Σάββατο 20 Απριλίου 2024  13:40:25

Η κορυφαία καθηγήτρια λοιμωξιολογίας προειδοποιεί: «Ίσως στο καρναβάλι της Πάτρας το επόμενο κρούσμα». Ο ανησυχίες για άλλα κρούσματα από τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, των Πατρών, του Πειραιά και νησιών του Ιονίου. Κύριο

Δεν έχουν παρατηρηθεί κρούσματα στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και την Τουρκία (εκτός και εάν δεν έχουν ανακοινωθεί), ενώ αυτή η «κινέζικη γρίπη» δεν προσβάλλει εύκολα τα παιδιά.

«Εκείνο που με απασχολεί είναι να βρεθούν όσοι είχε επαφές. Γιατί με όσους είχε επαφή, θα πρέπει να μπουν σε απομόνωση στο σπίτι τους για 14 μέρες. Εκείνο που μας νοιάζει και μας πονάει είναι να μη γίνει διασπορά και αυτό δεν είναι δυνατόν να το πετύχουμε 100%», δήλωσε η κορυφαία καθηγήτρια λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ Ελένη Γιαμαρέλου, με αφορμή την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας στον Realfm 97,8, η κυρία Γιαμαρέλου τόνισε πως «τα παιδιά δεν αρρωσταίνουν σοβαρά. Στα παιδιά ηλικίας 1- 9 ετών δεν είχαμε ούτε έναν θάνατο και μέχρι πριν από μία εβδομάδα, μόνο 30 παιδιά είχαν νοσήσει. Το θέμα είναι ότι δεν παύουν να κολλάνε τους άλλους» και πρόσθεσε ότι «τα παιδιά που γυρίζουν από την Ιταλία θα τα είχα στο σπίτι και όταν πρέπει να βγουν έξω θα πρέπει να φοράνε μάσκα για να μην κολλάνε τους άλλους».

Επίσης, η κυρία Γιαμαρέλου υποστήριξε ότι «θέλω πρώτα να μάθω με πόσους ήρθε σε επαφή αυτή η γυναίκα και αυτό μπορεί να γίνει μέσα στην ημέρα. Από εκεί και πέρα, νομίζω θα συνέλθει ξανά η επιτροπή να δούμε τι απόφαση θα πάρουμε», ενώ εκτίμησε ότι το τριήμερο «είναι το καρναβάλι της Πάτρας, δεν ξέρω τι θα γίνει εκεί... ίσως εκεί να έχουμε το δεύτερο, το τρίτο κρούσμα και το τέταρτο κρούσμα» αν και όπως είπε «από τους παλαιούς κορωνοϊούς ξέρουμε ότι ο καλός καιρός, η ζέστη και η χαμηλή υγρασία εμποδίζει τη μετάδοση».... Το ευτύχημα είναι ότι οι επόμενες, δέκα πρώτες ημέρες του Μαρτίου προβλέπεται να είναι σχεδόν καλοκαιρίας, δηλαδή ανοιξιάτικες αλλά το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου θα χαρακτηρισθεί από παγωνιά,. Βροχές και χιονιάδες σε μεγάλο μέρος της Ελλάδος.

Παράλληλα ενδιαφέρον δεδομένο προβληματισμού και ίσως φόβου είναι ότι το λιμάνι της Πάτρας θεωρείται « ύποπτη-ανησυχητική» πύλη επιβατών κάθε είδους από την γειτονική Ιταλία. Όπως επίσης το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και τα νησιά του Ιονίου, και βεβαίως το λιμάνι του Πειραιά.
Τέλος, η καθηγήτρια κ. Γιαμαρέλου πρότεινε να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα υγιεινής και οι ομάδες υψηλού κινδύνου να αποφύγουν τις συναθροίσεις.

Κορωνοϊός: Ελέγχονται πολλά ύποπτα κρούσματα στην Ελλάδα -Από ταξιδιώτες στην Ιταλία

Στις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί οι υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στη χώρα, αναφέρεται το υπουργείο Υγείας σε ενημέρωσή του.

Μετά την διάγνωση του πρώτου θετικού κρούσματος κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, σε 38χρονη που νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ, ο στόχος ήταν, όπως επισημαίνεται, η αποφυγή διασποράς του ιού, και για να επιτευχθεί αυτό έγιναν τα παρακάτω:

Ιχνηλάτηση επαφών - με βάση ειδικό αλγόριθμο - της 38χρονης από το ταξίδι της προς την Ελλάδα, μέχρι και τη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν οι επιβάτες που κάθονταν δύο σειρές θέσεων μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά από τη θέση που καθόταν η ασθενής που νοσεί, καθώς επίσης η οικογένεια και οι άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της, όταν επέστρεψε από την Ιταλία.

Οι παραπάνω άνθρωποι ειδοποιούνται, ενημερώνονται, και τίθενται σε επιτήρηση της υγείας τους, έτσι ώστε αν εμφανίσουν συμπτώματα, να διαγνωστούν γρήγορα και να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα 14 ημερών. Δεν συνιστάται να ταξιδεύουν, ούτε να έχουν κοινωνικές επαφές.
Έχουν καταγραφεί πολλά ύποπτα κρούσματα που αφορούν κυρίως ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία. Αυτοί οι ασθενείς ελέγχονται.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline