Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  08:09:44

Δυσάρεστος πρώτος απολογισμός. Κορωνοϊός: Πάνω από το 1/3 όσων νοσηλεύθηκαν παρουσίασε σοβαρά προβλήματα στα νεφρά. Τελευταίος γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας. Κύριο

Παράλληλα στις βαριές περιπτώσεις δοκιμασίας προκαλούνται βλάβες ή σοβαρά προβλήματα στο συκώτι -συνέπεια θανατηφόρα στον Δημήτρη Κρεμαστινό- τον εγκέφαλο, την καρδιά και κυρίως στους πνεύμονες με συνέπεια πολλούς θανάτους τελικά.

Μεγάλες οι συνέπειες- βλάβες στα νεφρά όσων ασθενήσουν σοβαρά από τη δολοφονική γρίπη του κορωνοιού. Από τους ασθενείς αυτούς ένα ποσοστό 14,3% χρειάστηκε να υποβληθεί μέχρι και σε αιμοκάθαρση.

Περισσότερο από το ένα τρίτο των ασθενών με κορωνοϊό ,που νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης και όχι μόνο εμφάνισαν σοβαρές βλάβες στα νεφρά και σχεδόν το 15% εξ αυτών χρειάστηκε να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση, όπως ανακοίνωσαν σήμερα Αμερικανοί ερευνητές. Με παράλληλες συνέπειες-βλάβες σε άλλους ασθενείς κάθε χώρας και στην καλή ή όχι πορεία της νοσηλείας τους στο συκώτι, στον εγκέφαλο, στους πνεύμονες (ιδίως αυτούς ) και την καρδιά. Με πολλά θύματα, δηλαδή θανάτους τελικά από α υτές τις αιτίες.

Η έρευνα διενεργήθηκε από μια ομάδα στα νοσοκομεία του ομίλου Northwell Health, του μεγαλύτερου στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

«Από τους 5.449 πρώτους ασθενείς που εισήχθησαν, το 36,6% παρουσίασε σοβαρές βλάβες στα νεφρά», επεσήμανε ο δρ Κινάρ Τζαβέρι που συμμετείχε στη σύνταξη της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Kidney International.

Από τους ασθενείς αυτούς ένα ποσοστό 14,3% χρειάστηκε να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση, πρόσθεσε ο Τζαβέρι.

Η έρευνα αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής για τις επιπτώσεις της covid-19 στα νεφρά των ασθενών.

Σε αρκετά νοσοκομεία έχει παρατηρηθεί αύξηση των ποσοστών νεφρικής ανεπάρκειας μεταξύ των ασθενών με κορωνοϊό.

Ο Τζαβέρι και οι συνάδελφοί του, αφού εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία 5.449 ασθενών με covid-19 που νοσηλεύθηκαν από την 1η Μαρτίου ως τις 5 Απριλίου στα νοσοκομεία του ομίλου, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η νεφρική ανεπάρκεια παρουσιάζεται νωρίς, με το 37,3% των ασθενών να φτάνουν στο νοσοκομείο ήδη με σοβαρά προβλήματα στα νεφρά ή να παρουσιάζουν νεφρική ανεπάρκεια τις πρώτες 24 ώρες της νοσηλείας τους.

Σε πολλές περιπτώσεις η νεφρική ανεπάρκεια παρουσιαζόταν όταν οι ασθενείς χρειάζονταν αναπνευστήρα, σημείωσε ο Τζαβέρι.

Από τους 1.000 ασθενείς που χρειάστηκαν αναπνευστήρα, περίπου το 90% παρουσίασε σοβαρά προβλήματα στα νεφρά. Συγκριτικά το 21,5% των 925 ασθενών που παρουσίασε νεφρική ανεπάρκεια δεν χρειάστηκε αναπνευστήρα.

Κάποιοι ασθενείς παρουσίαζαν νεφρική ανεπάρκεια καθώς επιδεινωνόταν η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους, σύμφωνα με τον Τζαβέρι.

«Δεν αφορά συγκεκριμένα την covid-19, έχει σχέση περισσότερο με το πόσο βαριά άρρωστοι είναι», σχολίασε.

Παρόλα αυτά γνωρίζοντας το ποσοστό των ασθενών με covid-19 που ενδέχεται να παρουσιάσουν νεφρική ανεπάρκεια, τα νοσοκομεία θα μπορέσουν να προγραμματίσουν καλύτερα τον εξοπλισμό και το προσωπικό που θα χρειαστούν.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline