Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  00:58:58

Γιάννα Αγγελοπούλου σε κάλυψη ακροτήτων καθηγητών και σε γενική αναδίπλωση: «Ούτε γράφουμε και καθαρογράφουμε ούτε αναθεωρούμε την Ιστορία της Ελλάδος...». Κύριο

Η φιλοπατρία δεν είναι αποκλειστικότητα κανενός - Τι απαντά στα περί «ουδετεροπατρίας».

Την πρώτη της συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης η επιτροπή "Ελλάδα 2021". Στο πάνελ την επιτροπή εκπροσώπησαν η πρόεδρος, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, ο εκτελεστικός γενικός συντονιστής, Μάρτον Σίμιτσεκ και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Κώστας Κοντογιαννης.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου εξέφρασε την βούληση της το εγχείρημα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» να ακουμπήσει «την καρδιά και την ψυχή κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα» έτσι ώστε η Ελλάδα «να προκαλέσει το θαυμασμό όλων, όχι μόνο με το μοναδικό ιστορικό της φορτίο, αλλά και με τη σύγχρονη δυναμική της».

Αφού υπογράμμισε ότι τόσο η λειτουργία όσο και το έργο της Επιτροπής, γίνεται με ίδιους πόρους χωρίς καθόλου χρηματοδότηση από την Πολιτεία, η κ. Αγγελοπούλου ξεκαθάρισε: «Η Επιτροπή δεν έχει ρόλο, πρόθεση ή βούληση να ξαναγράψει την Ιστορία ή να προκρίνει μια συγκεκριμένη ερμηνεία της Ελληνικής Επανάστασης και της ιστορίας μας συνολικά. Ούτε γράφουμε, ούτε αναθεωρούμε την ιστορία και αυτό θέλω να είναι απολύτως ξεκάθαρο».
powered by Rubicon Project

Η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το έργο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Ερωτηθείσα για την παραίτηση της ιστορικού Μάρως Ευθυμίου από την Επιτροπή, η κ. Αγγελοπούλου είπε ότι εκτιμά τον τρόπο που διηγείται την ιστορία, ότι στεναχωρήθηκε που παραιτήθηκε.
Η φιλοπατρία δεν είναι αποκλειστικότητα κανενός, τόνισε η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, στο πλαίσιο δημοσιογραφικών ερωτήσεων που ακολούθησαν τη συνέντευξη Τύπου για το έργο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Απαντώντας στην κριτική περί «ουδετεροπατρίας», η κ. Αγγελοπούλου είπε ότι «γιορτάζουμε την Επανάσταση, φωτίζουμε την ιστορία Ελλήνων, προβάλουμε την Ελλάδα με μεγάλη περηφάνεια, προβάλουμε όλα τα θετικά που έγιναν, κι αν εμφανίζονται και σκοτεινές στιγμές, είναι κι αυτά ένας τρόπος για να διδαχθούμε εμείς οι Έλληνες, και να πάμε με αυτοπεποίθηση στο 2021, και να κοιτάξουμε μπροστά». Όπως τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής, «δεν επιτρέπουμε σε κανένα» να μας κατηγορεί, «παριστάνοντας ότι το να είσαι φιλόπατρις είναι αποκλειστικότητα κάποιων. Όλοι αγαπάμε τη πατρίδα μας και αυτό θα δείξουμε».

Ερωτηθείσα για την παραίτηση της ιστορικού Μάρως Ευθυμίου από την Επιτροπή, η κ. Αγγελοπούλου είπε ότι εκτιμά τον τρόπο που διηγείται την ιστορία, ότι στεναχωρήθηκε που παραιτήθηκε, «όμως (η κ. Ευθυμίου) έκανε πολλές προτάσεις, και εφόσον προκριθούν, πιστεύω ότι θα έρθει να μας βοηθήσει».

Κληθείσα να σχολιάσει την κριτική για έλλειψη των εθνικών και θρησκευτικών συμβόλων από το σποτ της επιτροπής και την ανάρτηση άρθρων, που όπως ειπώθηκε, εμφάνιζαν τον Καποδίστρια ως «δικτάτορα» και τον Καραϊσκάκη ως «μισογύνη», η κ. Αγγελοπούλου είπε ότι έχουμε σημαία, έχει τον σταυρό και «ριγούμε όταν τη βλέπουμε» να ανεβαίνει, πχ σε νίκη αθλητή ή με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Άλλο αυτό, και άλλο το λογότυπο της Επιτροπής, με τα κύματα που έχουν ανεβοκατεβάσματα και που τελειώνει ανοδικά, δηλαδή ότι περάσαμε τα κύματα αυτά, και προχωρούμε παραπάνω.

Για τους αρθρογράφους των συγκεκριμένων άρθρων, και πιο συγκεκριμένα για τον κ. Χατζή, είπε ότι έχει γράψει πραγματεία για τον Καποδίστρια σε ξένο λεξικό. Σημείωσε ωστόσο, ότι το λάθος ήταν ότι απομονώθηκε ένα μικρό κομμάτι από παλαιότερο άρθρο του και ανέβηκε. Σκοπός δεν ήταν να υποτιμήσουμε τον Καποδίστρια. Ο ρόλος μας δεν είναι να γράψουμε ιστορία, αλλά να προβάλουμε τη ιστορία. Και από όλα αυτά που έγιναν στην Ελλάδα μας, υπάρχουν λαμπρές και σκοτεινές στιγμές, που ακόμα και η αναφορά, είναι ένα μάθημα, επισήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Όσο για τον Γ. Καραϊσκάκη, είπε ότι ήταν μια «αθυρόστομη φυσιογνωμία» για την οποία γράφηκαν πολλά, «αλλά έδωσε το αίμα του για την Ελλάδα. Αυτά πρέπει να αφήσουμε [..] Ζητώ συγγνώμη εάν προσβάλαμε».

Για τις επαφές της με ξένους πρέσβεις, και εάν συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της Τουρκίας, η κ. Αγγελοπούλου είπε ότι έχει ήδη δει τους πρεσβευτές της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του ΗΒ, της Γερμανίας και της Αιγύπτου, και ότι προγραμματίζεται η συνάντηση με άλλους 14 πρέσβεις. Θέλουν να δουν πώς θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια, να δουν το πώς η Ελλάδα έμεινε όρθια, άντεξε και κρατά τις αξίες της ζωντανές, είπε η κ. Αγγελοπούλου.

Για τα οικονομικά της επιτροπής, επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση του Δημοσίου. Είπε συγκεκριμένα, ότι υπάρχουν δράσεις αυτοχρηματοδοτούμενες, δηλαδή που έχει χρήματα ο φορέας, ότι υπάρχουν δράσεις ημιχρηματοδοτούμενες, δηλαδή οι προτείνοντες ζητάνε τη συμπαράσταση της Επιτροπής, ότι υπάρχουν δράσεις χωρίς καθόλου χρηματοδότηση και εξαρτάται από τα έσοδά μας (πχ από την έκδοση αναμνηστικών νομισμάτων) ή από χορηγούς, τοπικά, που θα θέλουν να υιοθετήσουν αυτές τις δράσεις, και τέλος, ότι υπάρχουν και δράσεις που δεν θέλουν χρηματοδότηση, αλλά οι φορείς τους απλά ζητούν να μπουν υπό την αιγίδα της επιτροπής.

Για το ενδεχόμενο η «εσωστρέφεια» λόγω πανδημίας να συνεχιστεί, η κ. Αγγελοπούλου είπε ότι υπάρχει και «σχέδιο Β». Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ετοιμάσουμε τις καλές προτάσεις, και εάν δεν μπορούν να υλοποιηθούν λόγω υγειονομικών μέτρων, θα οργανώσουμε ένα συνέδριο ψηφιακά ή θα εκδώσουμε ένα κείμενο ψηφιακά, είπε η πρόεδρος της Επιτροπής. Εξέφρασε πάντως την ελπίδα, ότι με τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα, τις αντοχές και την πειθαρχία που έδειξαν οι Έλληνες και το κράτος που λειτούργησε ως φίλος του πολίτη, να επιτρέψουν να μην έχουμε τέτοιους προβληματισμούς.

Στη ερώτηση για τις δράσεις της Επιτροπής στο εξωτερικό, η κ. Αγγελοπούλου είπε ότι είναι «τύχη αγαθή» η συμμετοχή ανθρώπων όπως οι κκ Δασκαλάκης, Γόντικας, Γρ. Παπαδόπουλος και Παπαδημητρίου, που δουλεύουν για δράσεις στις ΗΠΑ. Προανήγγειλε μάλιστα, δράσεις των αμερικανικών πανεπιστημίων Πρίνστον και Κολούμπια, τα οποία, χωρίς να ζητούν χρήματα, θα κάνουν κάτι για τα 200 χρόνια από το 1821, στην Ελλάδα. Όπως συμπλήρωσε ο κ. Κ. Κοντογιάννης, υπάρχουν σχέδια για δράσεις στη Βοστώνη, το Μόναχο, τα Τίρανα, το Λονδίνο, και σε όσο περισσότερα σημεία πλανήτη είναι εφικτό.

Τέλος, σε ερώτηση για το χορηγικό πρόγραμμα, ο κ. Μ. Σίμιτσεκ είπε ότι έχει ατονίσει, καθώς σταμάτησε η ροή νέων χορηγών, λόγω πανδημίας. Τόνισε όμως, ότι οι παλιοί χορηγοί δεν έχουν αθετήσει (τη δέσμευσή τους) και ότι η Επιτροπή έχει την απαιτούμενη ρευστότητα. Είπε επίσης, ότι ο προϋπολογισμός της Επιτροπής θα βγει όταν ολοκληρωθεί το πλέγμα των δράσεων που θα υλοποιηθούν.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline