Σάββατο 20 Απριλίου 2024  01:25:26

Ένα μοναδικό, αποκαλυπτικό χρονικό. Οι τελευταίες ώρες του Χίτλερ και της Εύας Μπράουν πριν αυτοκτονήσουν και κάψουν τα πτώματα τους. Κύριο

Ο γάμος με την Εύα Μπράουν, το φαγητό και μαζί η συζήτηση για τον καλύτερο τρόπο αυτοκτονία, το δηλητήριο και οι αυτοπυροβολισμός στο στόμα. Οι συνεργοί και η τύχη των πτωμάτων.

Η προσωπικότητα του Αδόλφου Χίτλερ απασχολεί μέχρι και σήμερα τους ιστορικούς. Θεωρείται ως ένας από τους σκληρότερους στρατιωτικούς ηγέτες και δικτάτορες που έχει γνωρίσει ποτέ η Ιστορία.

«Θα το τελειώσω σήμερα»: Στο φως τα τελευταία λόγια του Χίτλερ προτού βάλει τέλος στη ζωή του

Πολιορκημένος στο καταφύγιό του, ο Χίτλερ, γνώριζε ότι είχε φτάσει το τέλος. Ο Κόκκινος Στρατός πλησίαζε γρήγορα στο Βερολίνο. Στις 30 Απριλίου 1945, η Εύα Μπράουν αυτοκτόνησε με υδροκυάνιο. Συγχρόνως, ο Χίτλερ έβαλε ένα πιστόλι στο στόμα του και πυροβόλησε.
Ο Μάρτιν Μπόρμαν μαζί με τον οδηγό του Χίτλερ Έριχ Κέμπκα, τον υπηρέτη του Χάιντς Λίγκε, τον επιλοχία των SS Όττο Γκίνσε και μερικούς στρατιώτες της προσωπικής του φρουράς έκαψαν τα πτώματα, τα οποία θάφτηκαν αργότερα έξω από το καταφύγιο, μέσα σε κρατήρα από βόμβα.

Από εκεί θα τα πάρουν, λίγο αργότερα, οι Σοβιετικοί, οι οποίοι θα τα κρατήσουν σε μυστικό μέρος στην Ανατολική Γερμανία, κοντά στο Μαγδεβούργο, μέχρι τη δεκαετία του 1970. Τότε, με διαταγή του αρχηγού της KGB Γιούρι Αντρόποφ πετάχτηκαν στον ποταμό Έλβα.

Πώς πέρασε όμως τις τελευταίες ώρες του ο Αδόλφος Χίτλερ; Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από το βιβλίο «Hitler's Last Day: Minute By Minute» των Jonathan Mayo και Emma Craigie και αποκαλύπτει ακριβώς πώς κύλησαν οι τελευταίες στιγμές του.

Κυριακή 29 Απριλίου, μεσάνυχτα

Η Εύα Μπράουν βρίσκεται στην κρεβατοκάμαρά της, με την υπηρέτρια της, να της φτιάχνει τα μαλλιά της. Έχει επιλέξει τι θα φορέσει: ένα μακρύ μαύρο φόρεμα, ρολόι με διαμάντια, χρυσό βραχιόλι και κολιέ με τοπάζι. Απόψε παντρεύεται τον άντρα που αγαπούσε από τα 17 της.

00.10 π.μ.: Ο Χίτλερ βρίσκεται στην αίθουσα συσκέψεων υπαγορεύοντας την «πολιτική διαθήκη» του στην γραμματέα του, Τράουντλ Γιούνγκε.

Το καταφύγιο προστατεύεται από ενισχυμένη στέγη από σκυρόδεμα και βρίσκεται κάτω από ένα παλαιότερο καταφύγιο. Αλλά δεν είναι αρκετά βαθιά για να μην ακούν τους βομβαρδισμούς από πάνω τους.

Ο Χίτλερ συνεχίζει με τις ίδιες κατηγορίες εναντίον των Εβραίων και υπαγορεύει τη διαθήκη του, αποκαλύπτοντας ότι θα παντρευτεί την Εύα Μπράουν και ότι θα αυτοκτονήσουν μαζί: «Εγώ και η σύζυγός μου επιλέγουμε τον θάνατο για να ξεφύγουμε από την ντροπή της καθαίρεσης και της παράδοσης. Είναι επιθυμία μας να καούν αμέσως τα σώματά μας».

1 μ.μ.: Η Μπράουν και ο Χίτλερ βγαίνουν από το δωμάτιό τους, με το χέρι της περασμένο γύρω από το δικό του.

Οι μάρτυρες είναι οι μόνοι άλλοι ανώτεροι Ναζί που παραμένουν στο καταφύγιο: ο υπουργός Προπαγάνδας Γιόζεφ Γκαίμπελς και ο Μάρτιν Μπόρμαν, ιδιωτικός γραμματέας του Φύρερ.

Ο νευρικός δικαστικός ζητά τόσο από τη νύφη όσο και από τον γαμπρό να επιβεβαιώσουν ότι είναι «καθαρής καταγωγής της Αρίας φυλής και απαλλαγμένοι από κληρονομικές ασθένειες».

11 π.μ.: Ο κουρέας του Χίτλερ, August Wollenhaupt, έρχεται στην κρεβατοκάμαρά του για να περιποιηθεί ως συνήθως τα μαλλιά και το μουστάκι - σχεδιασμένο για να καλύπτει τα ασυνήθιστα μεγάλα ρουθούνια του.

Ο Βάλετ Λιζν χορηγεί σταγόνες κοκαΐνης στο πονεμένο δεξί μάτι του Χίτλερ και του δίνει ένα κουτί χάπια για τον τυμπανισμό του. Ο υποχόνδριος Χίτλερ, τώρα πάσχει από Πάρκινσον, μία καρδιακή ασθένεια και υποφέρει από διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με το άγχος.

2 μ.μ: Ο Χίτλερ τρώει μεσημεριανό με την Εύα Μπράουν και τους δύο γραμματείς του. Η συνομιλία στρέφεται γύρω από την καλύτερη μέθοδο αυτοκτονίας.

Ο Χίτλερ λέει: «Ο καλύτερος τρόπος είναι να πυροβολήσεις τον εαυτό σου στο στόμα. Το κρανίο σου θρυμματίζεται και δεν καταλαβαίνεις τίποτα. Ο θάνατος είναι ακαριαίος».

Η Εύα είναι τρομοκρατημένη. «Θέλω να είμαι ένα όμορφο πτώμα... θα πάρω δηλητήριο», λέει. Δείχνει στους γραμματείς ένα μικρό ορειχάλκινο κουτί που περιέχει ένα φιαλίδιο υδροκυανίου που φυλάσσει στην τσέπη της.

Δευτέρα, 30 Απριλίου
3 π.μ: Ο Χίτλερ λέει στον Δρ Χάασε, ότι θέλει να πεθάνει ακριβώς την ίδια στιγμή με την Εύα. Συμφωνούν ότι θα έχει δύο πιστόλια, σε περίπτωση που ένα μπλοκάρει, και δύο κάψουλες με υδροκυάνιο, σε περίπτωση που το ένα είναι ελαττωματικό.

Η Εύα θα έχει επίσης δύο κάψουλες. Αυτός, θα βάλει μια κάψουλα στο στόμα του και το πιστόλι στον κρόταφό του.

Τότε θα πυροβολήσει και θα ταυτόχρονα θα δαγκώσει την κάψουλα με το υδροκυάνιο. Η Εύα ανησυχεί ότι θα χάσει την αποφασιστικότητά της αν ο Χίτλερ πεθάνει πρώτος. Ένας από τους γιατρούς της Καγκελαρίας του Ράιχ, ο Γουέρνερ Χάασε, της λέει να δαγκώσει την κάψουλα τη στιγμή που θα ακούσει τον πυροβολισμό.

7 π.μ: Η Εύα Χίτλερ κοιμήθηκε ελάχιστα. Κατεβαίνει γρήγορα τα τσιμεντένια σκαλοπάτια για να φτάσει στον κήπο του Ράιχ. Έχει μια ξαφνική επιθυμία «να δει ξανά τον ήλιο».

Το μεσημέρι, ο Χίτλερ καλεί το στρατιωτικό προσωπικό για το καθημερινό συνέδριο κατάστασης. Ο στρατηγός Χέλμουτ Βάιντλινγκ, είναι απαισιόδοξος. «Τα πυρομαχικά εξαντλούνται. Οι προμήθειες μέσω της αεροπορίας είναι αδύνατες. Το ηθικό είναι πολύ χαμηλό. Η μάχη του Βερολίνου θα έχει τελειώσει μέχρι το βράδυ».

12.30 μ.μ.: Στο γραφείο του, ο Χίτλερ ζητά να δει τον Μπόρμαν, και του λέει: «Ήρθε η ώρα. Η δεσποινίδα Μπράουν και εγώ θα βάλουμε τέλος στη ζωή μας σήμερα το απόγευμα».

12.45 μ.μ.: Το τελευταίο γεύμα του Χίτλερ μαγειρεύεται στην κουζίνα. Υπάρχει μια κατσαρόλα με νερό που βράζει για μακαρόνια, και μια από τις παραγγελίες, είναι το ένα ντρέσινγκ για μια σαλάτα.

1 μ.μ: Η Μπράουν χάνει το γεύμα και μένει στο δωμάτιό της με την υπηρέτρια της. Επιλέγει το φόρεμα με το οποίο θα πεθάνει. Ένα από τα αγαπημένα του συζύγου της, είναι είναι μαύρο με λευκά τριαντάφυλλα στο λαιμό.

2.45 μ.μ.: Το προσωπικό έχει συγκεντρωθεί με τον Μπόρμαν, τον Γκέμπελς και τη σύζυγό του. Ο Χίτλερ συνομιλεί με όλους και τους χαιρετά δίνοντάς τους το τρεμάμενο χέρι του.

Ο Γκέμπελς, ξαφνικά αισθάνεται απελπισμένος. «Φύρερ μου, είναι ακόμα δυνατό να ξεφύγεις. Σε παρακαλώ να το σκεφτείς». Ο Χίτλερ απαντά: «Ξέρεις την απόφασή μου. Δεν θα την αλλάξω».

3.30 μ.μ.: Στο τραπέζι της κουζίνας στον πάνω διάδρομο του καταφυγίου, τα παιδιά του Γκέμπελς τρώνε αργά το μεσημεριανό τους γεύμα. Ξαφνικά, ακούγεται ο ήχος ενός πυροβολισμού. Όλοι σιωπούν. Στη συνέχεια, ο νεότερος, Χέλμουτ, φωνάζει: «Διάνα!»

Οι Λινζ και Μπόρμαν μπαίνουν στο γραφείο. Βρίσκουν τον Χίτλερ και την Μπράουν δίπλα στον καναπέ. Ο Χίτλερ αυτοπυροβολήθηκε στον δεξί του κρόταφο. Υπάρχει αίμα στο χαλί, αίμα στον καναπέ. Η Μπράουν κάθεται στα δεξιά του Χίτλερ.

Στο χαμηλό τραπέζι μπροστά τους βρίσκεται το μικρό ορειχάλκινο κουτί στο οποίο η Μπράουν κρατούσε το φιαλίδιο με το υδροκυάνιο. Το δηλητήριο έχει παραμορφώσει το πρόσωπό της.

3.50 μ.μ.: Τρεις φύλακες SS βοηθούν τον Λινζ να μεταφέρει τα πτώματά τους στον κήπο της Καγκελαρίας του Ράιχ. Βενζίνη χύνεται πάνω τους. Μια πύρινη σφαίρα τυλίγει τα σώματά τους.

6 μ.μ.: Ο αξιωματικός της SS Ewald Lindloff πηγαίνει στον κήπο, μεταφέροντας ένα φτυάρι. Θάβει τα λείψανα τους.

7.30 μ.μ.: Στο καταφύγιο, η Μάγδα Γκέμπελς βάζει τα παιδιά της στο κρεβάτι. Αύριο θα τους πει ότι πρέπει να κάνουν εμβόλιο. Στην πραγματικότητα, θα είναι μορφίνη. Καθώς κοιμούνται, ένας από τους γιατρούς της Καγκελαρίας του Ράιχ θα βάλει μια κάψουλα υδροκυάνιο μεταξύ των δοντιών του κάθε παιδιού.

Αμέσως μετά, ο Γιόζεφ και η Μάγδα Γκέμπελς ανεβαίνουν στον κήπο και αυτοκτονούν μαζί. Εικάζεται ότι πήραν κι αυτοί υδροκυάνιο.

10 μ.μ.: Οι αξιωματικοί μιλούν για έξοδο από το καταφύγιο. Το επόμενο πρωί, η Γιούνγκε (σ.σ. η γραμματέας του Χίτλερ), θα ξεφύγει με επιτυχία. Στις αρχές Ιουλίου συνελήφθη από τους Ρώσους, ανακρίθηκε και παραδόθηκε στους Βρετανούς. Απελευθερώθηκε το 1946. Εργάστηκε ως γραμματέας και πέθανε το 2002.

16 Ιουλίου 1945
Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ επισκέπτεται την Καγκελαρία του Ράιχ. Κοιτάζει στο σημείο όπου το σώμα του Χίτλερ έχει καεί και έπειτα κάνει το σήμα της νίκης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline