Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  14:50:48

Η Άγκυρα έχει ξεσαλώσει σε προκλήσεις στο Αιγαίο και προκαλεί το Πατριαρχείο, ανακοινώνει ότι αρχίζουν οι επισκέψεις στο μοναστήρι Παναγία Σουμελά. Κύριο

Με διαρκείς και σκόπιμες αναβολές-καθυστερήσεις στις εργασίες αναστήλωσης κλπ, οι οποίες τελικά έφτασαν να διαρκούν τέσσερα χρόνια.

Το ιστορικό μοναστήρι Παναγία Σουμελά αναμένεται να ανοίξει και πάλι τις πύλες του σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι.
Ο Ερσόι αναφέρθηκε στις εργασίες αναστήλωσης και στήριξης στην ιστορική μονή Παναγία Σουμελά, οι οποίες έχουν κρατήσει σχεδόν πέντε χρόνια και αναμένεται να επαναλειτουργήσει φέτος με την ευκαιρία των εορτασμών για τον Δεκαπενταύγουστο.

Όπως ανέφερε ο κ. Ερσόι είπε η ολοκλήρωση των εργασιών καθυστέρησε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού στην Τουρκία αλλά και λόγω του δύσβατου της βραχώδους αυτής περιοχής.
Η πρόσβαση στα προβληματικά σημεία όπου υπάρχουν κατολισθήσεις βράχων γίνεται μόνο με ειδικά συνεργεία ορειβατών, είπε ο Τούρκος υπουργός, ο οποίος όμως διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει επιτάχυνση των εργασιών ώστε η Μονή Παναγία Σουμελά να ανοίξει τη φετινή σεζόν, ίσως τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

5.5.2020..Αναβάλλεται και πάλι το άνοιγμα της ιστορικής μονής Σουμελά στην Τραπεζούντα

Ύστερα από 4 χρόνια εργασιών αναστήλωσης, η ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά που συγκέντρωνε κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες και επρόκειτο να ανοίξει και πάλι φέτος τον Μάιο, θα παραμείνει κλειστή.

Ύστερα από 4 χρόνια εργασιών αναστήλωσης, η ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά που συγκέντρωνε κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες και επρόκειτο να ανοίξει και πάλι φέτος τον Μάιο, θα παραμείνει κλειστή. Ο βασικός λόγος είναι η πανδημία του κορωνοϊού που έχει πλήξει ιδιαίτερα την περιοχή της Τραπεζούντας, αλλά και η καθυστέρηση των εργασιών αναστήλωσης και στήριξης του κτιρίου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της ανατολικής Μαύρης Θάλασσας, Χασάν Βολκάν Κανταρτζί, «το 2020 όλα πήγαν άσχημα. Είχαμε περιορισμό της τουριστικής σεζόν. Αναμένουμε κάποιο εσωτερικό τουρισμό. Κανονικά τα σχέδια ήταν να ολοκληρωθούν οι εργασίες της Μονής μέχρι τα τέλη Μαΐου. Για να υπάρξει τουρισμός πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν τα έργα αναστήλωσης» είπε ο Βολκάν Κανταρτζί, ο οποίος προσέθεσε ότι δεν έχει ανακοινωθεί νέα ημερομηνία για τα εγκαίνια.

Σημειώνεται ότι πριν από ένα ακριβώς χρόνο, τον Μάιο του 2019, και ενώ οι εργασίες συνεχίζονταν, είχε ανοίξει ένα μέρος του περιβάλλοντος χώρου της μονής, αφού είχε γίνει στήριξη τεράστιων βράχων που απειλούσαν το μοναστήρι. Οι τουρκικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι επρόκειτο να ανοίξει εντελώς ο χώρος και ότι θα δινόταν η άδεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη να χοροστατήσει στην καθιερωμένη λειτουργία φέτος κατά την εορτή της Παναγίας Σουμελά, στις 15 Αυγούστου.
Η μονή παραμένει κλειστή εδώ και 5 χρόνια λόγω εργασιών στήριξης του μοναστηριού, το οποίο είναι λαξευμένο στο βράχο σε ύψος 1.200 μέτρων και ιδρύθηκε το 386 από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Θεοδόσιο. Το 2015 η μονή έκλεισε για ένα χρόνο προκειμένου να γίνουν επείγουσες εργασίες λόγω κατολίσθησης βράχων. Πέρα από την τεράστια θρησκευτική και ιστορική αξία της, η μονή αποτελεί από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα για τους επισκέπτες της περιοχής της Τραπεζούντας.

Ξέφυγαν οι Τούρκοι: Πάνω από 50 παραβιάσεις και μπαράζ υπερπτήσεων

Συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση τη προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, με δεκάδες παραβιάσεις, εικονικές αερομαχίες και μπαράζ υπερπτήσεων.
Ειδικότερα τέσσερα μαχητικά F-16 και ένα CN-235 προχώρησαν σε 53 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και σε πέντε παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Σημειώθηκαν δύο εικονικές αερομαχίες, ενώ τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

Μπαράζ υπερπτήσεων

Αξίζει να σημειωθεί ότι οκτώ εκ των παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις από τα τουρκικά αεροσκάφη. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση σήμερα Δευτέρα 18 Μαΐου ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπεπτήσεις στις 10:06 πάνω από το Φαρμακονήσι, στις 10:07 πάνω από τους Λειψούς και στις 10:10 πάνω από τους Αρκιούς. Όλες οι υπερπτήσεις έγιναν σε ύψος 29.000 ποδιών.
Να σημειωθεί πως το ίδιο ζεύγος τουρκικών μαχητικών στις 10:37 πέταξε σε ύψος 26.000 ποδιών πάνω από τη Ρω.

Επιπρόσθετα, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις ως εξής: στις 15:45 πάνω από το Φαρμακονήσι στα 25.000 πόδια και στις 15:47 πάνω από τους Λειψούς στα 26.000 πόδια. Στη συνέχεια το ζεύγος διαχωρίστηκε και το ένα αεροσκάφος πραγματοποίησε υπερπτήση στις 15:51 πάνω από τους Αρκιούς στα 19.000 πόδια.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline