Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  11:40:58

«Τελεσίγραφο» Κωστή Χατζηδάκη για αποφάσεις κατά ανομιών, οι οποίες δεν εκτελούνται, όπως επί ΣΥΡΙΖΑ: Κατεδαφίστε τα αυθαίρετα κτίσματα σε δάση, παραλίες και ρέματα. Κύριο

Πριν τρία χρόνια η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε πανηγυρικά το γκρέμισμα 3.000 παράνομων κατοικιών, αποθηκών, κέντρων και μπαρ σε δημόσιους χώρους, περιτοιχίσεων και άλλων κατασκευών για να μη γίνει τίποτα ουσιαστικό, με πρώτη την τότε διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής υπό την κ. Ρένα Δούρου.

Καθυστερημένη αφύπνιση, που δεν μπορεί να καταντήσει πυροτέχνημα και ρίξιμο ευθυνών μόνο σε άλλους παράγοντες , όπως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κάλεσε με επιστολή του τις 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να υλοποιήσουν άμεσα τις κατεδαφίσεις τελεσίδικα αυθαίρετων κατασκευών.

Ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε δε να λάβει ενημέρωση από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ενημέρωση για τις άμεσες ενέργειές τους μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Στην επιστολή του, δίνει το στίγμα της πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης διαμηνύοντας στους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων:
«Η μηδενική ανοχή σε τέτοιες παράνομες δραστηριότητες βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνολικά της κυβέρνησης, αλλά και προσωπικά του Πρωθυπουργού. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστερήσεις. Δεν είμαστε εδώ για να αναπαράγουμε παθογένειες του παρελθόντος. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αντιστοιχούν για να προστατέψουμε το περιβάλλον μας με πράξεις, όχι με λόγια. Είμαι σίγουρος πως όλοι μοιραζόμαστε την πεποίθηση ότι οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να διαφυλάξουμε τον φυσικό πλούτο της πατρίδας μας, ο οποίος αποτελεί την πιο πλούσια κληρονομιά που αφήνουμε τα παιδιά μας».

Τα συγκεκριμένα έργα κατεδάφισης τελεσίδικα αυθαίρετων κατασκευών των Αποκεντρωμένων έχουν ήδη ενταχθεί στο χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2019» ύψους 6,28 εκατ. ευρώ. Όπερ σημαίνει ότι τα κονδύλια είναι εξασφαλισμένα και απομένει η άμεση ενεργοποίηση των Αποκεντρωμένων.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι περιοχές όπου έχουν δεσμευθεί τα υψηλότερα ποσά:

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Αττικής έχουν ενταχθεί τα έργα εκτέλεσης κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών σε ρέματα της Δημοτικής Ενότητας Μάνδρας του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας, όπως και στο ρέμα Πικροδάφνης στα όρια των Δήμων Αλίμου, Παλαιού Φαλήρου και Αγίου Δημητρίου καθώς και σε δάση- δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις στη Δυτική και Ανατολική Αττική. Συνολικός προϋπολογισμός: 1.634.917 ευρώ.

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Κρήτης έχουν ενταχθεί τα έργα εκτέλεσης κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών σε ευαίσθητα περιβαλλοντικές περιοχές (αιγιαλός, παραλίες, δάση). Συνολικός προϋπολογισμός 1.135.000 ευρώ.

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου, έχουν ενταχθεί έργα εκτέλεσης κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών, επίσης σε αιγιαλό, παραλίες και δάση, συνολικού προϋπολογισμού 985.000 ευρώ
Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, στη Ρόδο έχει ενταχθεί η εκτέλεση κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών που βρίσκονται σε αιγιαλό- παραλία, σε δάση, σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 935.000 ευρώ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline