Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  08:42:00

Νέος αέρας εμπιστοσύνης στα νοσοκομεία και στο κύρος του ΕΣΥ. Με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και προσέλευση οι Έλληνες ασθενείς και συγγενείς προσέρχονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Κύριο

Ευκαιρία για την Κυβέρνηση να αξιοποιήσει το όλο κλίμα αναγνώρισης, συμπαράστασης και προσφορών για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, το οποίο απέδειξε-παρά τις ελλείψεις και αδυναμίες του-την σπουδαιότητα του για τη δημόσια υγεία.

Ιατροί, νοσοκομειακοί , διοικήσεις και άλλοι εργαζόμενοι στον χώρο του ΕΥ εξοπλίσθηκαν με μεγαλύτερη αξιοπιστία μετά τα εύσημα , διεθνή και ελληνικά, για τις ικανότητες τους στη αντιμετώπιση του κορωνοιού.

Στους προ πανδημίας κορωνοϊού ρυθμούς επανέρχεται η λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Ηδη, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, την προηγούμενη εβδομάδα, πρώτη μετά την επανεκκίνηση των τακτικών χειρουργείων, προγραμματίστηκαν και διενεργήθηκαν περίπου 2.200 χειρουργικές επεμβάσεις στο σύνολο της επικράτειας στο ΕΣΥ, ενώ κανονικά έχουν ξεκινήσει και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Όπως ανέφερε στην «Κ» η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς και συντονίστρια διευθύντρια της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής στο «Γ. Γεννηματάς», Ματίνα Παγώνη, «κάποιοι πίστευαν ότι οι πολίτες θα φοβηθούν και δεν θα έρθουν στα νοσοκομεία. Όμως ο κόσμος έχει προβλήματα υγείας και πρέπει να τα λύσει. Από το τηλέφωνο δεν μπορεί να γίνει αυτό».

Περιγράφοντας την εικόνα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ η κ. Παγώνη σημειώνει ότι οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις έχουν ξεκινήσει κανονικά σύμφωνα με τους περιορισμούς του υπουργείου Υγείας που αφορούν τη διενέργεια έως και του 50% των περιστατικών που γίνονταν σε μηνιαία βάση το 2019. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου στο όριο αυτό υπολογίζονται και οι έκτακτες εισαγωγές κατά τις ημέρες εφημερίας, γεγονός που για κάποιες ειδικότητες όπως π.χ. η ορθοπεδική, όπου η πλειονότητα των περιστατικών είναι έκτακτα, το όριο του 50% είναι ακόμα πιο περιοριστικό. «Εμείς έχουμε ζητήσει να αυξηθεί αυτό το ποσοστό στο 70% προκειμένου να εξυπηρετηθούν γρήγορα τα περιστατικά που είχαν αναβληθεί αυτό το διάστημα», επισημαίνει η κ. Παγώνη. «Θέλουμε να έχουμε διεκπεραιώσει αυτά τα περιστατικά έως το τέλος Ιουλίου».

Κανονικά έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα και η λειτουργία των τακτικών πρωινών ιατρείων. Σύμφωνα μάλιστα με την κ. Παγώνη, σε κάποιες περιπτώσεις οι παθολογικές κλινικές των μη COVID-19 νοσοκομείων του ΕΣΥ, είναι σε πληρότητα μεγαλύτερη από αυτήν που ήταν πριν από το «πάγωμα» λόγω της επιδημίας.

Αναφορικά με τη λήψη μέτρων προστασίας, όπως προβλέπει και η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας, διενεργείται υποχρεωτικά μοριακός έλεγχος για τον SARS-CoV-2 σε κάθε ασθενή που προγραμματίζεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, στα τακτικά ιατρεία τηρούνται όλες οι οδηγίες για αποστάσεις, χρήση μασκών και υγιεινή των χεριών από προσωπικό και ασθενείς, ενώ έχουν ειδοποιηθεί οι ασθενείς να προσέρχονται στα ιατρεία χωρίς συνοδούς.
Για τις ιδιωτικές κλινικές, και με δεδομένο ότι υπάρχουν καταγγελίες ασφαλισμένων σύμφωνα με τις οποίες πληρώνουν οι ίδιοι τον προεγχειρητικό διαγνωστικό έλεγχο για SARS-CoV-2, αναμένεται εντός των ημερών διευκρινιστική εγκύκλιος από το υπουργείο. Σύμφωνα με αυτή, και όπως σημείωσε προχθές ο κ. Κοντοζαμάνης, εφόσον κάποιος πολίτης προσέρχεται σε ιδιωτική δομή για προγραμματισμένη επέμβαση, μπορεί να κάνει δωρεάν το τεστ σε δημόσια δομή πριν από τον προεγχειρητικό έλεγχο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline