Κυριακή 12 Ιουλίου 2020  17:56:21

Δήλωση- πρόκληση του πρώην υπουργού Μετανάστευσης και τώρα τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Βίτσα για τον φράχτη στον Έβρο: Να υπάρξουν ανοιχτές δίοδοι για αυτούς, που επιθυμούν άσυλο από την Τουρκία. Κύριο

Επαναφέρει πάλι την δογματική και ατυχή θέση του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν εναντίον τη δημιουργίας και ενίσχυσης του φράχτη προστασίας στον Έβρο. Ελεύθερης εισόδου για μετανάστες από κάθε γωνία της γης, που ήθελαν να περάσουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καθοδηγούμενοι τον περασμένο Απρίλιο από σχέδια ανατροπής της Άγκυρας.

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να οχυρωθεί στον Έβρο προκειμένου να αποτρέψει ένα νέο κύμα εισροής μεταναστών και προσφύγων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας διαφοροποιήθηκε ανοιχτά για τον φράχτη στον Έβρο τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται να υπάρχει κάποια δίοδος για εκείνους που επιθυμούν πολιτικό άσυλο

Χρειάζεται να υπάρχει κάποια δίοδος για εκείνους που επιθυμούν πολιτικό άσυλο, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας, αναφερόμενος στον φράχτη στον Έβρο, σημειώνοντας πως κατά την άποψή του «οι φράχτες δεν αποτελούν λύση».
Μιλώντας στον Θέμα 104,6, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον η κυβέρνηση αποφάσισε να φτιάξει φράχτη, είναι να υπάρξουν συγχρόνως ανοιχτές δίοδοι για αυτούς που επιθυμούν άσυλο, επαναλαμβάνοντας ότι οι δρόμοι που ενδεχομένως χρησιμοποιήσουν οι διακινητές να μην είναι ο Έβρος, αλλά τα παράλια της Τουρκίας και του νομού Έβρου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως υπάρχει εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και συνέχισε λέγοντας πως δεν μπορεί να φανταστεί μία ανθρωπότητα η οποία θα στηρίζεται στους φράχτες.

«Πάμε να φτιάξουμε μία ενωμένη Ευρώπη, δύναμη ειρήνης και ξαφνικά εμφανίζονται φράχτες στην Ουγγαρία, στην Πολωνία, στην Αυστρία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Για τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν με την Τουρκία, ο κ. Βίτσας ανέφερε πως χρειάζεται να υπάρξει συνεννόηση και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών μετά από προετοιμασία, έστω και στο επίπεδο ανταλλαγής γνωμών.

Δύο «γραμμές» στον ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο είχαν ταχθεί ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος και ο πρώην πρόεδρος της βουλής Νίκος Βούτσης, διαχωρίζοντας ωστόσο το θέμα αυτό από το ζήτημα της επίλυσης του προσφυγικού και των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία.

Διπλωματική γλώσσα ...εσωτερικού

Χρησιμοποιώντας «διπλωματική» γλώσσα για το εσωτερικό κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας προ ημερών στο MEGA και στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της επέκτασης του φράχτη είχε απαντήσει:

«Ο φράχτης δεν είναι τρόπος επίλυσης του προσφυγικού. Το προσφυγικό δεν λύνεται με το φράχτη. Εδώ έχουμε μια συγκεκριμένη απειλή εκ μέρους της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως όπλο. Απέναντι σε αυτή την προσπάθεια της Τουρκίας εφόσον το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεωρεί ότι ο φράχτης είναι αναγκαίος, προφανώς και ο φράχτης πρέπει να γίνει. Δουλειά της κυβέρνησης είναι αυτό».

Ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι «ξεχωρίζω τα δύο πράγματα. Ότι δεν είναι τρόπος επίλυσης του προσφυγικού ο φράχτης, δεν πρέπει η Ελλάδα να δεχτεί το ρόλο της ασπίδας του φρουρίου Ευρώπη. Απέναντι στις απειλές της Τουρκίας που μπορεί να γίνουν πράξη, αν η κυβέρνηση δεν λάβει τα μέτρα που είπα προηγουμένως της ενεργητικής διπλωματίας, πρέπει προφανώς να πάρουμε τα υπηρεσιακά μέτρα που ανάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το προσφυγικό όμως θα λυθεί όταν έχουμε μια αλλαγή του Δουβλίνου» και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Νίκου Βούτση στο MEGA, καθώς και ο πρώην πρόεδρος της βουλής και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα του φράχτη σε υπηρεσιακό ζήτημα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Βούτσης πάντως εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αναγερθεί περαιτέρω τμήμα προστατευτικού φράχτη στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.
«Ήδη υπάρχει ένας φράχτης 10 χιλιομέτρων. Τώρα θα προχωρήσει από το ΠΡΟ-ΠΟ (σ.σ. υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) η δημιουργία ενός φράχτη μήκους 26 χιλιομέτρων, επί συνόλου 208 χμ που είναι το όριο. Ο φράχτης στον Έβρο μπορεί και πρέπει να γίνει. Δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα στο να υπάρχει φράχτης» σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline