Τρίτη 16 Απριλίου 2024  15:17:37

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με αμήχανες γενικές υποσχέσεις: «Δεν θα χρεωθούν οι γονείς υπηρεσίες που δεν προσφέρθηκαν». Η αγανάκτηση των γονέων για πληρωμές που έχουν κάνει και τα προσχήματα των σχολαρχών ότι άρχισαν τα « ηλεκτρονικά μαθήματα». Κύριο

Μαθήματα με καθυστέρηση στα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία τριών εβδομάδων, και με ημερήσιο πρόγραμμα μαθημάτων τρίωρο έναντι 7 και 8 ωρών καθημερινά, για τα οποία οι γονείς έχουν πληρώσει κανονικά τα ακριβά δίδακτρα.

Αμηχανία, συνεχείς συσκέψεις με συναρμόδιους υπουργούς, διαμαρτυρίες γονέων και κηδεμόνων αλλά μεγάλη απραξία ακόμα, έλλειψη για σαφείς απαντήσεις, Αναγκαίες απαντήσεις, με βάση τα νέα δεδομένα και αφορούν σε υψηλά ποσά συνολικά.. Τρείς εβδομάδες και ακόμα οι αρμόδιες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας κκ Κεραμέως και Ζαχαράκη στο επίπεδο των υποσχέσεων.«Οι υπηρεσίες που δεν προσφέρονται από τα ιδιωτικά σχολεία, τα φροντιστήρια και τα ιδιωτικά ΙΕΚ, για τη χρονική περίοδο που έχει απαγορευθεί η λειτουργία τους, δεν θα χρεώνονται στους γονείς».

Αυτό το αόριστο ,ανέφερε με χθεσινές δηλώσεις της η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, απαριθμώντας ενδεικτικά τις υπηρεσίες για τη μεταφορά και τη σίτιση των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία. Θέμα που έπρεπε να είχε ρυθμισθεί από τις 10 Μαρτίου, όπως επίσης τα χρήματα για απογευματινές δραστηριότητες επανάληψη μαθημάτων, πρόσθετα ειδικά μαθήματα, αθλητικές δραστηριότητες κλπ Υπηρεσίες καλοπληρωμένες, οι οποίες επίσης δεν παρέχονται από τις αρχές Μαρτίου. Ακόμα σε εκκρεμότητα αλλά στα ταμεία των ιδιωτικών σχολείων παραμένουν τα χρήματα για τις μαθητικές εκδρομές, που δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν αυτό το σχολικό έτος.

Η κ. Κεραμέως διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί αρμοδιότητα διαφόρων υπουργείων και η τελική κοινή απόφαση θα ληφθεί το αργότερο έως τη Δευτέρα.

Δίδακτρα και δικαιολογίες για τη μειωμένη σε ώρες και ύλη τηλεκπαίδευση

Αναστάτωση έχει προκαλέσει το θέμα της καταβολής των μηνιαίων διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία, τη στιγμή που δεν λειτουργούν με διά ζώσης μαθήματα. Γονείς διαμαρτύρονται για την καταβολή των διδάκτρων και άλλων δαπανών, ενώ οι ιδιοκτήτες των σχολείων αναφέρουν ότι τα ιδιωτικά σχολεία λειτουργούν με τηλεκπαίδευση, τη στιγμή που δεν έχουν ενταχθεί στις πληττόμενες επιχειρήσεις για τις οποίες θα υπάρξει κρατική μέριμνα στήριξης. Μάλιστα, για την αναπλήρωση υπηρεσιών που δεν έχουν παρασχεθεί, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων δηλώνει ότι η διαδικασία που θα επιλέξει κάθε ιδιωτικό σχολείο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων θα εξαρτηθεί από την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για ενδεχόμενη παράταση του διδακτικού έτους. Ωστόσο, στο υπουργείο αδρανούν, δείχνουν αμήχανοι ή κάνουν συσκέψεις με συναρμόδια υπουργεία για τα θέματα ηθική τάξεως αλλά και παράνομου πλουτισμού, που έχουν προκύψει..

Ειδικότερα, ο σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η εκπαίδευση στα ιδιωτικά σχολεία συνεχίζεται, η διδακτική ύλη προωθείται, οι μαθητές τους παραμένουν ενταγμένοι στη μαθησιακή διαδικασία, στηριζόμενοι καθημερινά, γνωστικά αλλά και ψυχολογικά, από τους εκπαιδευτικούς τους, εξ αποστάσεως».

Από την άλλη, όπως λέει ο σύνδεσμος, «είναι δεδομένο ότι υπάρχουν υπηρεσίες, όπως μεταφορά, σίτιση, κάποιες προαιρετικές δραστηριότητες, που όσο τα ιδιωτικά σχολεία είναι κλειστά, δεν μπορούν να παρέχονται. Κάθε ιδιωτικό σχολείο, ανάλογα με το είδος και εύρος των υπηρεσιών του, με εντιμότητα και σεβασμό στην εμπιστοσύνη που του δείχνουν οι γονείς των μαθητών του, θα επιχειρήσει, μετά την επαναλειτουργία των σχολείων, να αναπληρώσει τις υπηρεσίες που δεν έχουν παρασχεθεί. Η διαδικασία που θα επιλέξει κάθε ιδιωτικό σχολείο, αφού τερματιστεί η υγειονομική κρίση, θα εξαρτηθεί πρωτίστως από την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για ενδεχόμενη επέκταση της διάρκειας του διδακτικού έτους».

Για το θέμα, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει (ΣΚΑΪ TV) ότι «τα δίδακτρα θα πληρωθούν στα ιδιωτικά σχολεία διότι παρέχουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους παιδικούς σταθμούς. Κι εκεί γίνονται προγράμματα εξ αποστάσεως. Δεν έχουμε πει καμία αναστολή πληρωμής. Εάν αποφασίσουμε αναστολή πληρωμής διδάκτρων, ξέρετε ποιος είναι ο μεγάλος κίνδυνος; Για φανταστείτε να κλείσουν όλες αυτές οι επιχειρήσεις και τον Σεπτέμβριο να ψάχνουμε παιδικό σταθμό και να μην υπάρχει;».

Από την πλευρά της, η ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών για το θέμα της καταβολής των διδάκτρων σημειώνει ότι «η μέχρι στιγμής αφωνία των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας δίδει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικές μονάδες που εισπράττουν δίδακτρα (στα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία οι γονείς ήδη έχουν προκαταβάλει τα δίδακτρα του έτους και καλούνται να δώσουν προκαταβολή για την επόμενη χρονιά) να κερδίσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ εις βάρος της κοινωνίας, των γονέων, των εργαζομένων».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline