Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  13:42:16

Η άνοδος και η πτώση της παγκόσμιας εταιρείας μόδας Victoria's Secret: Το σεξουαλικό σκάνδαλο που «γκρέμισε» τον μύθο. Τα παρασκήνια και οι διδακτικές ιστορίες για ανάλογες επιχειρήσεις. Κύριο

Η ιδιοκτήτρια L Brands Inc αποφάσισε να πουλήσει το 55% της θρυλικής φίρμας εσωρούχων στην Sycamore Partners - Ο Εντ Ράζεκ, ένα από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη για δεκαετίες, προσπάθησε να φιλήσει μοντέλα, τους ζήτησε να καθίσουν πάνω του, άγγιξε το ευαίσθητο σημείο μιας κοπέλας πριν το σόου του 2018.

Η κόλαση των «αγγέλων» και ο μισογυμνισμός που δεν υπακούει σε όρια. Σε αυτές τις λέξεις, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι συμπυκνώνεται η θλιβερή πραγματικότητα που έχουν να αντιμετωπίσουν καλλονές. Ο θόρυβος από τα σκάνδαλα που καταγράφηκαν στους κόλπους της «Victoria's Secret» είναι ακόμη πολύ ισχυρός. Γι'αυτό και άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο...

Οι Άγγελοι της Victoria's Secret αλλάζουν ιδιοκτήτη.

Το 55% της Victoria's Secret της θρυλικής φίρμας εσωρούχων αποφάσισε να πουλήσει η ιδιοκτήτρια L Brands Inc. στην Sycamore Partners αντί του ποσού των 525 εκατομμυρίων δολαρίων. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι πωλήθηκε έναντι 1,1 δισ. αλλά σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες το ποσό της εξαγοράς του 55% έφτασε μόλις τα 525 εκατομμύρια δολάρια.

Η Sycamore Partners συμφώνησε να αγοράσει το 55% της Victoria's Secret και η L Brands θα διατηρήσει το 45%.

Επίσης, ο ιδρυτής της εταιρείας και δισεκατομμυριούχος Leslie Wexner δεν θα είναι πλέον πρόεδρος της εταιρείας.

Σάλο προκάλεσε η προ λίγο ημερών αποκάλυψη σύμφωνα με την οποία στο εσωτερικό της εταιρείας εσωρούχων δύο πανίσχυροι άνδρες έκαναν κουμάντο στηριζόμενοι σε μία ολόκληρη κουλτούρα βασισμένη στον μισογυνισμό, το bullying και την παρενόχληση, όπως προέκυψε από συνεντεύξεις που παραχώρησαν πάνω από 30 νυν και πρώην στελέχη, υπάλληλοι, συνεργάτες και μοντέλα, αλλά και σύμφωνα με αρχεία δικαστηρίου και άλλα επίσημα έγγραφα.

Ο άνδρας που παρενοχλούσε τα μοντέλα

Ο Εντ Ράζεκ, ένα από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη για δεκαετίες, της L Brands, της μητρικής εταιρείας της Victoria's Secret, ήταν ο αποδέκτης επαναλαμβανόμενων παραπόνων για ακατάλληλη συμπεριφορά. Προσπάθησε να φιλήσει μοντέλα, τους ζήτησε να καθίσουν πάνω του, άγγιξε το ευαίσθητο σημείο ενός μοντέλου πριν από το σόου του 2018.

Στελέχη αναφέρουν ότι για τη συμπεριφορά του Εντ Ράζεκ, είχαν προειδοποιήσει στον Λέσλι Γουέξνερ, τον δισεκατομμυριούχο και πρόεδρο της L Brands. Μερικές από τις γυναίκες που εξέφρασαν τα παράπονά τους είχαν αντίποινα. Ένα μοντέλο, η Άντι Μουίς, είπε ότι η Victoria's Secret σταμάτησε να την προσλαμβάνει στα σόου της, αφού το μοντέλο είχε απορρίψει διάφορες προτάσεις που της είχε κάνει ο Ράζεκ.

Αρκετά μοντέλα της εταιρείας είχαν συμφωνήσει να ποζάρουν και να φωτογραφίζονται γυμνές, συχνά χωρίς αμοιβή, από έναν φημισμένο φωτογράφο της Victoria's Secret, ο οποίος στη συνέχεια χρησιμοποίησε τις φωτογραφίες για έναν κατάλογο που δεν είχε καμία σχέση με την εταιρεία εσωρούχων. Η συμφωνία είχε γίνει μεταξύ του φωτογράφου και στελεχών της L Brands και που συχνά έφερνε σε δύσκολη θέση τα μοντέλα.

Ο Ράζεκ, ο επικεφαλής του τμήματος μάρκετινγκ, θεωρείτο το δεξί χέρι του Γουέξνερ, αφήνοντας σε πολλούς υπαλλήλους την εντύπωση ότι είναι ανίκητος, σύμφωνα με νυν και με πρώην εργαζομένους. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, και ο ίδιος ο Γουέξνερ είχε μιλήσει με άσχημο και μειωτικό τρόπο προς γυναίκες,

«Αυτό που με ανησύχησε περισσότερο, σαν ένας άνθρωπος που είχα μεγαλώσει με την αντίληψη να είμαι ανεξάρτητη γυναίκα, ήταν το πόσο βαθιά ριζωμένη ήταν αυτή η συμπεριφορά», είπε η Κέισι Κρόου Τέιλορ, πρώην υπάλληλος στο τμήμα των δημοσίων σχέσεων στη Victoria's Secret, η οποία ανέφερε ότι έχει δει τον Ράζεκ να συμπεριφέρεται έτσι. «Τέτοιες μορφές κακοποίησης γελοιοποιούνταν και απλά γίνονταν αποδεκτές ως κάτι το φυσιολογικό. Ήταν λες και σου έκαναν πλύση εγκεφάλου. Και όποιος προσπαθούσε να κάνει κάτι για αυτό δεν περνούσε απλά απαρατήρητος, αλλά τιμωρούταν κιόλας».

Οι συνεντεύξεις με τα μοντέλα και τις υπαλλήλους απλά ενισχύουν την άποψη ότι η Victoria's Secret δεν είναι αυτό που φαίνεται. Είναι μια εταιρεία που έχει μπλεξίματα, ειδικά από πέρυσι όταν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που αποδείκνυαν τη στενή σχέση του Γουέξνερ με τον Τζέφρι Επστάιν. Μάλιστα ο Επστάιν, εμφανιζόταν ως κυνηγός μοντέλων και έτσι κατάφερνε να προσελκύσει πολλά από αυτά.

Η L Brands, η οποία δημοσίως κατέχει τις μετοχές της Victoria's Secret και την εταιρεία Bath & Body Works, βρίσκεται στο χείλος μιας μεγάλης μετάβασης. Το ετήσιο σόου της Victoria's Secret ακυρώθηκε, την ίδια στιγμή που ο 71χρονος Ράζεκ αποσύρθηκε στον Αύγουστο μετά από σχεδόν 20 χρόνια σε μία από τις πιο σημαντικές θέσεις της εταιρείας. Παράλληλα, ο 82χρονος Γουέξνερ ψάχνει τρόπους να αποσυρθεί και αυτός και να πουλήσει τις μετοχές του.

Όσο αυτά τα σχέδια προχωράνε, η συμπεριφορά της L Brands στις γυναίκες είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο.

Δεν αμφισβητήθηκαν οι κατηγορίες

Απαντώντας σε πολύ λεπτομερείς ερωτήσεις των New York Times, η Τάμι Ρόμπερτς Μάιερς, εκπρόσωπος της L Brands, μίλησε εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, λέγοντας ότι η εταιρεία είναι «απόλυτα συγκεντρωμένη» στην εταιρική διακυβέρνηση, στις πρακτικές που αφορούν τον χώρο εργασίας και στη συμμόρφωση σε αυτόν και «έχουμε κάνει αρκετά βήματα».

«Λυπούμαστε πολύ για οποιοδήποτε περιστατικό στο οποίο δεν καταφέραμε να πετύχουμε τον σκοπό μας και δεσμευόμαστε πλήρως στο ότι θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς». Με αυτή της τη δήλωση, όμως, δεν αμφισβήτησε κανένα από τα αποτελέσματα των ερευνών των Times.

Ο Ράζεκ ανέφερε σε mail που έστειλε: «Οι ισχυρισμοί αυτού του ρεπορτάζ είναι τελείως ψεύτικοι, κατασκευασμένοι ή βγαλμένοι από το πουθενά. Ήμουν τυχερός που δούλεψα με αμέτρητα, διεθνούς φήμης μοντέλα και χαρισματικούς επαγγελματίες και δηλώνω περήφανος για τον αμοιβαίο σεβασμό που τρέφουμε ο ένας για τον άλλο». Ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένα περιστατικά.

Εκπρόσωπος του Γουέξνερ αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline