Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  13:13:58

Μάρλις Πέτερσεν, μια διεθνούς φήμης σοπράνο που άφησε τη Γερμανία για να ζήσει στην Κορώνη

Ζούσε σε ένα απίστευτο κυνήγι ταξιδεύοντας σε ολόκληρο τον κόσμο διαρκώς για να εμφανιστεί σε μεγάλες σκηνές όπερας η σπουδαία σοπράνο Μάρλις Πέτερσεν. Τα πάντα σταμάτησαν απότομα, κατέφυγε στο σπίτι της στην Κορώνη και από εκεί αποθεώνει την Ελλάδα, αλλά και σχεδιάζει τα επόμενα βήματα στην καριέρα της και σχολιάζει πως πρέπει να αλλάξει η κυριαρχία των ελίτ σκηνών όπερας.

Με ένα βίντεο που συζητήθηκε πολύ, μέσα στο οργιαστικό ανοιξιάτικο τοπίο της Κορώνης όπου έχει τα τελευταία χρόνια φτιάξει ένα σπίτι περικυκλωμένο από εκατοντάδες ρίζες ελιάς, η κορυφαία σοπράνο Μάρλις Πέτερσεν διαφήμισε με τον πλέον ιδανικό τρόπο την Ελλάδα σε έναν κόσμο που ταλανίζεται από την πανδημία με κυρίαρχη τη συνθήκη του εγκλεισμού. Παραφράζοντας το «Amazing Grace» σε «Αmazing Greece», προσάρμοσε το τραγούδι μέσα στο βίντεο που έβγαλε με το κινητό της. «Μου ήρθε αυτόματα, χωρίς σκέψη. Είχα τη μελωδία στο μυαλό μου και ξαφνικά αντί για grace είπα Greece», λέει η Μάρλις Πέτερσεν και από το τηλέφωνο αρχίζει πάλι να τραγουδά, η φωνή της κρυσταλλική, διαυγής, με ορμή φτάνει στο γραφείο του iefimerida. Η συζήτησή μας πέρασε γρήγορα στον τρόπο με τον οποίο ραγδαία αλλάζουν οι Τέχνες και στην ανάγκη να περάσουμε στην καινοτομία, την άκρατη δημιουργία, που είχε μπει σε δεύτερη μοίρα εσχάτως μέσα σε ένα χαώδες κηνύγι μεγάλων ονομάτων και φυσικά χρήματος.

«Υπάρχει ένα ανοιχτό πεδίο πιθανοτήτων με την οικονομία να πιέζεται διαρκώς και μεγάλο μέρος της αγοράς να παραμένει κλειστό. Και αυτό ισχύει φυσικά και για τη μουσική και την όπερα. Οταν, όπως όλα δείχνουν, αρχίσουν να ανοίγουν τα θέατρα το φθινόπωρο σίγουρα τίποτα δεν θα μπορέσει να γίνει όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί», λέει. Το πρόγραμμά της είναι ασφυκτικά γεμάτο με συναυλίες και ρόλους προγραμματισμένους τουλάχιστον δύο χρόνια πριν. Και τώρα ξαφνικά αναμονή. «Toν τελευταίο χρόνο έκανα residence στην Φιλαρμονική του Βερολίνου και είχαμε κάνει τρεις εβδομάδες πρόβες όταν έκλεισαν τα πάντα λόγω του κορωνοϊού. Ετοιμαζόμασταν για να παρουσιάσουμε την όπερα «Φιντέλιο» του Μπετόβεν στο Φεστιβάλ Μπάντεν-Μπάντεν.

Πολλοί γνωστοί μου ετοιμάζονταν να κάνουν πρεμιέρες μια-δυο μέρες πριν κλείσουν τα θέατρα. Είναι τραγικό. Αυτές τις μέρες θα βρισκόμουν στη Βιέννη και αμέσως μετά στο Βερολίνο για εμφανίσεις, αργότερα στην Ιαπωνία. Για τον Αύγουστο έχω προγραμματίσει να εμφανιστώ στην Αυστραλία όπου από εκεί με ενημερώνουν ότι προς το παρόν δεν θα ακυρωθεί το πρόγραμμα, άρα θα είναι μάλλον η πρώτη εμφάνιση που θα κάνω μέσα την πανδημία. Τoν Οκτώβριο είναι προγραμματισμένο να εμφανιστώ στο La Monnaie στις Βρυξέλλες με την σπουδαία όπερα «Η Νεκρή Πόλη» του Κόρνγκολντ -από τις Βρυξέλλες όμως δεν έχω ακόμα ενημέρωση. Θα μπορέσουμε να παρουσιαστούμε σε ένα κοινό 2.000 ατόμων; Ποιες αλλαγές θα γίνουν;»

Toν Ιανουάριο του 2020 στην όπερα «Σαλώμη» του Στράους
Η παραζάλη του namedropping στην όπερα που έγινε μηχανή

Τα ερωτήματα είναι ασφυκτικά. Η ίδια όμως ακούγεται ψύχραιμη, στωική. «Είμαι τυχερή γιατί έχω δουλέψει εξαντλητικά τα τελευταία χρόνια και αυτό που μου επιτρέπει για ένα χρονικό διάστημα να είμαι ήρεμη, ψύχραιμη» μου εξηγεί. «Είχα τον χρόνο να χαλαρώσω, να ξεκουραστώ και κυρίως να σκεφτώ. Να σκεφτώ με ποιόν τρόπο θέλω πλέον να συνεχίσω να δουλεύω. Θα ήθελα να βρω μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής. Ζω πλέον στην Ελλάδα, είμαι τόσο ευτυχισμένη μέσα στο περιβάλλον της Κορώνης. Θέλω να βγω από τον τρελό τροχό της δουλειάς που ρουφάει όλη μου την ενέργεια».

Περιγράφει τη ζωή της πριν και πραγματικά μοιάζει με ένα συνεχές σπιράλ χωρίς ανάσα. «Θέλω να ρίξω ρυθμούς. Και αυτή είναι μια πρόκληση για όλους μας. Επί χρόνια δουλεύαμε με έναν τρόπο εξουθενωτικό. Τώρα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση εργασίας και ζωής. Και αν το κάνουμε αυτό και φτάσουμε στην ουσία των πραγμάτων, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν νέο κόσμο, ένα νέο σύστημα. Δείτε για παράδειγμα τον χώρο της όπερας: κυριαρχεί μια διαδικασία namedropping. Ισχυρά ονόματα που αραδιάζονται το ένα μετά το άλλο προκειμένου να γεμίσουν οι μεγάλες αίθουσες. Μια παραζάλη. Θα ήθελα να δω τον πραγματικό ενθουσιασμό της τέχνης να επιστρέφει. Τώρα είναι μια μηχανή».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline