Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  13:21:42

Έκπτωση 25% σε φόρους και εισφορές αν πληρωθούν κανονικά. Τα έως τώρα μέτρα της κυβέρνησης καλύπτουν 600.000 επιχειρήσεις, 1,2 εκατομμύρια μισθωτούς (60% του συνόλου) και 550.000 αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες. Κύριο

Νέα μέτρα προστασίας και ανακούφισης σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους ανήγγειλε για την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών.

Παράταση πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών έως και 6 μήνες- Διεύρυνση των μέτρων προστασίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών - Ποιοι δικαιούνται τι

Επέκταση των μέτρων προστασίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Τα έως τώρα μέτρα της κυβέρνησης καλύπτουν 600.000 επιχειρήσεις, 1,2 εκατομμύρια μισθωτούς (60% του συνόλου) και 550.000 αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες.
Συγκεκριμένα ισχυρό κίνητρο να πληρώσουν στην ώρα τους τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους, όσοι δεν κάνουν χρήση της αναστολής πληρωμών που δικαιούνται εφόσον επλήγησαν από την κρίση, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που θα πληρώσουν εμπρόθεσμα θα έχουν έκπτωση 25% στα ποσά οφειλής τους. Από την άλλη, για όσους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, η κυβέρνηση ανακοίνωσε παράταση πληρωμής υποχρεώσεων που φτάνει μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Έρχεται επιδείνωση στην Οικονομία

Ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι οι 3 πρώτες δέσμες μέτρων καλύπτουν μόνον τον μήνα Μάρτιο και προέβλεψε πως "η κατάσταση στην πραγματική οικονομία θα συνεχίζει να επιδεινώνεται" τις επόμενες μέρες. Επί της ουσίας προδιέγραψε ότι η ελληνική οικονομία βαδίζει σε ύφεση "για αυτό, από την επόμενη εβδομάδα, θα διευρυνθεί σημαντικά το πλαίσιο προστασίας, όπως τόνισε.
Με τις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσαν οι υπουργοί κ.κ.Σταϊκούρας , Βρούτσης και Γεωργιάδης σήμερα:

1ον. Καλύπτονται περίπου 600.000 επιχειρήσεις.
2ον. Καλύπτονται 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί, που αντιστοιχούν στο 60% των μισθωτών ιδιωτικών επιχειρήσεων της χώρας.
3ον. Καλύπτονται, επιπλέον, 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Τα μέτρα αυτά, από ταμειακής άποψης, κοστίζουν στο δημόσιο 6 δισ. ευρώ για Μάρτιο και Απρίλιο, εκ των οποίων:

• αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ύψους 2 δισ. ευρώ.
• αποζημίωση ειδικού σκοπού και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, ύψους επίσης 2 δισ. ευρώ.
Το δημοσιονομικό κόστος αυτών των μέτρων ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ. Κόστος το οποίο, μαζί με την επιστρεπτέα προκαταβολή για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων, τις επιπρόσθετες δαπάνες για την δημόσια υγεία και το Δώρο Πάσχα προς τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, διαμορφώνεται πλέον στα 4,7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ. Υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που χθες, σύμφωνα με την παρουσίαση των Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Ecofin, ήταν στο 2% του ΑΕΠ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης διέψευσε ως ψευδείς και ανεύθυνες τις φήμες που κυκλοφόρησαν περί επιβολής capital controls τονίζοντας ότι "το τραπεζικό μας σύστημα είναι από τα πιο ισχυρά στην Ευρώπη» . «Από τις αρχές Μαίου θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε δανειοδότηση επιχειρήσεων. Μετά το πέρασμα της κρίσης με ένα γρήγορο οικονομικό σοκ θα βάλουμε μπροστά τις επιχειρήσεις. Τα μέτρα που ανακοινώνουμε δεν είναι τα τελευταία" τόνισε.

Ποιοι δικαιούνται τι

Διευκρινίσεις για τα μέτρα που αφορούν εργαζόμενους και επιχειρήσεις έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
«Διασφαλίζεται πλήρως το δώρο Πάσχα και τα εργασιακά δικαιώματα», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ανακοίνωσε την αναστολή ασφαλιστικών εισφορών. Όπως είπε, η πληρωμή τους θα γίνει τμηματικά από την 1η Σεπτεμβρίου.
Ανακοίνωσε όμως και έκπτωση 25% σε όσους προβούν σε εμπρόθεσμη πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεών τους, παρότι ο νόμος τους δίδει την δυνατότητα τμηματικής διευκόλυνσης.

• Αποζημίωση 800 ευρώ αν απασχολούν έως 5 άτομα και για τους εργαζόμενους τους.
• Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Ιανουαρίου, Μαρτίου, ρυθμίσεων που λήγουν Μάριο -Μάϊο.
• Για εργαζόμενους που έχει γίνει αναστολή σύμβαση εργασίας, προβλέπεται αποζημίωση 800 ευρώ, αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων, αλλά και έκπτωση 25% επί φορολογικών οφειλών αν καταβληθούν εμπρόθεσμα.
• Για επιχειρήσεις που πλήττονται, αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και δόσεων μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
• Έκπτωση 25% επί των βεβαιωμένων ασφαλιστικών οφειλών αν δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής.

Ακόμη είπε ότι δίνεται αποζημίωση 800 ευρώ σε όσους έχουν απολυθεί ή αποχώρησαν οικειοθελώς μέχρι τις 20 Μαρτίου και δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας. Για τις επιχειρήσεις που πλήττονται δίνεται παράταση μέχρι το καλοκαίρι για την καταβολή του δώρου Πάσχα, ενώ για τις λοιπές επιχειρήσεις ισχύει η προβλεπόμενη από τον νόμο ημερομηνία καταβολής.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline