Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  19:11:26

«Μάξιμος Σαράφης» ή και Δεστεμπασίδης: Θέλει να καταθέσει με τεχνικά μέσα και αλλοιωμένη φωνή κατά προτίμηση μετά τις 4.00 το απόγευμα στη ΓΑΔΑ. Έγιναν δεκτοί όλοι οι όροι του για τη Δευτέρα. Κύριο

Πολλά θα εξαρτηθούν από τις ερωτήσεις των βουλευτών της Προανακριτικής και τις απαντήσεις των δύο μαρτύρων, δηλαδή και της κ. Αικατερίνης Κελέση, την οποία ορισμένοι ταυτίζουν με την κ.Μαραγγέλη, επίσης στέλεχος της NOVARTIS.

-Mετά τις τελευταίες εξελίξεις για κατάθεση τη Δευτέρα το απόγευμα του λεγόμενου Μάξιμου Σαράφη..Εξακολουθεί να παραμένει μείζον θέμα η κατάθεση τους (ποιές απαντήσεις θα δώσουν) και ποιά είναι η πραγματική τους ταυτότητα, πέρα από τα δικαστικά τους ψευδώνυμα.

Δυο φορές επικοινώνησε χθες Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου με την ΓΑΔΑ ο «άφαντος» προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης», με την δημοσιότητα που προκλήθηκε και τη κατακραυγή εναντίον του.. Σύμφωνα με τα δυο ενημερωτικά έγγραφα που απέστειλε το αρμόδιο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων προς την προανακριτική επιτροπή, προκύπτει ότι ο μάρτυρας επικοινώνησε την πρώτη φορά στις 12.12΄ το μεσημέρι και ακολούθως στις 18.53΄ το απόγευμα.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής που πήγαν στον Άρειο Πάγο για να καταθέσουν την γνωστή επιστολή προς τον εισαγγελέα Βασίλειο Πλιώτα σχετικά τόσο με την εξέταση των μαρτύρων όσο και το καθεστώς προστασίας τους, ήταν ενήμερα για την επικοινωνία του «Σαράφη» με τους αστυνομικούς όπου τους δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να καταθέσει αλλά με τεχνικά μέσα.

Στην πρώτη επιστολή που έστειλε η ΓΑΔΑ στην προανακριτική, αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Σαράφης Μάξιμος» ενημέρωσε τους αστυνομικούς ότι ο λόγος που δεν προσήλθε ενώπιον της επιτροπής προκειμένου να εξεταστεί «δεν ήταν από απείθεια» αλλά από το γεγονός ότι «δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου σχετικά με την διαφύλαξη της μυστικότητας του», καθώς η επιτροπή απέρριψε το αίτημά του να εξεταστεί με τεχνικά μέσα ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσης του με αλλοιωμένη φωνή.

Ακόμα ανέφερε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με την επιτροπή και να συμβάλει στον σκοπό της με την εξέτασή του εφόσον όμως τηρηθούν οι ανωτέρω εγγυήσεις, ενώ δηλώνει ότι επιθυμεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με την υπηρεσία της αστυνομίας για την υλοποίηση του προγράμματος προστασίας στο οποίο έχει ενταχθεί. Η αστυνομία τον διαβεβαίωσε ότι ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις της Εισαγγελίας Διαφθοράς σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.
Όσον αφορά την δεύτερη επικοινωνία του με το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων, ο μάρτυρας επανέλαβε το αίτημά του ότι εφόσον η επιτροπή αποδεχτεί να εξεταστεί με τεχνικά μέσα ηχητικής μετάδοσης και με αλλοιωμένη φωνή, τότε είναι στην διάθεσή της και θα μεταβεί οποιαδήποτε ημέρα του ζητηθεί στον τόπο που θα του υποδειχθεί από την υπηρεσία προκειμένου να μεταφερθεί στον ειδικό χώρο μετάδοσης καταθέσεων. Προτείνει μάλιστα η εξέτασή του να πραγματοποιηθεί απογευματινές ώρες μετά τις 4.00 το απόγευμα!

Ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής της Novartis Γιάννης Μπούγας ενημέρωσε τον Σπύρο Λάππα του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» θα καταθέσει τη Δευτέρα στις 16:00 και σύμφωνα με όλα τα μέτρα προστασίας που προαναφέραμε.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως αναφέρουν ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας μετέβη αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ, μετά την κάλυψη που παρείχε ο Αρειος Πάγος.

Ο «Μάξιμος Σαράφης» παρέμεινε στη ΓΑΔΑ καθώς ακολούθησαν διαβουλεύσεις με τους αξιωματικούς για το αν θα παραμείνει απόψε εκεί, λόγω του εντάλματος βίαιης προσαγωγής του.

Ο Παναγιώτης Μπρακουμάτσος κάνει επίκληση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του νόμου περί προστατευόμενων μαρτύρων και της σχετικής υπουργικής απόφασης, από τα οποία προκύπτει ότι ο μάρτυρας καθορίζει πώς θα εξεταστεί.

Αναλυτικότερα στο έγγραφό του, ο Μπρακουμάτσος ενισχύει το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από : 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ΄αριθμ. 429/2018.

Τι ισχύει για την κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει: «Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κλπ) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του». Η απάντηση του εισαγγελικού λειτουργού κοινοποιήθηκε και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛΑΣ.

Την επόμενη εβδομάδα απαντήσεις για τα άλλα δύο ερωτήματα

Για τα άλλα δύο ζητήματα που έθεσε η επιτροπή, δηλαδή την επανεξέταση του καθεστώτος των προστατευόμενων μαρτύρων και της διαβίβασης των εγγράφων του FBI, οι απαντήσεις θα δοθούν τη Δευτέρα.

Η πρώτη αντίδραση της πλειοψηφίας της προανακριτικής

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη αντίδραση μελών της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής της Novartis είναι η εξής: «Δεν έχουμε διάθεση σύγκρουσης με τον Αρειο Πάγο. Το μείζον είναι οι δύο μάρτυρες να εξεταστούν και να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Στη πρώτη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας θα αποφασίσουμε αν αυτή η εξέταση γίνει με τεχνικά μέσα. Δηλαδή, από άλλο δωμάτιο και με αλλοίωση της φωνής, όπως ζητούν οι μάρτυρες».

Πλεύρης: «Ο δρόμος για την εξέταση άνοιξε»

Ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης δήλωσε για την υπόθεση της εξέτασης των δύο προστατευόμενων μαρτύρων: «Μετά την απάντηση του Αρείου Πάγου που επιβεβαιώνει την αρμοδιότητα της επιτροπής ανοίγει ο δρόμος και τελειώνουν οι δικαιολογίες που επιδιώκαμε. Εμείς θέλαμε εξέταση, κάποιοι θέλανε μη εξέταση. Οι δικαιολογίες τελειώσανε. Εμείς πήγαμε στον Αρειο Πάγο εμείς ζητήσαμε τη συνδρομή του. Αυτό επιδιώκαμε και πλέον ο δρόμος άνοιξε».

ΣΥΡΙΖΑ: Η Επιτροπή να μην τολμήσει να αγνοήσει το αίτημα των μαρτύρων να εξεταστούν

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή έπεσε στο κενό. «Η απάντηση του Άρειου Πάγου αποτελεί κόλαφο για τις μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη. Στη χώρα υπάρχουν νόμοι, θεσμοί και διαδικασίες που ουδείς έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί ή να καταστρατηγεί, όπως επιχειρούν τόσες μέρες ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Μετά την απόφαση αυτή, καλούμε την πλειοψηφία της Επιτροπής να μην τολμήσει να αγνοήσει το αίτημα των μαρτύρων να εξεταστούν. Αποτελούν μάρτυρες κλειδιά για την αποκάλυψη της αλήθειας και πλέον θα εξεταστούν όπως ο νόμος ορίζει, χωρίς να τρομοκρατούνται ή να εκφοβίζονται, ώστε να πουν την αλήθεια και μόνον αυτή χωρίς φόβο», καταλήγει η Κουμουνδούρου.

ΚΚΕ: «Ανθρακες ο θησαυρός»

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε για το θέμα «Είχα πει πως έπεσαν οι μάσκες. Σε συνέχεια... το κόλπο ήταν στημένο κι από πριν αποφασισμένο, να μη γίνει ουσιαστική εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων. Άνθρακες ο θησαυρός».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline