Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  18:02:18

Με ανοχή, χωρίς κραδασμούς αντιδράσεων-ακόμα και στο κακόηθες Διαδίκτυο-οι αποκαλύψεις του κ. Αλ. Πατέλη ότι είναι gay επιτελής στο Μαξίμου. Οι πλήρεις απόψεις του σχετικά. Κύριο

Πλήθος τα θετικά μηνύματα και σχόλια αναγνωστών και φίλων μας, για το χθεσινό αφιέρωμα της Ιστοσελίδας μας στο επίμαχο θέμα, με νηφάλιες απόψεις, όπως στη εισαγωγή μας ¨«...Με λαμπρές σπουδές και εξαιρετικό, κοφτερό μυαλό ο κοσμοπολίτης κ,. Πατέλης δήλωσε την «ιδιαιτερότητα» του με ευθύτητα του και επειδή ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει.

Είναι μια δήλωση ,που αιφνιδίασε και προκάλεσε κάποιες συζητήσεις χαρακτηριστικές των αλλαγών, που έχουν επέλθει στην κοινωνία και ειδικότερα στη δημόσια ζωή της χώρας., δεδομένου ότι στην πολιτική και το Κράτος είχαν επικρατήσει πολύ ανελαστικές απόψεις για την ενεργό ανάμιξη των ομοφυλόφιλων. Με πλήθος αποκλεισμών, δοκιμασίας ανθρώπων και με διαρκείς αρνητικές αντιμετωπίσεις. Ο ομοφυλόφιλος να θεωρείται ένας στιγματισμένος άνθρωπος και σε καραντίνα από τα κόμματα και τις θέσεις του Κράτους...........».

λέξης Πατέλης: Η συγκεκριμένη συνέντευξη ήταν αρκετή για να προκαλέσει συζήτηση στα social media και να κάνει τον γύρο του διαδικτύου, φανερώνοντας πως τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Σε μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη προχώρησε στην «Καθημερινή» ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής στο Οικονομικό γραφείο του Πρωθυπουργού. Ο ίδιος μίλησε ανοιχτά για την ομοφυλοφιλία και για τον σύζυγό του. Η παραδοχή αυτή ήταν αρκετή για να προκαλέσει συζήτηση στα social media και να κάνει τον γύρο του διαδικτύου, φανερώνοντας πως τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Από χθες οι συγκεκριμένες δηλώσεις για την διαφορετικότητα των ανθρώπων και οι σεξουαλικές προτιμήσεις του έγιναν ευρύτερα αποδεκτές και σεβαστές-ακόμα και στο καθυστερημένο και κακόηθες συχνά Διαδίκτυο-, αναγνωρίζοντάς του μάλιστα πως η κίνηση να μιλήσει με ευθύτητα και ειλικρίνεια για την προσωπική του ζωή είναι αξιέπαινη και υποδειγματική. Συνιστά προσφορά στην όλη υπόθεση εκσυγχρονισμού και χειραφέτησης της ελληνικής κοινωνίας,. Κατά τα άλλα είναι δεδομένο ότι μέχρι τώρα υπήρξαν μετρημένοι στα δάχτυλα αυτοί που τόλμησαν να μιλήσουν ανοιχτά για τη διαφορετικότητα ή τη σεξουαλική τους ζωή. Ειδικά άτομα που είναι αναγνωρίσιμα στον κόσμο προσπαθούν μόνο να προβάλλουν την ψεύτικη γυάλα στην οποία ζουν και που οι ίδιοι κατα βάθος δεν αντέχουν.

ΟΙ ΠΛΗΡΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ Κ. ΠΑΤΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΦΥΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με τίτλο «Η διαφορετικότητα είναι κάτι θετικό» η συνέντευξη φτάνει στο ερώτημα:

-Μου επιτρέπετε να αγγίξουμε ένα ζήτημα πιο προσωπικό; Έχετε επιλέξει να ζήσετε ανοιχτά δίχως να κρύψετε την σεξουαλικότητα σας όντας ένας από τους πρώτους που το κάνουν ενώ συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση; Ποιες είναι οι δυσκολίες;

Η αιτία είναι πως είμαι ομοφυλόφιλος. Ξέρω ποιος είμαι και δεν ντρέπομαι για αυτό. Αντιθέτως είμαι πολύ ευτυχισμένος οπότε δεν βλέπω κάποιο ζήτημα το με ποιον ή ποια είσαι. Είναι ένα ζήτημα κοινωνικό με την έννοια ότι ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικό και όχι απλώς ένα ζήτημα προσωπικό. Ταυτόχρονα στη ζωή είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ποιος είσαι και να αποδέχεσαι τον εαυτό σου πρώτα από όλα εσύ ο ίδιος. Μέχρι στιγμής δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Καμιά φορά είναι κουραστικό που ως ομοφυλόφιλος πρέπει ουσιαστικά να κάνεις coming out σε όποιον συνεργάζεσαι επαγγελματικά σε τακτική βάση αλλά το έχω συνηθίσει και ξέρω πώς να το κάνω. Ο κόσμος με τον οποίο συνεργάζομαι στην κυβέρνηση ξέρει πως είμαι gay και δεν τους νοιάζει. Ο πρωθυπουργός προφανώς και έχει γνωρίσει τον σύζυγό μου όπως έχω γνωρίσει και εγώ τη σύζυγό του.

Πρόσφατα, ο οργανισμός θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημοσίευσε μία έρευνα που δείχνει πως οι διακρίσεις κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ στη χώρα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο ποια είναι τελικά η πραγματικότητα για έναν ομοφυλόφιλο στη σημερινή Ελλάδα;

Ήμουν τυχερός να μην αντιμετωπίσω σοβαρά προβλήματα ως gay. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο ότι είχα την τύχη να ζήσω στο εξωτερικό όπου είχα την ευκαιρία να κατασταλάξω και να καταλάβω τον εαυτό μου όπως επίσης και η οικογένειά μου που με αγκάλιασε αμέσως άλλοι δυστυχώς δεν είναι τόσο τυχερή. Υπάρχουν ακόμα μεγάλες προκαταλήψεις στην Ελλάδα και ομοφυλόφιλοι που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ενός ομοφυλόφιλου στην Ελλάδα σήμερα κατά την άποψή μου δεν είναι κατά βάση νομοθετικό αν και υπάρχουν ακόμα προφανώς περιθώρια βελτίωσης, ειδικά στον εργασιακό τομέα αλλά κυρίως ζήτημα ορατότητας.

Δεν έχουμε διαφορετικές εικόνες Ελλήνων ομοφυλοφίλων. Δεν έχουμε την εικόνα ενός γκέι ποδοσφαιριστή, μιας λεσβίας σε ένα χωριό, ενός σπασίκλα, μιας λεσβίας κωμικού, πόσο μάλλον αμφίφυλων τρανς ή intersex. Είναι λοιπόν συνειδητή επιλογή μου η σημερινή συνέντευξη.

Όταν δεν βλέπεις κάτι θεωρείς αυτομάτως πως δεν υπάρχει. Και δεν έχουμε καταλάβει ακόμα ως κοινωνία πως η διαφορετικότητα είναι κάτι θετικό, όχι αρνητικό, διότι όταν ερχόμαστε σε επαφή με κάτι καινούργιο μαθαίνουμε και οι ίδιοι κάτι για τον εαυτό μας και γινόμαστε καλύτεροι. (Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής)

Ανάλυση: Εξι σχόλια για τη συνέντευξη του Αλέξη Πατέλη (Ιστοσελίδα Καθημερινής χθες)

Διαβάζω τις αντιδράσεις αναγνωστών στη συνέντευξη του διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού στην κυριακάτικη Καθημερινή, Αλέξη Πατέλη, όπου λέει ότι είναι ομοφυλόφιλος, παντρεμένος με άνδρα κι επισημαίνει τη σημασία του σεβασμού της διαφορετικότητας όχι μόνο για την κοινωνική συνοχή αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

1. Η συνηθέστερη απάντηση ήταν «τι μας ενδιαφέρει τι κάνει στο κρεβάτι του;». Αν ήταν στρέιτ, παντρεμένος με γυναίκα κι έλεγε «ο πρωθυπουργός έχει γνωρίσει την γυναίκα μου», θα σχολίαζε κανείς το ίδιο; Άρα δυστυχώς ακόμη μας ενδιαφέρει.

2. «Η ΝΔ, το κόμμα στου οποίου την κυβέρνηση ανήκει, δεν ψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης», ήταν μια δεύτερη κατηγορία. Δεν είναι αλήθεια: χωρίς τις ψήφους του Ποταμιού και των 19 βουλευτών της ΝΔ, συμπεριλαμβανομένου του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν θα περνούσε το σχετικό νομοσχέδιο γιατί οι εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες το καταψήφισαν.

3. «Η Καθημερινή κάνει pinkwashing» (ξεπλένει τις κακές επιδόσεις της ΝΔ στον τομέα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ). Η εφημερίδα αυτή, παραδοσιακά συντηρητική με τις δικές της αγκυλώσεις, κάνει μια μεγάλη υπέρβαση. Συζητάει εσωτερικά και αποφασίζει να καταπιαστεί με θέματα που ίσως ενοχλήσουν ή ξενίσουν μερίδα του κοινού της, αλλά αισθάνεται την ανάγκη να το κάνει γιατί όπως είχε πει κάποτε κι ο Καναδός Τζ. Τρουντό, σηκώνοντας αδιάφορα τους ώμους «είναι 2020».

4. Ο Αλέξης Πατέλης έθεσε στη συνέντευξη του τη σημασία της ορατότητας έναντι της νομοθέτησης. Ταυτόχρονα επέλεξε να γίνει ο ίδιος σύμβολο αυτής της ορατότητας. Όσο περισσότερο η ελληνική κοινωνία εξοικειώνεται με τέτοιου είδους θέματα, τόσο ευκολότερη θα είναι η θέσπιση των σχετικών νόμων (γάμος ομοφυλοφίλων, τεκνοθεσία, αναγνώριση ταυτότητας φύλου), που αυτήν τη στιγμή η συντηρητική παράταξη διστάζει να εντάξει στην ατζέντα της, φοβούμενη τις αντιδράσεις των παραδοσιακών ψηφοφόρων της.

5. Η καταπολέμηση του σεξισμού, της ομοφοβίας και της τρανσοφοβιας δεν είναι υπόθεση μόνο της Αριστεράς. Ο αποκλεισμός, κοινωνικός και οικονομικός, γυναικών, ομοφυλοφίλων και τρανς πέρα από τις ανισότητες και τις εντάσεις που δημιουργεί (ας πούμε χονδρικά ότι αυτό ενδιαφέρει την Αριστερά), στερεί κεφάλαιο, δεξιότητες και ταλέντο από την οικονομία μιας χώρας.

6. Γι' αυτό δυσκολεύομαι να καταλάβω πως δεν υιοθέτησαν τη συνέντευξη Πατελη ως πρώτο θετικό βήμα (για την χώρα, την κυβέρνηση, τη συντηρητική παράταξη...και την Καθημερινή) όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline