Τρίτη 23 Απριλίου 2024  16:16:21

Θεσσαλονίκη: Μειώθηκαν τα τροχαία και οι κλοπές λόγω κορωνοϊού

«Υπήρχαν και ημέρες που δεν είχαμε ούτε ένα τροχαίο» δηλώνει ο διευθυντής Τροχαίας Θωμάς Γέρμανος. Κατακόρυφη μείωση στην εγκληματικότητα σημειώνεται τις τελευταίες δυο εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη λόγω κορωνοϊού. Κλοπές και διαρρήξεις δεν απασχολούν πλέον σε καθημερινή βάση τις αρχές, ενώ υπάρχουν ημέρες και χωρίς να σημειωθεί τροχαίο.

Οι αστυνομικοί επιστρατεύονται επί 24ωρη βάση για ελέγχους κυκλοφορίας κατ' εξαίρεση, ενώ την τελευταία εβδομάδα, για να ανταπεξέλθουν στις περιπολίες υπήρχαν εσωτερικές μετακινήσεις. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ», είναι αστυνομικοί που απασχολούνταν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και μετακινήθηκαν για να συμμετέχουν στην επιτήρηση των μέτρων.

Οι συνθήκες που προκάλεσε η απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά και η ανησυχία για την εξάπλωση του ιού, έθεσε σε πρώτο πλάνο της ΕΛΑΣ και της δημοτικής αστυνομίας την τήρηση των μέτρων. Βέβαια, σε αυτό βοήθησε και η μείωση της εγκληματικότητας που παρατηρείται τις τελευταίες δυο εβδομάδες. Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές στη «ΜτΚ», από την στιγμή που έκλεισαν τα καταστήματα, έχουν μειωθεί οι ληστείες και οι διαρρήξεις, ενώ με την απαγόρευση κυκλοφορίας οι κλοπές σε βάρος πεζών είναι ελάχιστες.

Μόνο δυο περιστατικά ξεχώρισαν τις τελευταίες μέρες και έδειξαν την προσαρμογή των δραστών... εν καιρώ κορωνοϊού. Το βράδυ της 26ης Μαρτίου δυο ληστές εισέβαλαν σε κατάστημα στην οδό Ρήγα Φεραίου, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με... χειρουργικές μάσκες. Την ίδια ημέρα το απόγευμα, δυο άτομα έκλεβαν καλώδια χαλκού της ΔΕΗ, συνελήφθησαν και εκτός των άλλων, τους επιβλήθηκε και το πρόστιμο των 150 ευρώ για παράβαση του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ωστόσο, οι περισσότερες συλλήψεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες αφορούσαν εξιχνιάσεις παλαιών υποθέσεων και περιστατικά με διακινητές μεταναστών.

Κατακόρυφη πτώση υπάρχει και στα τροχαία ατυχήματα, σύμφωνα με τον διευθυντή Τροχαίας Θεσσαλονίκης Θωμά Γέρμανο. «Πλέον είναι ελάχιστες οι συγκρούσεις στους δρόμους. Υπήρχαν και ημέρες που δεν είχαμε ούτε ένα τροχαίο» αναφέρει για όσα συμβαίνουν μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας. «Η μεγαλύτερη σιγή στους δρόμους παρατηρήθηκε την 25η Μαρτίου» συμπληρώνει.

Τα πρόστιμα

Στη Θεσσαλονίκη, από την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας έως και το πρωί της Παρασκευής, βεβαιώθηκαν περίπου 300 παραβάσεις σε πολίτες που δεν είχαν τα κατάλληλα έγγραφα ή δεν έστειλαν sms στο 1330 για μετακίνηση κατ' εξαίρεση. Επίσης υπήρχαν και βεβαιώσεις προστίμων των 150 ευρώ σε πολίτες που δήλωσαν διαφορετικό σκοπό μετακίνησης και εντοπίστηκαν να κάθονται σε πάρκα και παιδικές χαρές.

Αίσθηση προκάλεσε το περιστατικό με τον 82χρονο που δήλωσε στην δημοτική αστυνομία ότι το πρωί της 25ης Μαρτίου πήγαινε στην δουλειά του. «Δυστυχώς αναγκαστήκαμε να επιβάλουμε πρόστιμο, καθώς όπως είναι αντιληπτό ο ηλικιωμένος έκανε άσκοπη μετακίνηση» λέει στη «ΜτΚ» ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για τη δημοτική αστυνομία, Δημήτρης Δαγκλής.

Ο πρώτος που δέχθηκε την βαριά καμπάνα των 5.000 ευρώ για παραβίαση της καραντίνας στη Θεσσαλονίκη, είναι ένας 23χρονος από την Χαλκηδόνα, ο οποίος μετά από ταξίδι του στη Γερμανία κι ενώ τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό για 14 ημέρες, εντοπίστηκε εκτός σπιτιού. Από τους 5.824 που τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμού, συνολικά σε 92 επιβλήθηκε πρόστιμο και σχηματίστηκε δικογραφία, επειδή έσπασαν την καραντίνα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline