Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:37:56

Πατώνει και στις νέες δημοσκοπήσεις. Ωστόσο παίζει ως τα άκρα το χαρτί της φοβίας για τα επεισόδια και του δόγματος «Νόμος και Τάξις». Κύριο

Ο Ντόναλντ Τραμπ, πατώνει δεύτερος 43% και υστερεί στις δημοσκοπήσεις με τη μεγαλύτερη διαφορά από το 1976. Βέβαια απομένουν έξι μήνες ως τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι ταραχές σε όλη τη χώρα, η κοινωνική αναταραχή και το κύμα διαμαρτυρίας και δυσαρέσκειας για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη έχουν μειώσει πολύ τη δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ. Τα βίαια επεισόδια στις ΗΠΑ φαίνεται ότι έρχονται σαν χαριστική βολή στις ελπίδες του Τραμπ για παραμονή στο Λευκό Οίκο και νίκη στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Ο αντίπαλός του, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται κυρίαρχος σε σειρά δημοσκοπήσεων, με πιο εντυπωσιακή αυτή που διενεργήθηκε την τελευταία εβδομάδα του Μαϊου για λογαριασμό της Washington Post και του ABC.

Συγκεκριμένα, το 53% όσων ρωτήθηκαν για το τι θα ψηφίσουν τον Νοέμβριο υπέδειξαν τον Μπάιντεν, έναντι 43% εκείνων που επιμένουν στην επιλογή Τραμπ. Η διαφορά του 10% θεωρείται πολύ μεγάλη - ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη ότι μόλις πριν από δύο μήνες Τραμπ και Μπάιντεν ήταν σχεδόν ισόπαλοι, κάπου ανάμεσα στο 47-49% των προτιμήσεων.

Ορισμένα αμερικανικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι η κυριαρχία του Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις τον φέρνει στην καλύτερη θέση που είχε ποτέ υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ από καταβολής των επιστημονικά οργανωμένων δημοσκοπήσεων, δηλαδή από τη δεκαετία του 1930.

Κατά τη διάρκεια του Μαΐου έγιναν στις ΗΠΑ 40 διαφορετικές έρευνες. Σε όλες νικητής αναδείχθηκε ο Μπάιντεν και με διαφορά από τον Ντόναλντ Τραμπ η οποία σε καμία περίπτωση δεν ήταν μικρότερη του 4%. Μόνο ο Τζίμι Κάρτερ, το 1976, είχε αντίστοιχη «παράσταση νίκης» με τον Τζο Μπάιντεν. Εξαιτίας των απανωτών χτυπημάτων στο ύφος, το ήθος και την ουσία της διακυβέρνησης Τραμπ απέναντι σε μείζονες κρίσεις όπως η πανδημία και το κύμα ταραχών για τον Τζορτζ Φλόιντ, ο Τζο Μπάιντεν, επωφελείται τα μάλα και εμφανίζεται σαν το απόλυτο φαβορί για την Προεδρία. Προς το παρόν, τουλάχιστον.

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Ως προς τα γεγονότα στις ΗΠΑ, πάλι πρώτος μίλησε ο κ. Βελόπουλος, αναφέροντας μεταξύ άλλων: "Καίγεται η Αμερική. Οι Antifa βάζουν φωτιά. Και επειδή ο Σόρρος στηρίζει τον πόλεμο εναντίον του Τραμπ, θα σας πω ένα πράγμα: μην χαίρεστε πολύ με τους Antifa, γιατί έχουμε και εδώ κάποια «μπουμπουκάκια», τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα. Το 2008 εδώ ήμασταν. Βλέπαμε τι έκαναν οι κουκουλοφόροι, που κάποιοι υποθάλπουν καθημερινά. Αυτοί είναι οι Antifa σας, που στηρίζουν τον Ερντογάν. Γι' αυτό και λέω κάποια στιγμή ο νόμος και η τάξη πρέπει να επιβληθεί σε κάθε κατεύθυνση".

Από την πλευρά του ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) σημείωνε: "Τα γεγονότα τα οποία γίνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ότι η μητρόπολη του καπιταλισμού μαστίζεται από τον ρατσισμό, τη φτώχεια, την εξαθλίωση. Τριάντα επτά εκατομμύρια άνεργοι μέσα σε εννιά εβδομάδες, στη μητρόπολη του καπιταλισμού και λέτε γιατί γίνονται αυτά τα επεισόδια, της αστυνομικής βαρβαρότητας; Και ταυτόχρονα έχει η κυβέρνηση Τραμπ να δώσει περίπου 2 τρισεκατομμύρια στις πολυεθνικές αμερικάνικες. Έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη δυνατότητα να δώσει 750 δισεκατομμύρια στις ευρωπαϊκές πολυεθνικές, το ταμείο ανάκαμψης".

Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης μεταξύ άλλων είπε: "Η τραγική ιστορία του Τζορτζ Φλόιντ ξεπερνά αυτές τις μέρες τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών. Φτάνει σε όλο τον κόσμο, γιατί μαζί με τον ρατσισμό αναδεικνύει και τις ανισότητες, που βαθαίνουν όλο και περισσότερο. Αφορά και την Ελλάδα. Το ερώτημα λοιπόν «Ποιος θα είναι ο επόμενος;» είναι υπαρκτό παντού στον κόσμο. Θα είναι ένας διαδηλωτής εργαζόμενος; Θα είναι ένας νέος ο οποίος έχει διαφορετική εμφάνιση ή διαφορετική επιλογή προτιμήσεων; Ο Κρητικός που μοιάζει με Πακιστανό, όπως συνέβη πριν από λίγες μέρες στην Κρήτη, μπορεί να είναι; Τι θα γίνει στη συνέχεια; Ζούμε σε έναν κόσμο που δοκιμάζεται και σε μία Ελλάδα που δοκιμάζεται δεύτερη φορά μέσα σε μία δεκαετία, σε μία κοινωνία που μπορούν να γεννηθούν συγκρούσεις και εντάσεις".

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline