Τρίτη 23 Απριλίου 2024  13:45:31

Είναι ζήτημα εάν ανοίξουν για μία-δύο εβδομάδες τα δημοτικά σχολεία τέλη Μαΐου. Η Κυβέρνηση θα το ήθελε, οι ειδικοί παραμένουν αρνητικοί. Αμήχανη αοριστία χθες από τον κ. Γεραπετρίτη. Κύριο

Με τις υπόλοιπες βαθμίδες της Εκπαίδευσης να έχουν πλέον ανοίξει, αφού σήμερα, Δευτέρα, επέστρεψαν στα θρανία και οι μαθητές της Α' και Β' Λυκείου, καθώς και των Γυμνασίων, το ζήτημα του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων προβληματίζει ακόμα την κυβέρνηση.

Διάφορα τα σενάρια και οι εκδοχές αλλά και ολοφάνερη η δυστοκία, η δυσκολία να ανοίξουν πάλι τα δημοτικά σχολεία με τους μικρούς μαθητές να κρίνονται ως ανίκανοι να αυτοπροστατευθούν και να πειθαρχήσουν σε νέους κανόνες λειτουργίας των σχολείων τους, όπως στα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα, για να υπάρχει απολύτως σαφής εικόνα.

«Ακούω σήμερα, μα πως είναι δυνατόν να βγάζουμε αποφάσεις την Παρασκευή για τη Δευτέρα, ή πως είναι δυνατόν να αφήνουμε για τελευταία στιγμή το ζήτημα του αν θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία ή όχι», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και εξήγησε:
«Η στάθμιση που γίνεται, είναι μία στάθμιση η οποία οφείλει να είναι επίκαιρη. Ακόμη σήμερα, για το θέμα του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων, δεν έχουμε επαρκή δεδομένα, για να μπορέσουμε να έχουμε μία απολύτως σαφή εικόνα». Με τους δασκάλους και την ΟΛΜΕ, τους γονείς και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης με πρώτα ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ να είναι αντίθετοι όλοι σε οποιαδήποτε άνοιγμα, έστω μιάς-δύο τελευταίων εβδομάδων στα τέλη Μαίου.

«Τα δεδομένα αυτά θα τα έχουμε προς την αρχή της επόμενης εβδομάδας, όταν δηλαδή θα έχει παρέλθει ένας σημαντικός χρόνος 14 ημερών από την ημέρα που άνοιξε ουσιαστικά η αγορά, την 11η Μαΐου και επί τη βάση αυτών των δεδομένων η επιστημονική υγειονομική επιτροπή θα εισηγηθεί», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης και κατέληξε λέγοντας πως:
«Είναι μεγάλο σφάλμα να κάνουμε πολιτική εικασία και όχι μία επιστημονικά καθαρή τοποθέτηση».

Ζαχαράκη: Μετά τις 20 Μαϊου η απόφαση

Για το ίδιο ζήτημα τοποθετήθηκε και η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, σημειώνοντας πως μετά τις 20 Μαΐου θα είναι η κρίσιμη εβδομάδα για να ληφθούν αποφάσεις για το άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων ή όχι. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει σενάριο για άνοιγμα μόνο για την Ε' και ΣΤ' Δημοτικού».

«Η πορεία του ιού δείχνει θετικά στοιχεία για να γυρίσουμε όλοι σταδιακά στην καθημερινότητα. Μετά λοιπόν και την προσεχτική αποτίμηση των οδηγιών από τους ειδικούς, θα αποφασίσουμε», ανέφερε η ίδια σε συνέντευξή της στην πρωινή εκπομπή του Ant1, ενώ σχολιάζοντας την επιστροφή στα θρανία των μαθητών της Α' και Β' Λυκείου, καθώς και των Γυμνασίων σήμερα, η υφυπουργός χαρακτήρισε ιερό αυτό που συμβαίνει και για το κοινωνικό, αλλά και για το ουσιαστικό κομμάτι.

«Δεν θα μπορούσα να αμφισβητήσω την αξία του και το αποτύπωμά του. Έχει και ψυχολογική αξία η επιστροφή για τα παιδιά που έχουν μείνει για καιρό στο σπίτι» τόνισε, προσθέτοντας ότι «δεν αμφισβητώ την αξία της εκ νέου επαφής των παιδιών με το εκπαιδευτικό υλικό και τους εκπαιδευτικούς».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline