Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  00:41:19

Μετά τον Γεώργιο Γεραπετρίτη, δεύτερος πόλος συντονισμού και δημόσιας παρέμβασης από το Μαξίμου. Η αυστηρή κριτική του Ακη Σκέρτσου για την «μελωμένη αγόρευση» της εισαγγελέως στη δίκη Τοπαλούδη. Κύριο

Κατά το συνήθειο του ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση του για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Η απάντηση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ.

Από καιρό ήταν γνωστό ότι ο κομβικός, συντονιστικός ρόλος στο Μαξίμου του υφυπουργού κ ,Ακη Σκέντζου, του πιο άμεσου συνεργάτη του Πρωθυπουργού μαζί με τον καθηγητή και υπουργό Επικρατείας κ,Γεώργιο Γεραπετρίτη είχε διευρυνθεί. Δεν ήταν πλέον ,εάν υπήρξε ποτέ, απλά τεχνοκρατικός και συντονιστικός ανάμεσα σε σχέδια και δράσεις υπουργείων, αλλά είχε εξελιχθεί, αναβαθμισθεί-μετά μάλιστα επιτυχείς χειρισμούς του κ. Σκέρτσου- σε καθαρά επιτελικό, σε παρεμβατικό και καθοδηγητικό με έντονο πολιτικό και ιδεολογικό χαρακτήρα Απαιτήσεις και ανάγκες, οι οποίες δοκιμάστηκαν πολύ σύντομα, κατά την περίοδο του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης Μητσοτάκη και στη συνέχεια κατά τη δοκιμασία της πρωτοφανούς κρίσης του κορωνοιού, Δοκιμασία, η οποία επέβαλε την ανάγκη για νέες ιεραρχήσεις, αποφασιστικότητα και για επιλογές κατευθύνσεων επείγουσες.

Το επιτυχές εγχείρημα. φάνηκε καθαρά στην εναρμόνιση με την Επιστημονική Ομάδα των 26, την υλοποίηση αποφάσεων από ένα πολύπλοκο μηχανισμό του Κράτους, στις συνθήκες μιας πρωτοφανούς δοκιμασίας όλων των παραγόντων και ασφαλώς στην επιτελική καθοδήγηση των αρμόδιων υπουργείων. Ιδιαίτερα της ομάδας ευθύνης των έξη υφυπουργών τους οποίους καθοδηγούσε πολύ στενά ο υφυπουργός παρά τω ¨Πρωθυπουργώ με δεξιοτεχνία και εξαιρετική επιτυχία. Ο συντονισμός όμως του κυβερνητικού έργου, αποδείχθηκε ότι έχει ιδιαίτερη ανάγκη από σαφή προσανατολισμό πολιτικό, κοινωνικό, ιδεολογικό, εθνικό), δηλαδή από ένα σύστημα αξιών και αρχών. Και βεβαίως από ισχυρό κυβερνητικό management.

Εάν όμως ο καθηγητής Γεραπετρίτης πέρα από τον αφανή συντονιστικό ρόλο του στο Μαξίμου είχε αναλάβει τις θεσμικές παρεμβάσεις στην Βουλή ως πρώτος τη τάξει για τα μεγάλα θεσμικά θέματα, ο δεύτερος πόλος επιρροής εκεί, έδιδε διαρκώς εξετάσεις, δοκιμαζόταν και προετοίμαζε χωρίς βιασύνες τη δική του πλατφόρμα παρεμβάσεων, την ιδιαίτερη ταυτότητα μέσα στο Μαξίμου αλλά προς έξω, την παρεμβατική ενός ισχυρού δημόσιου λόγου.. Ηταν εκείνη, όπως διαμορφώθηκε και γνωστοποιήθηκε με την εξειδίκευση από τον υφυπουργό του βαρυσήμαντου διαγγέλματος του Πρωθυπουργού , με κύριο γνώρισμα την αποφασιστική παρέμβαση σε κοινωνικά θέματα με έντονο δημόσιο χαρακτήρα.

Για να ακολουθήσει το δεύτερο δημόσιο βήμα, που δεν έχει κανένα πολιτικό υπόβαθρο, δεν αποτελεί παρέμβαση στη Δικαιοσύνη αλλά έχει ενδιαφέρουσα θεσμική διάσταση. Πρόκειται για την..κριτική στην εισαγγελέα Αριστοτελία Δόγκα, πού άσκησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος αλλά ως πολίτης, όπως εξήγησε, με αφορμή τη χθεσινή αγόρευση της πρώτης στη δίκη για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη.

«Άλλο ενσυναίσθηση και άλλο ταύτιση» γράφει μεταξύ άλλων στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε ανάρτησή του στο Facebook, επισημαίνοντας ότι τα δικαστήρια δεν είναι «λαϊκή απογευματινή».
Ο κ. Σκέρτσος υποστηρίζει δε ότι «τον δικαστικό λειτουργό τον θέλουμε ψυχρό και αμερόληπτο πάνω στην έδρα», καθώς «διαφορετικά ο δρόμος προς τον δικαστικό λαϊκισμό, σε αποφάσεις δηλαδή που χαϊδεύουν την κοινή γνώμη, είναι ορθάνοιχτος».

Αναλυτικά η σχετική δήλωση-ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου:
«Τα δικαστήρια δεν είναι "λαϊκή απογευματινή". Άλλο η ενσυναίσθηση, αναγκαίο στοιχείο για μια ισορροπημένη δικαστική κρίση, και άλλο η ταύτιση.
Η εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου προϋποθέτει δικαστικούς λειτουργούς που αποφεύγουν τις συναισθηματικές ταυτίσεις ακόμη και με τα θύματα των πιο ειδεχθών εγκλημάτων. Ακριβώς διότι δεν πρέπει να αφήνουν καμία χαραμάδα αμφιβολίας ότι κρίνουν με βάση προσωπικές απόψεις και ευαισθησίες ή με το κατά που δείχνει το "κοινό περί δικαίου αίσθημα". Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε άλλωστε σημαντική ανασφάλεια δικαίου.

Τον δικαστικό λειτουργό τον θέλουμε ψυχρό και αμερόληπτο πάνω στην έδρα διότι οφείλει να κρίνει ΚΑΙ κόντρα στις προσωπικές του απόψεις, να λαμβάνει ΚΑΙ αντιδημοφιλείς αποφάσεις, πάντα στο πλαίσιο όσων ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Διαφορετικά ο δρόμος προς τον δικαστικό λαϊκισμό, σε αποφάσεις δηλαδή που χαϊδεύουν την κοινή γνώμη, είναι ορθάνοιχτος και εξαιρετικά ολισθηρός για το κύρος της δικαιοσύνης και τη λειτουργία του πολιτεύματος.
Εύχομαι από καρδιάς οι γονείς της άτυχης κοπέλας να λάβουν την ηθική δικαίωση που τους οφείλει η δικαιοσύνη και η πολιτεία. Και οι ένοχοι την τιμωρία που τους αξίζει».

Αποπομπή Σκέρτσου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ – Η απάντηση του υφυπουργού

Την παραίτηση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου ζήτησε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, κατηγορώντας τον κ. Σκέρτσο για παρέμβαση σε εν εξελίξει δίκη και μάλιστα της σπουδαιότητας και της βαρύτητας της δίκης Τοπαλούδη.
Ο Μητσοτάκης να τον αποπέμψει
Αφορμή στάθηκε το επικριτικό σχόλιο που έκανε ο κ. Σκέρτσος στην προσωπική του σελίδα στο facebook όπου ασκούσε κριτική στην εισαγγελέα για πτυχές της αγόρευσής της.

«Ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Σκέρτσος αδυνατεί να κατανοήσει τον ρόλο του.
Η δημόσια τοποθέτησή του για την εν εξελίξει δίκη Τοπαλούδη που συγκλονίζει το πανελλήνιο δεν είναι προφανώς «η σκέψη ενός πολίτη στην προσωπική του σελίδα», όπως ισχυρίζεται. Πρόκειται για ωμή παρέμβαση στην ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης από τον πιο στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να τον αποπέμψει αμέσως, ώστε να μπορεί επιτέλους ο κ. Σκέρτσος να σχολιάζει την επικαιρότητα στο Facebook ως απλός πολίτης» τονίζει ο κ. Χαρίτσης.
Σκέψεις ενός πολίτη
Η ανάρτηση του κ. Σκέρτσου προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις με πολλές αιχμές στο πνεύμα της δήλωσης Χαρίτσης για παρέμβαση κυβερνητικού στελέχους σε μια εν εξελίξει δίκη.

«Παρακαλώ να εκλάβετε το σχόλιο μου αυτό ως τη σκέψη ενός πολίτη στην προσωπική μου σελίδα, όπου διατηρώ το δικαίωμα να εκφράζω προσωπικές σκέψεις και απόψεις, και όχι ως παρέμβαση ενός μέλους της κυβέρνησης» ανέφερε ο κ. Σκέρτσος μετά την ανάρτησή του.
Νωρίτερα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος άσκησε κριτική στην εισαγγελέα της έδρας στη δίκη Τοπαλούδη κατηγορώντας την ότι κατά την αγόρευσή της υπερέβη τα όρια του ψυχρού και αμερόληπτου σύμφωνα με το νόμο δικαστικού λειτουργού και ταυτίστηκε με τη μία πλευρά της δίκης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline