Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  08:02:14

Ο Ερντογάν «ξήλωσε» αιφνιδιαστικά τον εμπνευστή της Γαλάζιας Πατρίδας

Πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για «υποβάθμιση μέσω της αναβάθμισης», καθώς ο Γιαϊτζί δεν θα έχει πλέον αρμοδιότητες. Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, θεωρείται ότι υπερέβαλε στις διώξεις σε βάρος γκιουλενιστών.

Στο Τουρκικό Γενικό Επιτελείο μετατέθηκε ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο αντιναύαρχος του πολεμικού ναυτικού και «πατέρας» τη θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας.

Η απόφαση ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά σήμερα Σάββατο, καθώς οι κρίσεις στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις γίνονται τον Αύγουστο.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για «υποβάθμιση μέσω της αναβάθμισης», καθώς ο Γιαϊτζί δεν θα έχει πλέον αρμοδιότητες.

Ήδη από την Παρασκευή είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες περί απομάκρυνσής του από τον Ταγίπ Ερντογάν. Η Hurriyet έγραφε ότι υπερέβαλλε στις διώξεις σε βάρος γκιουλενιστών, οι οποίοι θεωρούνται από την τουρκική κυβέρνηση υπεύθυνοι για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Ο Γιαϊτζί, έχει εκδώσει πολλά βιβλία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκίας. Σε ένα από αυτά που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού αναπτύσσει τη θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας με τους σχετικούς χάρτες.

Σε άλλο του βιβλίο για την Ανατολική Μεσόγειο είχε προτείνει τον καθορισμό ΑΟΖ με το Ισραήλ, μια πρόταση που στηλίτευσε ιδιαίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline