Παρασκευή 3 Απριλίου 2020  19:53:27

Κολαστήρια και χώροι θανάτου οι Οίκοι Ευγηρίας σε Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία. Βαριά περιστατικά οι νοσηλευόμενοι στα γηροκομεία στην Ελλάδα. Μέτρα επιφυλακής αλλά και αυστηρούς ελέγχους ξεκινά το υπουργείο Υγείας. Κύριο

Παγκόσμιος συγκλονισμός από την εγκατάλειψη μέχρι θανάτου των ηλικιωμένων ανθρώπων σε ιδιωτικά και κρατικά γηροκομεία της Ευρώπης, όπου βρέθηκαν εγκαταλελειμμένοι είτε ετοιμαθάνατοι είτε πεθαμένοι.


Βαριά η σκιά και μεγάλη η φρίκη από τις ανθρώπινες τραγωδίες στις μονάδες περίθαλψης ηλικιωμένων, που αποκαλύφθηκαν σε κατεξοχήν πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης. Μας ανησυχίας για την κατάσταση δοκιμασίας στην Ελλάδα, όπου λόγω της κρίσης επί μια δεκαετία έκλεισαν πολλά γηροκομεία, υποβαθμίσθηκαν οι υπηρεσίες τους σε ειδικούς γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς κλπ. λόγω μειωμένου κόστους, ενώ έγιναν πελάτες όλο και βαρύτερα περιστατικά γερόντων, κατάκοιτων ή βαρύτατα ασθενών..

ΤΑ ΑΠΑΝΘΡΩΠΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΑ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ

Από την Ισπανία ως την Ιταλία και τη Γαλλία, οι οίκοι ευγηρίας που πλήττονται από τον νέο κορωνοϊό πολλαπλασιάζονται σε μια Ευρώπη με γηράσκοντα πληθυσμό που αποτελεί πλέον το κέντρο της πανδημίας Covid-19.

«Όταν ο ιός μπει σε αυτά τα μέρη, γίνεται αναπόφευκτα σφαγή, όπως αυτό ήδη συμβαίνει δυστυχώς σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας», προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο το Spi-CGIL, η πτέρυγα συνταξιούχων του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου.

Δεκαπέντε θάνατοι έχουν ως εκ τούτου καταγραφεί σε έναν οίκο ευγηρίας του Γκαντίνο, κοντά στο Μπέργκαμο, μια από τις περισσότερο πληγείσες ζώνες της Ιταλίας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο ιατρικός διευθυντής του, o Φούλβιο Μενγκίνι.

«Οι οίκοι ευγηρίας είναι πραγματικά ωρολογιακές βόμβες, με 500.000 πολύ ευαίσθητους ηλικιωμένους ανθρώπους που κινδυνεύουν να προσβληθούν» από τον ιό στη χώρα, η οποία έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό ηλικιωμένων στον κόσμο μετά την Ιαπωνία, προσθέτει το Spi-CGIL.

Αυτό εξηγεί κυρίως το μακάβριο παγκόσμιο ρεκόρ της σε θανάτους από την Covid-19, οι οποίοι ξεπερνούν τους 6.000, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δόθηκε χθες, Δευτέρα, στη δημοσιότητα.

Το ίδιο σενάριο υπήρξε και στην Ισπανία, τη δεύτερη περισσότερο πληγείσα χώρα στην Ευρώπη, όπου «ο στρατός, κατά τη διάρκεια ορισμένων επισκέψεων (σε οίκους ευγηρίας), είδε ηλικιωμένους τελείως εγκαταλελειμμένους, ακόμη και πεθαμένους πάνω στα κρεβάτια τους», δήλωσε χθες η υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες.

Η ισπανική εισαγγελία ξεκίνησε αμέσως έρευνα, όπως είχε κάνει και την περασμένη εβδομάδα όταν βρέθηκαν τουλάχιστον 19 πτώματα σε ένα γηροκομείο στη Μαδρίτη. Συνολικά δεκάδες θάνατοι έχουν καταγραφεί σε οίκους ευγηρίας στην Ισπανία.

Στη Γαλλία, η πανδημία «θα μπορούσε να συνεπάγεται περισσότερους από 100.000 θανάτους στο ενδεχόμενο μιας γενίκευσης που δεν τολμάμε καν να φανταστούμε», προειδοποιούσαν την Παρασκευή οι κύριες ομοσπονδίες του τομέα οίκων ευγηρίας σε επιστολή τους προς το υπουργείο Υγείας.

Τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και εκεί. Στη Βοζ, στη βορειοανατολική Γαλλία, ανακοινώθηκε χθες, Δευτέρα, από τις αρχές ο θάνατος 20 ανθρώπων που διέμεναν σε οίκο ευγηρίας, ο οποίος «ενδεχομένως συνδέεται με την Covid-19».

Το επισκεπτήριο απαγορεύεται

Με στόχο να απαγορευτεί μια εκατόμβη, η ισπανική κυβέρνηση απέστειλε τον στρατό να απολυμάνει τα κτίρια για ηλικιωμένους ανθρώπους και έθεσε τους ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας υπό την εποπτεία των περιφερειών.

Πολλές χώρες έχουν επίσης απαγορεύσει ή περιορίσει σημαντικά τα επισκεπτήρια, μεταξύ αυτών η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, αλλά και η πλειονότητα των χωρών της κεντρικής Ευρώπης, όπως και οι χώρες της Βαλτικής.

«Είναι πολύ σκληρό για τις οικογένειες να μην ξέρουν τι συμβαίνει εκεί μέσα», δήλωσε η Πολίν, μια Γαλλίδα εκπαιδευτικός, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η μητέρα της, η οποία δεν είναι σε θέση λόγω της κατάστασής της να μιλήσει στο τηλέφωνο, νοσηλεύεται σε μονάδα φροντίδας στο Παρίσι, στην οποία εντοπίστηκε κορωνοϊός.

Περισσότερο αγχωτική είναι η έλλειψη προστατευτικού υλικού σε αυτά τα μέρη υψηλού κινδύνου, κάτι που καταγγέλλεται στις περισσότερες χώρες και «αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης», επισήμανε το Spi-CGIL.

Η πραγματική κατάσταση στις δομές αυτές εξακολουθεί να είναι δύσκολο να αποτιμηθεί καθώς εκεί υπάρχει και έλλειψη τεστ. Στη Γαλλία τα τεστ περιορίζονται κυρίως στους «τρεις πρώτους ασθενείς σε συλλογικές δομές ευάλωτων ανθρώπων», γνωστοποίησε στο AFP το υπουργείο Υγείας.

H Ισπανία, η οποία μόλις εξασφάλισε εκατοντάδες χιλιάδες τέτοια τεστ, γνωστοποίησε χθες ότι οι οίκοι ευγηρίας θα έχουν προτεραιότητα.

Βιντεοκλήσεις

Λιγότερο αυστηρή από τους ευρωπαίους γείτονές της, η Βρετανία ζήτησε από τους οίκους ιατρικής περίθαλψης να περιορίσουν τις επισκέψεις «στο ελάχιστο», καλώντας τους ταυτοχρόνως να αναλογιστούν «την ωφέλιμη επίδραση της επαφής με την οικογένεια και τους φίλους».

Για να διατηρήσουν την επαφή με την κοινωνία των ανθρώπων αυτών που βρίσκονται μακριά από τους συγγενείς τους, το προσωπικό αγωνίζεται συχνά για να διευκολύνει την επικοινωνία τους.

Έτσι στην Μούρθια, στην νοτιοανατολική Ισπανία, οι νοσηλευτές του οίκου Ballesol Altorreal, με μάσκες και γάντια, δίνουν το τηλέφωνό τους στους ηλικιωμένους για να κάνουν βιντεοκλήσεις με τους συγγενείς τους.

Σε βίντεο που μεταδόθηκε από αυτήν τη δομή, μια ηλικιωμένη προσπαθεί να καθησυχάσει τον συνομιλητή της, απαντώντας με ένα χαμόγελο στο τηλέφωνο: «Ποιoς κορωνοϊός; Δεν έχω κορωνοϊό».

Φρίκη στην Ισπανία: Πτώματα μέσα σε γηροκομεία και παγοδρόμια - νεκροτομεία

Η Ισπανία ξεπέρασε τη Δευτέρα το φράγμα των 2.000 νεκρών, με 462 θανάτους και 4.517 νέα κρούσματα σε 24 ώρες. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αυξήθηκε από την Κυριακή κατά 4.517, για να φθάσει στα 33.089 κρούσματα.
Από την χώρα φτάνουν ειδήσεις και εικόνες φρίκης όπως την περίπτωση που Ισπανοί στρατιώτες ανακάλυψαν εγκαταλελειμμένους ηλικιωμένους, μερικοί είχαν πεθάνει στο κρεβάτι τους, μέσα σε γηροκομεία που επλήγησαν από την επιδημία του κορωνοϊού.

Ο στρατός έχει πλέον αρμοδιότητα να παρεμβαίνει στους οίκους ευγηρίας, μετά τους δεκάδες θανάτους που καταγράφηκαν σε διάφορα γηροκομεία, κυρίως στη Μαδρίτη και στην περιφέρεια Καστίλλη -Λα Μάντσα, στην κεντρική Ισπανία.

«Ο στρατός, κατά τη διάρκεια ορισμένων επισκέψεων, είδε ηλικιωμένους τελείως εγκαταλελειμμένους, ακόμη και πεθαμένους πάνω στα κρεβάτια τους μερικές φορές», δήλωσε η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες, προειδοποιώντας ότι «θα είμαστε αδιάλλακτοι και άτεγκτοι όσον αφορά τη μεταχείριση που έχουν οι γέροντες σε αυτές τις κατοικίες».

Την ίδια ώρα, παγοδρόμιο στη Μαδρίτη μετατρέπεται σε αυτοσχέδιο νεκροτομείο για τα θύματα του κορωνοϊού, την ώρα που το δημοτικό γραφείο τελετών ανακοίνωσε ότι από αύριο θα σταματήσει να περισυλλέγει τις σορούς των θυμάτων εξαιτίας της έλλειψης προστατευτικού εξοπλισμού.
Το κέντρο Palacio de Hielo, που διαθέτει παγοδρόμιο έκτασης 1.800 τ.μ, προσφέρθηκε να μετατρέψει τον χώρο του παγοδρομίου σε νεκροτομείο, ενώ τη νέα χρήση του χώρου θα συντονίσουν η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης και μονάδες του στρατού.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline