Σάββατο 20 Απριλίου 2024  03:02:55

Μανώλης Γλέζος σε πανελλήνια αναγνώριση ως αντιστασιακός ήρωας και ανιδιοτελής πολιτικός αλλά και με τρεις πολιτικές κηλίδες στο παλαιό ιστορικό του. Κύριο

Όταν ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να ταφεί με θρησκευτική κηδεία και να του εγγυηθεί γι αυτό.

Σύνθετη και δύσκολη, διαλεκτική αληθινά και αμφίπλευρη η ιστορική αποτίμηση του Μ, Γλέζου.Έπαινοι για την αντιστασιακή, πατριωτική δράση επί Κατοχής, την πολιτική του ανιδιοτέλεια και τους ανάλογους συμβολισμούς του Μαν. Γλέζου, αλλά και ενστάσεις, ιδιαίτερα στο Διαδίκτυο. Κυρίως για την στάση του Μανώλη Γλέζου στο Μακεδονικό στη γραμμή Ζαχαριάδη για αυτονομία, σύμφωνα με την τότε γραμμή του ΚΚΕ, την πολύχρονη υπεράσπιση της κομμουνιστικής δικτατορίας στην ΕΣΣΔ και στις χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας(μέχρι την εισβολή στη Τσεχοσλοβακία αλλά όχι και πριν στη Ουγγαρία) ως στέλεχος του τότε παράνομου ΚΚΕ.

Επίσης για την θερμή στάση του (συνέχεια της αντίληψης για τον εμφύλιο πόλεμο και τον «Δημοκρατικό Στρατό») προς στο καθεστώς του Εμβέρ Χότζα και του ίδιου προσωπικά, κινεζόφιλου του Μάο Τσε Τούνγκ και μεγάλου διώκτη της ελληνικής μειονότητας. Πάντως αργότερα αντίθετος στη Συμφωνία των Πρεσπών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κλειστό οικογενειακό κύκλο, όπως αποφάσισαν οι δικοί του αλλά δημοσία δαπάνη θα γίνει - ύστερα από πρόταση του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα και με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου και Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα - η κηδεία του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 98 χρονών, λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.

Έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος, εμβληματική μορφή της.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου και Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, ύστερα από πρόταση του Προέδρου της Βουλής κ. Κώστα Τασούλα, η κηδεία του Μανώλη Γλέζου θα γίνει δημοσία δαπάνη.

Η ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

Πολλές οι μεταστροφές του Μανώλη Γλέζου στη πορεία ης ζωής του. Πριν από τρία χρόνια, ο Μανώλης Γλέζος είχε συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο, και τότε πληροφορίες ανέφεραν ότι είχε εκφράσει την επιθυμία του στον Αρχιεπίσκοπο να ταφεί με θρησκευτική κηδεία.

Μερικά χρόνια νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2015, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενώ βρισκόταν στην Ναύπακτο, απευθυνόμενος σε κατοίκους και φορείς της περιοχής είπε πως σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Μανώλη Γλέζο, εκείνος όχι μόνο του αποκάλυψε ότι θέλει να κηδευτεί και να ταφεί χριστιανικά, αλλά του ζήτησε να φροντίσει ο ίδιος ώστε να μη συμβεί κάτι διαφορετικό.

Ο διάλογος όπως τον μετέφερε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας είναι χαρακτηριστικός: «Όταν πεθάνω, θα αναλάβετε εσείς, υπεύθυνα, και θα κάνετε εκκλησιαστική κηδεία. Δεν θα αφήσετε άλλους ανθρώπους να αναμιχθούν σε αυτό το θέμα», φέρεται να είπε στον Αρχιεπίσκοπο ο γνωστός αγωνιστής της Αριστεράς, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ιερώνυμο, του είπε πως αγαπά και σέβεται τη θρησκεία των Πατέρων.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνταν τότε το orthodoxia.info, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ένιωσε σοκ από το αίτημα του Μανώλη Γλέζου. Μάλιστα, σε τέτοιο βαθμό που ο ίδιος χαρακτήρισε τη συνάντηση «αποκαλυπτική».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline