Σάββατο 20 Απριλίου 2024  15:46:44

Επέρxεται εκλογική ήττα του αλαζόνα-γραφικού δήθεν πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ. Ισχυρό προβάδισμα 11 μονάδων δίνει στον Τζο Μπάιντεν αντιπρόεδρο του Μπ. Ομπάμα και υποψήφιο των Δημοκρατικών. Κύριο

Έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου ο περίπατος του Ντ. Τραμπ προς τη δεύτερη θητεία θεωρείται, πλέον, ότι έχει δυσκολέψει εξαιρετικά.

Βάρυνε πολύ το κλίμα εις βάρος του τους τελευταίους μήνες. Προηγήθηκε η διαμάχη στους κόλπους των Δημοκρατικών, που όμως κατέληξε στη ενωτική υποψηφιότητα. Μετά ήλθε η δοκιμασία με τη Γερουσία και την υπόθεση των σκοτεινών σχέσεων με τη Ρωσία προεκλογικά το 2016, Ακολούθησαν οι αλλεπάλληλες προκλήσεις και επιπόλαιες δηλώσεις του πλανητάρχη από τον περασμένο Μάρτιο στον όλο χειρισμό της πανδημίας του κορωνοϊού. Χειρισμοί που κλιμακώθηκαν από την πολεμική προς την Κίνα και την επιπόλαια-εγκληματική αντιμετώπιση της κρίσης, με τις ΗΠΑ να ανέλθουν στους 100.000 νεκρούς, αριθμό διπλάσιο των νεκρών του πολέμου του Βιετνάμ επί μία δεκαετία.

Σημαντικό προβάδισμα της τάξης των 11 μονάδων φαίνεται πως έχει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν έναντι του νυν προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έξι μήνες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο τρόπος με τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος διαχειρίζεται την πανδημία έχει πλήξει την αξιοπιστία του αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πρόσωπό του.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Quinnipiac University, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη, ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει το 50% στην πρόθεση ψήφου στο σύνολο του δείγματος, έναντι 39% του Τραμπ. Στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του Απριλίου η διαφορά τους ήταν λίγο μικρότερη (49-41%) και η καταγραφόμενη άνοδος του ποσοστού του υποψηφίου των Δημοκρατικών είναι εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος.

Ειδικότερα, μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, το 88% εξ όσων δήλωσαν ψηφοφόροι των Δημοκρατικών λέει ότι θα ψηφίσει τον Μπάιντεν και το 5% τον Τραμπ• το 87% εξ όσων δήλωσαν ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων λέει ότι θα ψηφίσει τον Τραμπ και το 8% τον Μπάιντεν• ενώ στις τάξεις όσων δήλωσαν ανεξάρτητοι, το 47% είπε ότι θα ψηφίσει τον Μπάιντεν και το 36% τον Τραμπ.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Πανεπιστημίου Κουίνιπιακ, Τιμ Μαλόι, το προβάδισμα των 11 μονάδων δείχνει «στην καλύτερη περίπτωση ότι η εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στον πρόεδρο Τραμπ έχει κλονιστεί. Στη χειρότερη περίπτωση, καθώς τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό αυξάνονται, ότι η κρίση του Τραμπ τίθεται υπό αμφισβήτηση, ενώ έχουμε μπροστά μας τις εκλογές του Νοεμβρίου».

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το ποσοστό των ψηφοφόρων που αποτιμούν θετικά το έργο του Τραμπ υποχωρεί εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Το 42% των ψηφοφόρων εγκρίνει το έργο του, ενώ το 53% το αποδοκιμάζει. Ένα μήνα πριν, το έργο του Τραμπ ενέκρινε το 45% και αποδοκίμαζε το 51%. Το 45% ήταν το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής που έχει καταγράψει ποτέ το πανεπιστήμιο για τον Ρεπουμπλικάνο.
Αντίστοιχα, όσον αφορά την υγειονομική κρίση και τη διαχείρισή της, το 41% του δείγματος επιδοκιμάζει την πολιτική Τραμπ, ενώ αντίθετα το 56% την αποδοκιμάζει. Τα αντίστοιχα ποσοστά τον Απρίλιο ήταν 46% και 51%.

Στον τομέα της οικονομίας, το 50% την πολιτική του Αμερικανού προέδρου, ενώ το 47% την αποδοκιμάζει. Τα ποσοστά αυτά δείχνουν επίσης κάμψη, καθώς τον Απρίλιο ήταν 51% και 44% αντίστοιχα.
Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.323 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων την περίοδο 14-18 Μαΐου και έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±2,7%.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline