Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  14:53:07

Μισό παράθυρο Γεραπετρίτη από χθες για ανασχηματισμό, με τα σενάρια να φουντώνουν πάλι. Επίκεντρο οι πέντε «οικονομικοί-παραγωγικοί» υπουργοί και 5-6 υφυπουργοί, από τους οποίους δύο γυναίκες. Κύριο

Εισηγήσεις να διασπασθούν σε τέσσερα αυτόνομα υπουργεία εκείνα των Περιβάλλοντος- Ενέργειας και Ανάπτυξης- Επενδύσεων, των οποίων προΐστανται οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ, όπως ήδη συνέβη με τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης.

Οι πέντε λεγόμενοι «παραγωγικοί-οικονομικοί υπουργοί» , όπως οι κ.κ. Βρούτσης, Θεοχάρης, Χατζηδάκης, Γεωργιάδης , Σταικούρας φέρονται να είναι τα κεντρικά πρόσωπα του πρώτου ανασχηματισμού της Κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη. Με τους δύο αντιπροέδρους της ΝΔ να παραμένουν στο υπουργικό σχήμα αλλά με μειωμένες αρμοδιότητες -εξουσίες από τις σημερινούς που έχουν στα υπερυπουργεία τους.

Για τη θέση του Χρ. Σταικούρα φέρονται πολλοί οι μνηστήρες-υποβολείς είτε για ίδιο λογαριασμό(από το Μαξίμου έως δύο υφυπουργούς) είτε με θιασώτες της άποψης ότι χρειάζεται ένας ανθρώπινος και επικοινωνιακός Στ. Τσιόδρας σε αυτό το πόστο» αλλά ο υπουργός Οικονομικών θεωρείται ότι παράγει σημαντική δουλειά, χωρίς λάθη, με αξιοπιστία και λαϊκή απήχηση( απόδειξη η αλματώδης άνοδος του στις δημοσκοπήσεις) και με μεγάλη αναγνώριση από παράγοντες τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.

Θεωρείται και είναι ακλόνητος, παρά τα κατά καιρούς γραφόμενα ανυπόστατα. διάφορα σενάρια, που Δεδομένου ότι ουδείς από το Μαξίμου διαρρέει συγκεκριμένα ονόματα μελλοθανάτων ή εισοδιστών στην Κυβέρνηση, διάφορες εκδοχές και σενάρια προβλέψεων βασίζονται στην εγκυρότητα συντακτών και ΜΜΕ. Ήδη έχουν δημοσιευθεί ανάλογες εκτιμήσεις-προβλέψεις, μεταξύ άλλων σε ΒΗΜΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. ΕΘΝΟΣ και χθες στην ΕΣΤΙΑ.

ΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΕΡΟΠΕΤΡΙΤΗ

Κυβερνητικό ανασχηματισμό μετά την 1η Ιουλίου, που θα ανοίξει, όπως είπε, η χώρα, προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης σημειώνοντας ωστόσο ότι δε χρειάζονται εκτεταμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Οι οποίες πρέπει να είναι περιορισμένες καθώς το κυβερνητικό σχήμα είναι επιτυχημένο. Επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα στην «Καθημερινή της Κυριακής» με τίτλο «Ανοίγει η πόρτα του ανασχηματισμού», με ενδιαφέρουσες πληροφορίες και προβλέψεις για τα υπουργεία των κκ Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, την αντικατάσταση πέντε υφυπουργών(μεταξύ των οποίων δύο υφυπουργοί γυναίκες )και είσοδο γυναικών βουλευτών της ΝΔ.

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στα οργανωτικά σχήματα των υπουργείων με συνενώσεις και διαχωρισμούς, «Όπου χρειάζεται, θα γίνουν οργανωτικές αλλαγές στο κράτος. Όλα τα υπουργεία παρακολουθούνται ψηφιακά, αλλά γενικά δεν χρειάζονται μεγάλες αλλαγές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Τα σενάρια του ανασχηματισμού αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσανατολίζεται σε αλλαγές που θα έχουν στόχο αρχικά τα παραγωγικά υπουργεία της οικονομίας, αλλά όχι σε επίπεδο υπουργών, και σε δεύτερο επίπεδο, που δεν αποκλείει και αλλαγές σε χαρτοφυλάκια, σε υπουργεία που αφορούν στην καθημερινότητα, όπου απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί.
Ήδη η κυβέρνηση σε επίπεδο οικονομίας έχει περάσει στη χάραξη νέου προγράμματος, το οποίο είναι πιο πιθανό να εκτελέσουν και να ολοκληρώσουν τα ίδια πρόσωπα που βρίσκονται ήδη στα υπουργεία. Μάλιστα, ήδη ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ θα ανακοινωθεί νέος προγραμματισμός και σχεδιασμός της κυβέρνησης για την οικονομία.

Μια άλλη εκδοχή των πραγμάτων, είναι αυτή που διατυπώνεται στο σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ» σύμφωνα με την οποία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βλέπει πλέον τον λόγο να εκφράζονται στο κυβερνητικό σχήμα ισορροπίες με τις τάσεις στο εσωκομματικό τοπίο της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι, εκμεταλλευόμενος την δημοσκοπική υπεροχή που διαθέτει αυτή την περίοδο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει στην κυβέρνηση στελέχη που προέρχονται από την λεγόμενη «Σαμαρική» πτέρυγα.
Πάντως επικρατέστερη εκδοχή είναι το ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν φέρεται ικανοποιημένο από την απόδοση σειράς τεχνοκρατών - υφυπουργών που έχουν χαρτοφυλάκια σχετικά με το γνωσιακό τους αντικείμενο. Από αυτό το «εσωτερικό δίκτυο» στο κυβερνητικό σχήμα η κυβέρνηση φέρεται ότι ανέμενε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και σαφώς μεγαλύτερες ταχύτητες. Ιδίως ενόψει της δημιουργίας των υποδομών για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων που θα προκύψουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, όταν αυτό το σχέδιο καταλεχθεί στις λεπτομέρειές του, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

EΣΤΙΑ: Ανασχηματισμός ηχηρών εκπλήξεων (ονόματα)

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, τάχθηκε στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών υπέρ της πραγματοποίησης διορθωτικών κινήσεων στο υπουργικό σχήμα, συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως αυτές θα πρέπει να γίνουν σε ουδέτερο χρόνο, «όχι τώρα μέσα στην κρίση». Σε κάθε περίπτωση, τα «κλειδιά» μιας τέτοιας μείζονος πολιτικής κίνησης κρατά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το μπλοκάκι του οποίου είναι πλέον γεμάτο με τις κρίσιμες επισημάνσεις για τις επιδόσεις όλων ανεξαιρέτως των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.
Η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ κάνει σήμερα μια πρόβλεψη, για τις αλλαγές που θα γίνουν.

estia1

estia2

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline