Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  08:03:21

Ο εθνικός επιτελάρχης Νικ. Χαρδαλιάς βάζει φρένο στις εξαγγελίες Δημάρχων για την κατ' οίκον διανομή του Αγίου Φωτός της Ανάστασης το βράδυ του Μ. Σαββάτου και την Κυριακή του Πάσχα. Συναινεί ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης. Κύριο

Ο δήμαρχος Σερρών εξήγγειλε δυνατότητα διανομής με 400 εθελοντές. Θετικός και ο δήμαρχος Ελληνικού –Αργυρούπολης αλλά αντίθετος ο δήμαρχος Γλυφάδας.

1. Οι αντίθετοι δήμαρχοι φοβούνται ότι μια τέτοια γενική απαγόρευση θα οδηγήσει σε ομαδική προσέλευση και συγκέντρωση πιστών στο προαύλιο κάθε εκκλησίας τα μεσάνυχτα της Ανάστασης. Προσέλευση ανεξέλεγκτη από χιλιάδες πιστούς και φανατικούς της πίστης και του εθίμου και βεβαίως δυσάρεστη.«Δεν θα επιτραπεί η κατ' οίκον παράδοση του Αγίου Φωτός από τους κατά τόπους δήμους» δήλωσε κατηγορηματικά κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην χώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Υπαρκτός ο κίνδυνος εάν υπάρξει μετακίνηση του Άγιου Φωτός στους δήμους. Επικοινώνησα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και του είπα να μην συμβεί κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη μεταφορά του Αγίου Φωτός. Οι εικόνες εκατοντάδων δημοτικών υπαλλήλων στους δρόμους δημιουργούν κίνδυνο διασποράς του ιού».
Να αναφερθεί ότι πολλοί δήμοι είχαν εκφράσει την επιθυμία να μεταφέρουν το Άγιο Φως σε κάθε γειτονιά του αστικού ιστού και σε κάθε οικισμό του Δήμου.

2. Πατούλης: Όχι στο delivery του Αγίου Φωτός!

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, τάσσεται εναντίον της κατ' οίκον παράδοσης του Αγίου Φωτός, απορρίπτοντας τη σχετική πρωτοβουλία του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης
Όπως γράφει το sputniknews.gr ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης, εμφανίστηκε κάθετα αρνητικός στο ενδεχόμενο της κατ' οίκον παράδοσης του Αγίου Φωτός στα σπίτια των πιστών.

Μιλώντας στην «ΕΡΤ» και ερωτηθείς για τη σχετική πρωτοβουλία του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, ο κ. Πατούλης εξέφρασε την αντίθεσή του και υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν συνιστάται και αντίκειται στο πνεύμα των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί κανονικά, παρά τα έκτακτα μέτρα στο Ισραήλ.

Ωστόσο, οι πιστοί δεν θα έχουν την ευκαιρία να μεταβούν στις κατά τόπους εκκλησίες και να παραλάβουν το Άγιο Φως, λόγω της απόφαση περί λειτουργίας των Εκκλησιών κεκλεισμένων των θυρών.

3.Ο Δήμος Σερρών θα μεταφέρει το Άγιο Φως στο σπίτι του κάθε δημότη!

Το Άγιο Φως θα ανάψει σε κάθε Σερραϊκό σπίτι φέτος την Ανάσταση, όπως μας ενημερώνει με ανάρτησή του ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης

Το Μεγάλο Σάββατο το Άγιο Φως θα φτάσει σε κάθε σπίτι Σερραίου, παρά τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και τον περιορισμό στη τέλεση λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Ο δήμος Σερρών σε στενή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτας, μεριμνούν για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός σε κάθε γωνιά και οικισμό του δήμου.

Το Μεγάλο Σάββατο ο μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος, σύμφωνα με το protothema.gr, θα παραλάβει το Άγιο Φως στο Επισκοπείο και στη συνέχεια κλιμάκια του δήμου Σερρών, αποτελούμενο από υπηρεσιακούς και εθελοντές και σε συνεργασία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε κάθε γειτονιά του αστικού ιστού και σε κάθε οικισμό του δήμου.

4. Η άρνηση του δημάρχου Γλυφάδας

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, ο δήμος έχει λάβει πολλά αιτήματα πολιτών που ζητούν να μεταφερθεί το Άγιο Φως το βράδυ της Ανάστασης στα σπίτια της Γλυφάδας.
"Συμμεριζόμαστε απολύτως την ανάγκη και την αγωνία αυτή" λέει ο δήμαρχος

"Το θέμα μας απασχόλησε έντονα τις τελευταίες ημέρες, συμβουλευτήκαμε μάλιστα ειδικούς για τους περιορισμούς και τα θέματα της δημόσιας υγείας,
έχουμε συνομιλήσει αρκετές φορές και με την Εκκλησία μας.

Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει μια τέτοια δράση έστω και για περιορισμένο αριθμό σπιτιών χωρίς να παραβιαστούν οι κανόνες για τον περιορισμό των μετακινήσεων και χωρίς να διακινδυνεύσει – έστω και στο ελάχιστο – η δημόσια υγεία.

Αναλογιστείτε ότι για να καλυφθεί η ανάγκη να φτάσει το Άγιο Φως σε κάποιες χιλιάδες σπίτια, απαιτείται το βράδυ της Ανάστασης πάρα πολλοί άνθρωποι του Δήμου μας με δεκάδες αυτοκίνητα να κυκλοφορούν για πολλές ώρες στην πόλη μας.
Και όλοι αυτοί θα έρθουν σε επαφή ο καθένας με εκατοντάδες συμπολίτες μας όταν θα παραδίδουν το Φως , γιατί είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί – για λόγους ασφάλειας – ένα αναμμένο φαναράκι να παραμείνει έξω από ένα σπίτι χωρίς να το παραλάβει κάποιος .

Αποφασίσαμε συνεπώς να μην το πράξουμε, για το κοινό καλό.
Είναι η πρώτη φορά για τους περισσότερους από εμάς που το Άγιο Φως δεν θα μπει φέτος στα σπίτια μας.

Θα είναι όμως στις ψυχές μας, θα είναι κοντά μας, θα πάρουμε ελπίδα και δύναμη και θα βγούμε από αυτή την κρίση πιο δυνατοί".
Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, έχει προαναγγείλει τη διανομή του Αγίου Φωτός, σε όλα τα σπίτια του δήμου, με μια γιγαντιαία επιχείρηση στην οποία θα πάρουν μέρος 400 εθελοντές.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline