Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  23:20:30

Επεκτείνονται έως τον Σεπτέμβριο τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης, εργαζομένων αλλά και των ανέργων. Ολες οι δυνατότητες ενισχύσεων, επιδομάτων, αμοιβών αλλά κι ασφαλιστικών καλύψεων. Κύριο

Στο όλο πακέτο νέας ενίσχυση για τους επόμενους τέσσερις μήνες εντάσσονται και οι εποχιακά απασχολούμενοι στον τουρισμό. Όλα τα μέτρα αναλυτικά.

Μέτρα στήριξης της απασχόλησης, διατήρησης των θέσεων και ενίσχυσης των εποχικά εργαζόμενων, για το χρονικό διάστημα έως τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του και εξειδίκευσαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης.

Τα μέτρα που αφορούν το τομέα της εργασίας κινούνται στους εξής άξονες:

1. Επεκτείνεται για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο η δυνατότητα αναστολής της σύμβασης των εργαζόμενων και η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ ανά μήνα. Το δικαίωμα αυτό δίδεται και στις τουριστικές επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές, όπως και στους κλάδους της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται.

2. Αναπτύσσεται μηχανισμός οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων με την ονομασία ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ. Αφορά αυτούς που επιστρέφουν στην εργασία τους και απασχολούνται με μειωμένο ωράριο και λαμβάνουν το μισό μισθό από τον εργοδότη. Η πολιτεία αναλαμβάνει να καλύψει το 60% της απώλειας του μισθού τους, όπως και τις ασφαλιστικές εισφορές του συνολικού μισθού τους.

3. Καλύπτει το επίδομα εποχιακής ανεργίας για όσους εποχιακά εργαζόμενους στον τουρισμό δεν θα απασχοληθούν φέτος. Ταυτοχρόνως σχεδιάζει τριπλασιασμό του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (από 10 σε 30 εκατ. Ευρώ) για την τόνωση της κίνησης του εσωτερικού τουρισμού.

Αναλυτικά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε τα εξής:

Επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.

Μάιος: Για τον μήνα Μάιο έχει ήδη επεκταθεί το δικαίωμα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων. Επιχειρήσεις οι οποίες επαναλειτουργούν έχουν την δυνατότητα να διατηρήσουν μέχρι και το 60% των εργαζομένων τους σε αναστολή.

Ταυτόχρονα, επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές, καθώς και όλες οι επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού μπορούν να διατηρούν μέχρι και το 100% των εργαζομένων τους σε αναστολή.
Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις παραμένουν σε αναστολή θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ΄αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού τους μισθού.
Επίσης, και τον μήνα Μάιο παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους όλων των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Ιούνιος: Για τον μήνα Ιούνιο παρατείνουμε την δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, αλλά και για επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται.

Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ΄αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και πλήρους κάλυψης των ασφαλιστικών τους εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού.
Τον μήνα Ιούνιο παύει να ισχύει η δυνατότητα αναστολής πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για όλες τις επιχειρήσεις.

Ιούλιος: Για τον μήνα Ιούλιο θα παρατείνουμε την δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο όμως για τις επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται.
Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ' αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και πλήρους κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού.

Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
Μπαίνοντας στη νέα φάση στήριξης της αγοράς εργασίας δημιουργούμε για πρώτη φορά έναν μηχανισμό οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων, οι οποίοι θα επιστρέψουν σε ένα εργασιακό περιβάλλον με νέα δεδομένα.

Οι νέες συνθήκες ενδεχομένως να επηρεάσουν το ωράριο και κατά συνέπεια το εισόδημα των εργαζομένων. Για αυτό και ως Πολιτεία δεν μένουμε αδρανείς! Θα σταθούμε στο πλευρό τους και θα αναπληρώσουμε το εισόδημα τους, όπου αυτό καταστεί αναγκαίο. Και αυτό θα γίνει μέσω του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Ο Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης τίθεται σε ισχύ για την χρονική περίοδο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020 με επέκταση της χρονικής ισχύος του εάν και εφόσον χρειαστεί.
Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν τον μηχανισμό θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ.

Στο μηχανισμό θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες.
Ο μηχανισμός θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.
Επίσης ο μηχανισμός θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.
Δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να λάβει η επιχείρηση το ευεργέτημα της συμμετοχής στον μηχανισμό.

Το δικαίωμα του εργοδότη να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, θα ασκείται υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.
Η πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται.
Επιπλέον, σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή μετά την ανωτέρω προσαρμογή υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ' ολοκλήρου.

Ταυτόχρονα, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού.
Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

Από την 1η Ιουνίου 2020 αρχίζει να εφαρμόζεται η μείωση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόληση κατά 0,90 μονάδες, όπως προβλέπεται στο άρθρο 48 του ν.4670/2020. Η από 1η Ιουνίου μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα λειτουργήσει ευεργετικά στην διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και στην ανακούφιση των επιχειρήσεων, μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος.

Χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο και κίνητρα επαναπρόσληψης τους.
Λαμβάνονται μέτρα προστασίας ειδικά για τον κλάδο του τουρισμού με στόχο την προστασία των εποχικά εργαζόμενων στον κλάδο αυτόν που πλήττονται σημαντικά.

Ειδικότερα, χορηγείται – ως μηνιαία οικονομική ενίσχυση – το επίδομα εποχικής ανεργίας έως και τον μήνα Σεπτέμβριο του 2020 στους περίπου 120.000 εποχικά ανέργους.

Παράλληλα, το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων μερικής απασχόλησης.
Το συγκεκριμένο μέτρο θα λειτουργήσει ως κίνητρο επαναπρόσληψης των εποχικά εργαζόμενων.
Επίσης, επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τον μήνα Μάιο κατά δύο μήνες.
Μειώνονται τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50 για την λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο.
Τέλος το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ, θα τριπλασιασθεί με τον προϋπολογισμό του να διαμορφώνεται από τα 10 σε 30 εκατ. ευρώ. Στόχος ειδικά φέτος, είναι η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline