Κυριακή 9 Αυγούστου 2020  00:15:29

Νέο μήνυμα παλινωδίας του Αρχιεπισκόπου υπέρ της άποψης του Κυρ. Μητσοτάκη για τους κλειστούς ναούς. Προχθές ζήτησε ακριβώς το αντίθετο στο όνομα της Ιεράς Συνόδου. Κύριο

Άγνωστο ποιο ακριβώς ρόλο μπορεί να έπαιξε σε αυτή την μεταστροφή, τα αποτελέσματα δημοσκόπησης την Πέμπτη το βράδυ ότι σε ποσοστό 90% οι πολίτες συμφωνούν στο ότι ήταν αναγκαίο να επιβληθεί αυτός ο περιορισμός στους ιερούς ναούς, όπως και ανάλογοι άλλοι.

Νέο, τελείως διαφορετικό μήνυμα προς τους πιστούς, αλλά και σε όλους τους πολίτες της χώρας, με μεταστροφή του μέσα σε μια ημέρα, έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την προσπάθεια που κάνει η ανθρωπότητα απέναντι στην «αόρατη απειλή», όπως την χαρακτήρισε της πανδημίας του κορωνοϊού... Στην αντίθετη γραμμή Μητσοτάκη, δηλαδή να μη γίνονται λειτουργίες στις εκκλησίες.

Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους πιστούς Χριστιανούς να προστατέψουν τις ζωές και τις ζωές των συνανθρώπων τους, υπενθυμίζοντας την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να μην προέρχονται για λίγο καιρό στις εκκλησίες και στους ιερείς ναούς της χώρας, αλλά να περιοριστούν στο σπίτι της και στην κατ' οίκον προσευχή.
«Η ιερά σύνοδος εξέφρασε προληπτικός την πρόνοιά της για την ανακούφιση της κοινωνίας από την επικίνδυνη και αόρατη απειλή. Απευθύνει έκκληση στους πιστούς να αποφύγουν τον κοινόν εκκλησιασμό στους ναούς και τους προέτρεψε στην κατ οίκον προσευχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο Αρχιεπίσκοπος στο μήνυμά του αναφέρθηκε στις αδυναμίες της ανθρωπότητας αλλά και του κάθε ανθρώπου και κάλεσε τους πάντες να αναλογιστούν την ευθύνη τους.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι κατά κοινή διαπίστωση ο χριστιανός άνθρωπος δεν ανταποκρίθηκε στην αναγκαία ευθύνη του απέναντι στον πλανήτη, ώστε σήμερα να απειλείται η συνέχεια της ζωής του», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τόνισε δε στο τέλος, «παρακολουθώ τις προσπάθειες των γιατρών και τους εύχομαι δύναμη και υγεία και εις το πλήρωμα της εκκλησίας μας κουράγιο».

TO ΧΘΕΣΙΝΟ ΜΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΝΑ ΠΡΟΒAΛΛΕΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ, ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΠΟΥ ΒΑΣΤΗΞΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΛΙΣ, ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΧΘΕΣ ΕΠΑΝΗΛΘΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ-ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ... ΜΗΤΣΟΤΆΚΗ

«Επανέρχονται η Εκκλησία της Ελλάδας και προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος στην πρόταση της Ιεράς Συνόδου –που έχει απορρίψει ο Κυρ. Μητσοτάκης- και ζητά λειτουργίες «κεκλεισμένων των θυρών» στους ναούς και στα μοναστήρια. 

Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020 00:05

Να επιτραπεί στους κληρικούς της χώρας να τελούν τη Θεία Λειτουργία και τις ιερές ακολουθίες κανονικά στην εκκλησία, αλλά κεκλεισμένων των θυρών, ζητούν και πάλι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και η Ιερά Σύνοδος, όπως ήταν η αρχική τους απόφαση πριν δέκα ημέρες. Εισήγηση, που απέρριψε προσωπικά ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

«Τούτο θα διευκολύνη τα μέγιστα την αγιαστικήν αποστολήν της ποιμαινούσης Εκκλησίας η οποία οφείλει να δέεται και να προσεύχεται υπέρ υγείας του λογικού αυτής ποιμνίου, αλλά θα συντελέση καθοριστικά και εις την διατήρησιν της ψυχραιμίας των λαϊκών μελών της Εκκλησίας...», τονίζει στην επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος που κάνει ειδική μνεία και στους ναούς που βρίσκονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, οι οποίοι παραμένουν «σιωπηλοί».

Στην ίδια επιστολή, η Εκκλησία της Ελλάδος διά του Αρχιεπισκόπου ζητά να επιτραπεί να τελούν τη Θ. Λειτουργία και στα μοναστήρια, όπου οι άνθρωποι ζουν ούτως ή άλλως με κοινοβιακό τρόπο. Επίσης, επισημαίνεται η ανάγκη να επιτραπεί η τέλεση κηδειών και σε ναούς εκτός κοιμητηρίων, αφού σε πολλές περιοχές της χώρας τα κοιμητήρια δεν έχουν ναούς. Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά και στις διαδικτυακές μεταδόσεις ιερών ακολουθιών.

Επιστολή για «ατομική προσευχή»

Με δεύτερη επιστολή της, την οποία υπογράφει ο αρχιγραμματέας της, επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, η Ιερά Σύνοδος ζητά από τον γ.γ. Θρησκευμάτων, Γιώργο Καλαντζή, να προβλεφθεί στους λόγους που επιτρέπουν έξοδο από τα σπίτια, η «ατομική προσευχή», όπως περιγράφεται στην ΚΥΑ που εξέδωσαν οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας, ενώ γίνεται ειδική αναφορά και για τους ανθρώπους που επιθυμούν να επισκεφθούν τα μνήματα οικείων τους στα νεκροταφεία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline