Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  16:05:08

Δυστυχώς, με την παγκόσμια ζήτηση, οι Κινέζοι αισχροκερδούν με τους αναπνευστήρες και τις μάσκες -Τριπλασιάστηκε η τιμή τους. Ενθάρρυνση για όλους τους κερδοσκόπους παραγωγούς, διακινητές και εμπόρους όλων των χωρών. Κύριο

Χρυσοπλήρωσαν το «Ιδρυμα Ωνάση» (συνολικό κόστος 7,7 εκατ. ευρώ) και ο Ομιλος Γ. Προκοπίου το ιατρικό υλικό από την Κίνα, που παρέλαβαν για τις ανάγκες της Ελλάδος με μεγάλη προτεραιότητα.

Παρουσία του πρωθυπουργού προχθές, ολοκληρώθηκε η παραλαβή των 13,5 εκατομμυρίων προστατευτικών μασκών από την Κίνα (8,34 εκατομμύρια παραδόθηκαν την Τρίτη), δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο των αδιάκοπων προσπαθειών για θωράκιση του συστήματος υγείας και των εργαζομένων του έναντι του κορωνοϊού. Σήμερα παραλαμβάνονται του εφοπλιστή Προκοπίου ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.

Με τον κορωνοϊό να αφήνει πίσω του εκατόμβες νεκρών, οι κυβερνήσεις των χωρών σχεδόν όλου του πλανήτη αναζητούν εναγωνίως υγειονομικό υλικό και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι αναπνευστήρες που είναι απαραίτητοι για τα βαριά περιστατικά.

Όσο ο φονικός ιός φαινόταν να απασχολεί μόνο την Κίνα, ο «κίτρινος δράκος» συγκέντρωνε υλικό τόσο από το εσωτερικό της χώρας όσο και από το εξωτερικό, καθώς εκείνη τη περίοδο δεν υπήρχε ζήτηση από άλλα κράτη. Σήμερα που ο εφιάλτης για τη χώρα δείχνει να έχει περάσει και τα νέα κρούσματα είναι σχεδόν μηδενικά, η Κίνα πουλάει τα αποθέματά της με τις τιμές να καταγράφουν εντυπωσιακό ράλι από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Πόσο κοστίζουν οι αναπνευστήρες

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida η τιμή τους τριπλασιάστηκε σε 15 ημέρες. Συγκεκριμένα στα μέσα Μαρτίου οι πιο ακριβοί αναπνευστήρες πωλούνταν προς 18.000 ευρώ ο ένας και στο τέλος Μαρτίου η τιμή τους εκτινάχθηκε στις 53.000 ευρώ.
Οι πιο φθηνοί αναπνευστήρες, κόστιζαν στα μέσα Μαρτίου 15.000 ευρώ ο ένας και στο τέλος του μήνα οι προμηθευτές ζητούσαν πάνω από 40.000 ευρώ. Ωστόσο μετά από παζάρια οι παραγγελίες κάποιων χωρών κλείδωσαν στις 25.000 με 26.000 ευρώ για τον κάθε ένα. Αντίστοιχες αυξήσεις γνωρίζουν και τα υπόλοιπα υλικά υγείας, ενώ πολύ δύσκολος έχει γίνει και ο εντοπισμός ετοιμοπαράδοτων προϊόντων.

Ίδιο σκηνικό και με τις μάσκες

Μπορεί πρόσφατα να έφτασαν στην Ελλάδα προστατευτικές και χειρουργικές μάσκες και άλλα ιατρικά αναλώσιμα από την Κίνα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα αν και είχε κινηθεί γρήγορα για την αγορά σημαντικού αριθμού μασκών από το Πεκίνο, αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Ο λόγος ήταν πως η Γαλλία έκανε μεγαλύτερη οικονομική προσφορά και όπως ήταν αναμενόμενο (όπως συμβαίνει και με τους αναπνευστήρες) οι μάσκες κατέληξαν στο Παρίσι.

Η μεγάλη ζήτηση εκτοξεύει τις τιμές στα ύψη

«Αυτό το διάστημα όπως είναι φυσικό υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε ιατρικό εξοπλισμό και αναλώσιμα με αποτέλεσμα οι τιμές να εκτοξεύονται στα ύψη» λέει στο iefimerida ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Πεκίνο Γιώργος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας: «Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις για την Ελλάδα από αξιόπιστους προμηθευτές. Μιλάμε είτε για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που απαιτούν πληθώρα υλικών από διαφορετικές πηγές, είτε για αναλώσιμα προϊόντα προστασίας. Όλα πρέπει να πληρούν υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας. Ακόμα και για τις παραγωγικές δυνατότητες της Κίνας, παρά τα σημαντικά αποθέματα και την επαναλειτουργία των εργοστασίων, η ζήτηση ξεπερνάει τις δυνατότητές της. Σταδιακά βέβαια η προσφορά θα καλυφθεί από την παραγωγή, αλλά τώρα οι ανάγκες είναι πιεστικές για όλους και ο ανταγωνισμός μεταξύ των αγοραστών είναι ιδιαίτερα έντονος».

Καθοριστικός ο ρόλος των δωρεών για το σύστημα Υγείας

Πολλοί αναπνευστήρες που έχουν παραγγελθεί από την Κίνα αποτελούν δωρεές της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, της MYTILINAIOS, των ΕΛΠΕ, της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, της Παπαστράτος. Υγειονομικό υλικό, όπως μάσκες, γάντια και στολές υψηλής προστασίας έχουν επίσης παραγγείλει δωρητές, όπως το Ίδρυμα Α. Ωνάσης, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, άλλα σημαντικά πρόσωπα που προτιμούν να μην δημοσιοποιούνται τα ονόματά τους, αλλά και το δημόσιο με δικά του έξοδα.

Υπάρχουν επίσης διάφοροι μικρότεροι δωρητές που και αυτοί βοηθούν στην κάλυψη μικρότερων, αλλά όχι λιγότερο πιεστικών, αναγκών. Το Υπουργείο Εξωτερικών, η πρεσβεία και τα προξενεία της Ελλάδας στην Κίνα, βρίσκονται αυτό το διάστημα σε κόκκινο συναγερμό προκειμένου, με βάση τις ανάγκες του Υπουργείου Υγείας, να εντοπιστούν οι προμηθευτές, να συγκεντρωθεί το απαραίτητο υλικό για την χώρα μας σε συμφέρουσες σχετικά τιμές και σε καλή ποιότητα και να μεταφερθούν με έκτακτες πτήσεις στην Ελλάδα. Σε αυτά, δωρητές όπως η Aegean, τα ΕΛΠΕ, η Golden Cargo και άλλοι, παίζουν κεντρικό ρόλο. Το στοίχημα είναι να αποφεύγονται διάφοροι επιτήδειοι στην διεθνή αγορά που προσπαθούν να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση ανάγκης που έχουν περιέλθει πολλές χώρες. Τις επόμενες ημέρες έχουν προγραμματιστεί άλλες δέκα πτήσεις από την Κίνα που θα μεταφέρουν στην Αθήνα τις παραγγελίες, ενώ κάποια από τα φορτία συμπεριλαμβάνουν δωρεές και παραγγελίες για την Κύπρο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου ανέφερε:

«Πριν από 16 ακριβώς ημέρες με ενημέρωσε το Γραφείο σας ότι βρέθηκαν 13,5 εκατομμύρια μάσκες και θα έπρεπε να τις εξασφαλίσουμε, δηλώνοντας την αποδοχή της αγοράς αυθημερόν και καταβάλλοντας το σχετικό ποσό εντός 48 ωρών. Με αίσθημα ευθύνης ανταποκριθήκαμε στην πρόσκλησή σας και στην πρόσκληση του υπουργού Υγείας, του κ. Κικίλια, ο οποίος ακολούθησε αμέσως. Και πλέον είμαστε σε θέση να παραδώσουμε σε εσάς, στην ελληνική κυβέρνηση, στον ελληνικό λαό, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, 13,5 εκατομμύρια μάσκες με συνολικό κόστος 7,75 εκατομμύρια ευρώ. Θεωρούμε ότι αυτό είναι ελάχιστο δείγμα τιμής και ανταπόδοσης στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και στο διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων, οι οποίοι μάχονται αυτή τη στιγμή για όλους μας, για την υγεία όλων μας.».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline