Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  00:25:29

Τσιόδρας: «Προκαλεί έκπληξη πως υπάρχει μείωση εμφραγμάτων και άλλων νοσημάτων». Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ: «Φοβούμαι ότι πρόκειται είτε για αποκρύψεις είτε για επιπόλαιες αντιμετωπίσεις των εμφραγμάτων τους». Κύριο

Εντύπωση φάνηκε να προκάλεσε στον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα το γεγονός πως υπάρχουν νοσήματα που έχουν «μπει σε παύση» στην εποχή του κορωνοϊού.

Μάλλον θέλησε να θέσει , με τον έμμεσο τρόπο που συνηθίζει,το όλο ζήτημα χωρίς να εκδηλώσει τον όλο προβληματισμό και τη γνώση του, με τα στοιχεί, που έχει πληροφορηθεί. Από ειδικούς επιστήμονες-ερευνητές αλλά και τον καθηγητή Αθαν, Δημόπουλο πρύτανη του ΕΚΠΑ ο οποίος εξέφρασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την άποψη-φόβο ότι μάλλον δεν υπάρχει αληθής μείωση αλλά, δυστυχώς φοβικές ή επιπόλαιες αντιμετωπίσεις των εμφραγμάτων από πολλούς ασθενείς και λόγω των όλων ειδικών συνθηκών, εγκλωβισμού και στον χώρο τη υγείας. Πέρασαν δηλαδή το έμφραγμα στο πόδι, στο σπίτι.

Όπως είπε, είχε μια συζήτηση με φίλους καρδιολόγους «που μου είπαν ότι δεν βλέπουμε τον αριθμό των εμφραγμάτων που βλέπαμε πριν τον κορωνοϊό και είδα λίγο την βιβλιογραφία του τι γίνεται στο εξωτερικό και είδα επίσης παρόμοια εικόνα».
«Έχω δει και μου κάνει εντύπωση επιστημονικά και έχω συζητήσει με συναδέλφους το γεγονός πως κάποια από τα νοσήματα συνεχίζουν την πορεία τους ανεξάρτητα από τον ιό και κάποια άλλα λες και έχουν μπει σε ένα pause», σημείωσε.

«Κάποια από τα νοσήματα, δεν ξέρουμε ακριβώς το λόγο για τον οποίον έχουν γίνει αυτά, υπάρχουν πάρα πολλές εικασίες, ότι δεν προχωράνε ή δεν βλέπουμε τους αριθμούς που βλέπαμε πριν την επιδημία. Δεν είναι τόσο γιατί δεν αναζητούν βοήθεια αλλά γιατί για κάποιο λόγο έχει πέσει η συχνότητα τους στον πληθυσμό. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τον λόγο επιστημονικά, σαφώς έχει τον κίνδυνο του rebound όταν τελειώσει η επιδημία», συνέχισε.

«Βέβαια κανείς πρέπει να εξετάσει όλα τα δεδομένα για τις ασθένειες, γιατί υπάρχουν νοσήματα όπως τα κακοήθη που συνεχίζονται και έχουμε ειδικές οδηγίες τις οποίες και θα βγουν από την επιτροπή μας και άλλα νοσήματα για τα οποία θα πρέπει να συνεχιστεί η φροντίδα των ασθενών μας.
Άρα είναι πολύ σημαντικά τα ερωτήματα, τα παρακολουθούμε, ξέρουμε γι΄ αυτά. Βλέπουμε με απορία και έκπληξη κάποια πράγματα που δεν τα περιμέναμε και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο σε αυτή την επιδημία, όπως του να μην δούμε κάποια κατηγορία νόσου που δεν περιμέναμε να εξελίσσεται, ή άλλες να εξελίσσονται σταθερά και να χρειάζονται την ιατρική φροντίδα που πρέπει. Και το ένα είναι σημαντικό και το άλλο», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

9.4.2020. Πώς εξηγείται η λεγόμενη αμφίβολη «μείωση» των εμφραγμάτων
Λιγότερα περιστατικά εμφραγμάτων καταγράφουν τα νοσοκομεία παγκοσμίως

Μεσούσης της πανδημίας του κοροναϊού σε όλα τα νοσοκομεία του πλανήτη έχουν αδειάσει οι καρδιολογικές κλινικές από ασθενείς με έμφραγμα, γεγονός το οποίο έχει προβληματίσει την παγκόσμια επισημονική κοινότητα.

Πώς εξηγείται η μείωση αυτή και τι σημαίνει για τους καρδιολογικούς ασθενείς;
Δείτε επίσης: Μενεγάκη για Μητσοτάκη - «Τόσα χρόνια δεν παίρνω θέση πολιτικά αλλά...»
Απαντήσεις σε καίρια ζητήματα δίνει ο Κωνσταντίνος Τσιούφης καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στο «Ιπποκράτειο» Αθηνών μιλώντας στην εκπομπή Συνδέσεις στην ΕΡΤ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ως καρδιολογική κοινότητα ανησυχούμε για το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία του κοροναϊού και πώς τα πάνε οι καρδιολογικοί ασθενείς μας, που ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων. Διαπιστώνουμε με ανησυχία μια μείωση των εμφραγμάτων παγκοσμίως καθώς φοβόμαστε ότι αυτό είναι πλασματικό και αποτέλεσμα του φόβου που νιώθουν οι ασθενείς όταν διαπιστώσουν κάποιον πόνο, οι οποίοι υποεκτιμούν τα συμπτώματα τους για να μην έρθουν σε επαφή με πιθανό κρούσμα κοροναϊού. Κάθε ασθενής που έχει ή δεν έχει ιστορικό και νιώθει ενόχληση στο στήθος για περισσότερο από 5 λεπτά πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για καρδιογράφημα».

O κ. Τσιούφης πρόσθεσε ότι «οι καρδιολογικές παθήσεις συνεχίζουν να είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Επομένως παράλληλα με τα σωστά μέτρα που παίρνει η Πολιτεία και που συνιστούν οι ειδικοί της παραμονής στο σπίτι, πρέπει να έχουμε και μια εγρήγορση ότι σε περίπτωση που εμφανίσουμε σύμπτωμα πόνου ή οξείας δύσπνοιας, είτε έχουμε ιστορικό με την καρδιά μας είτε όχι, θα πρέπει να απευθυνθούμε στο εφημερεύον νοσοκομείο. Ο ασθενής που έχει πρόβλημα με την καρδιά του συνήθως ξέρει την συμπτωματολογία και πώς να το αντιμετωπίσει».

Ο καθηγητής θέλησε να ευαισθητοποιήσει όσους δεν έχουν καρδιακό πρόβλημα αλλά είναι καπνιστές, έχουν υπέρταση, ζάχαρο ή διαβήτη, ότι αν νιώσουν κάποιον πόνο στο στήθος, σφίξιμο ή κάψιμο να μην το υποτιμήσουν.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η μείωση 40% με 60% που παρατηρείται στα καταγεγραμμένα περιστατικά, μπορεί να εξηγηθεί και από την καλύτερη διατροφή στο σπίτι, τη λιγότερη ρύπανση και το λιγότερο άγχος.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline