Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  15:18:27

Αποχαιρετισμός του καθηγητή Σ, Τσιόδρα μέσα σε κλίμα συγκίνησης του ίδιου αλλά και χιλιάδων Ελλήνων στα ραντεβού «απόγευμα στις 6», επί 72 ημέρες. Κύριο

Κλειδιά της πρωτοφανούς-υποδειγματικής επιτυχίας του ως αυθεντικό πρότυπο όχι της εξουσίας αλλά πειστικότητας, σοβαρότητας και αποδοχής ότι είναι λαμπρός επιστήμονας, βαθειά ανθρώπινος σε όλες τις εκδηλώσεις του.

Αυθεντικός μέσος Έλληνας ως οικογενειάρχης και αυτοδημιούργητος ,σύγχρονος αλλά και παραδοσιακός, μετριοπαθής κατά πάντα, καλοσυνάτος χωρίς να διστάζει να δείξει ότι δεν γνωρίζει κάτι καθόλου ξερόλας τηλεοπτικός. Επιπλέον, εργατικός, ακούραστος και ευγενής κρατικός λειτουργός. Γιατρός και δημόσιας παράγοντας της προσφοράς.

Τα σκληρά μέτρα και οι περιορισμοί ακυρώνονται συνεχώς, υποχωρούν, διαλύονται. Η επιστροφή στην κανονικότητα επανέρχεται σταδιακά είναι μονόδρομος. Ένα ισχυρό πλέον δεδομένο για την αποτελεσματικότητα που είχαν τα μέτρα στη χώρα μας είναι ότι αλλάζει και η καθημερινή μας «ρουτίνα» της ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγεία. Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, δεν θα μας ενημερώνει καθημερινά από την τηλεόραση για τις εξελίξεις του ιού, αλλά η ενημέρωση αυτή θα γίνεται γραπτώς.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας η προσωπικότητα που στις δύσκολες στιγμές της πανδημίας, έμπαινε καθημερινά στα σπίτια μας και είτε δίνοντας κουράγιο στους πολίτες, είτε απευθύνοντας αυστηρές συστάσεις, έδωσε ομολογουμένως τον καλύτερο εαυτό του για την σωστή ενημέρωση με βάση τα επιστημονικά δεδομένα

Επί τέσσερις μήνες, ήταν ο «δικός μας άνθρωπος», πάνω στον οποίο «ακούμπησε η ελληνική κοινωνία την αγωνία αλλά και την εμπιστοσύνη της σε όσα συνιστούσε ως αναγκαία , σε όσους περιορισμούς επέβαλε ως πρόεδρος της επιτροπής.

Συγκινητικό αντίο με Ελύτη από Τσιόδρα: Θα είχαμε 13.685 νεκρούς με πιο χαλαρά μέτρα

Βάση των μαθηματικών μας εκτιμήσεων είχαμε συνολικό ποσοστό κρουσμάτων κάτω από 1% του πληθυσμού στην χώρα μας, ανέφερε ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την σημερινή του ενημέρωση για τον κορωνοιο στην χώρα μας.

Βάση των μαθηματικών μας εκτιμήσεων είχαμε συνολικό ποσοστό κρουσμάτων κάτω από 1% του πληθυσμού στην χώρα μας, ανέφερε ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την σημερινή του ενημέρωση για τον κορωνοιο στην χώρα μας.

Ο καθηγητής, κατά την ενημέρωση, παρέθεσε τα άσχημα σενάρια που υπήρχαν για την Ελλάδα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «Σήμερα έχουν καταγραφεί 173 θάνατοι. Με το καλύτερο δυνατό σενάριο, χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού περίπου 10%, ο αριθμός των θανάτων θα είχε μια μέση τιμή 13.685 θανάτους ενώ με μία μείωση των επαφών κατά 20% θα ήταν 7.015 θάνατοι. Τα χειρότερα σενάρια δεν τα αναφέρω, γιατί έστω και αργά κάποια μέτρα θα τα παίρναμε. Τότε όμως θα ήταν αργά».

Επιπλέον, πρόσθεσε πως «στις 26 Μαΐου στην Ελλάδα μας, καταγράφονταν συνολικά 16 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι 815 στο Βέλγιο, 574 στην Ισπανία, πάντα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, 555 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 544 στην Ιταλία. Αν ξέχναγα τις μαθηματικές εκτιμήσεις και στη χώρα μας είχαμε περίπου 500 θανάτους ανά εκατομμύριο, λιγότερους από αυτούς που σας αναφέρω, θα αναμέναμε περίπου 5.400 θανάτους».

Εν συνεχεία, παρέθεσε τα έως τώρα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από δύο έρευνες σχετικά με τον κορωνοϊό που γίνονται στην Ελλάδα. Στην μία έρευνα, εξετάστηκαν 3.400 αιμοδότες και τα 24 από τα δείγματα βγήκαν θετικά, δηλαδή 0,7%. Η δεύτερη έρευνα εξέτασε 2.569 δείγματα, εκ των οποίων τα 9 ήταν θετικά, δηλαδή ένα 0,35%.

Συμπληρώνοντας, τόνισε πως ο δείκτης R0 παραμένει αρκετά κάτω από 1%. Επεσήμανε, ωστόσο, πως η «επιφυλακή και η εγρήγορση για το δεύτερο κύμα είναι σημαντική».

Το συγκινητικό αντίο Τσιόδρα

Εμφανώς συγκινημένος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε το τέλος των ζωντανών ενημερώσεων σημειώνοντας πως έως τα τέλη Μαΐου θα υπάρχουν καθημερινές ανακοινώσεις για τις εξελίξεις.

Παράλληλα, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας πήρε λίγα λεπτά από την τελευταία ζωντανή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, προκειμένου να αποχαιρετίσει τους Έλληνες πολίτες.

Όπως είπε o ίδιος, επιθυμεί πλέον να επιστρέψει στις δραστηριότητες που είχε προ κορωνοϊού.

«Τέσσερις μήνες μετά επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Θέλω κι εγώ σταδιακά να επιστρέψω στα δικά μου καθήκοντα», είπε, προσθέτοντας:

«Αναπάντεχα και απροσδόκητα βρέθηκα κοντά σας και αισθάνθηκα κοντά σας. Στην πατρίδα μας, παρά τις απώλειες, ο εχθρός δεν είχε τον τελευταίο λόγο και γι΄αυτό δεν του κάνω τη χάρη να ξανααναφερθώ σε αυτόν. Αντέξαμε όλοι μαζί».

Το ποίημα του Ελύτη με το οποίο έκλεισε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ο Σωτήρης Τσιόδρας θέλησε να κλείσει την ενημέρωση του με ένα ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη, το έργο με τίτλο «Στην απλότητα βρίσκεται η ευτυχία».

«Μπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα
και με τα πιο μικρά..
Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.
Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές
Που οι χειμώνες έχουν πέτρινα, χιονισμένα σπίτια.
Που ξέρω ν' ανακαλύπτω τα κρυμμένα πετροράδικα στις κρυψώνες τους.
Μου φτάνει που μ' αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι.
Πολύ...
Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους.
Πολύ...
Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι' αυτούς.
Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι.
Που δε με νοιάζει να με θυμούνται.
Που μπορώ και κλαίω ακόμα.
Και που τραγουδάω... μερικές φορές...
Που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν.
Και ευωδιές που με γοητεύουν...» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας απαγγέλλοντας το ποίημα αυτό.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline