Τρίτη 23 Απριλίου 2024  19:32:00

Μας ανησυχεί ολίγον πάλι ο κορωνοϊός σε Ξάνθη- Ροδόπη... Προβληματίζουν οι αφίξεις τουριστών από τα νέα κρούσματα σε Βουλγαρία, Β. Μακεδονία, Αλβανία. Κύριο

Χωρίς σοβαρές συνέπειες ακόμα οι ..απείθαρχες συνάξεις σε Μύκονο, Αθήνα, Πάτρα., Θεσσαλονίκη, Λάρισα και άλλες περιοχές με νυχτερινά μπαρ και κέντρα κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 6-8 Μαΐου.

-Στα 55 τα νέα κρούσματα (που δεν χαρακτηρίζονται από πρόσθετα συμπτώματα και δεν προκαλούν γενικότερες ανησυχίες στο υπουργείο Υγείας....) χθες με μεγάλη αύξηση σε σχέση με τις τελευταίες εβδομάδες. Παρόμοια δυσάρεστη έξαρση και στις τρείς βαλκανικές χώρες με ροές τουριστών προς την Ελλάδα τα καλοκαίρια, ιδιαίτερα σε Μακεδονία και Θράκη.. 

Η πορεία διασποράς της νόσου στη χώρα μας. Πόσοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Πόσοι εξήλθαν. Ανησυχία από την επιδημιολογική έξαρση σε Ξάνθη και Ροδόπη με δεκάδες κρουσμάτων και 4 θανάτους ήδη..

Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφηκε σήμερα στη χώρα μας, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 55 νέες καταγεγραμμένες περιπτώσεις στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3203, εκ των οποίων το 55.2% άνδρες αφορά άνδρες. Εξ αυτών, 698 (21.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1796 (56.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα 55 κρούσματα, τα 38 εντοπίστηκαν στον Δήμο Μύκης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, τα 5 στην πόλη της Ξάνθης και τα 6 στη Ροδόπη, όπου και αποφασίστηκε χθες lockdown στον οικισμό Αγίασμα. Με άλλα λόγια σε Ξάνθη και Ροδόπη καταγράφηκαν τα 49 κρούσματα από τα 55. Επίσης, κατά τις ίδιες πηγές καταγράφηκαν τρία νέα κρούσματα στην Πέλλα, δύο στην Αθήνα ενώ ένα ήταν από πτήση εξωτερικού.

Έντεκα σε εντατικές

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 11 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 4 (36.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 72.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 117 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 187 θανάτους συνολικά στη χώρα. 57 (30.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Τελευταία θύματα του ιού ήταν ένας 67χρονος άνδρας από τον Εχίνο Ξάνθης και μια 82χρονη από το ίδιο χωριό. Η γυναίκα νοσηλευόταν διασωληνωμένη στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Η ηλικιωμένη έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων σε Ξάνθη και Ροδόπη

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων τοπικού χαρακτήρα στην Περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, και ιδίως στον Εχίνο, την περασμένη Πέμπτη και για μια εβδομάδα, σε καραντίνα για επτά ημέρες μπήκε και ο οικισμός Αγίασμα του δήμου Ιάσμου στη Ροδόπη.

Οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να ελέγξουν την αναζωπύρωση της επιδημικής εστίας στη Θράκη, ελπίζοντας παράλληλα να μην προκύψουν συρροές κρουσμάτων και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Έτσι, το βράδυ της Τρίτης σε έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκε η λήψη περιοριστικών μέτρων και στην όμορη ενότητα, τη Ροδόπη. Στο επίκεντρο της νέας τοπικής καραντίνας βρίσκεται ο Δήμος Ιάσμου και ιδίως ο οικισμός Αγίασμος.

Αλβανία και Βουλγαρία χάνουν την μάχη. Νέο ρεκόρ κρουσμάτων και σε Β. Μακεδονία.

Ανησυχητικά τα μηνύματα από τα βόρεια σύνορα μας καθώς Αλβανία και Βουλγαρία είχαν νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού ενώ πολύ υψηλά είναι και στην Βόρεια Μακεδονία.

Καθόλου ευχάριστα δεν είναι τα τελευταία νέα στο μέτωπο του κορωνοϊού σε ότι αφορά τις γειτονικές χώρες της Ελλάδας. Με βάση την τελευταία ενημέρωση Αλβανία και Βουλγαρία χθες είχαν νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων ενώ και στην Βόρεια Μακεδονία για έκτη ημέρα τα νέα κρούσματα είναι σταθερά πάνω από 100.
Η Αλβανία δεν είναι πλέον η ευχάριστη έκπληξη

Η Αλβανία είχε καταφέρει το προηγούμενο διάστημα να συγκεντρώσει τους προβολείς της δημοσιότητας επάνω της καθώς ήταν μία από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη η οποία έχει καταφέρει να διατηρήσει πολύ χαμηλούς τους δείκτες της σε ότι αφορά τα κρούσματα και τους θανάτους από κορωνοϊό. Όπως φαίνεται και από τον σχετικό πίνακα που είχε δημοσιεύσει το News24/7 την περασμένη εβδομάδα η γειτονική χώρα ήταν 40 στις 41 χώρες σε ότι αφορά τους θανάτους ανά εκατομμύριο.

Αντίστοιχα τα νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση δεν είχαν ξεπεράσει μέχρι και την περασμένη εβδομάδα τα 34 (σ. σ. ρεκόρ που είχε καταγραφεί στις 25 Απριλίου). Δυστυχώς το τελευταίο τριήμερο στην Αλβανία καταγράφονται απανωτά ρεκόρ. Την Κυριακή έσπασε των φράγμα των 50 κρουσμάτων (57) τα οποία αυξήθηκαν σε 96 νέα κρούσματα την Δευτέρα ενώ χθες στην γειτονική χώρα είχαμε νέο ιστορικό ρεκόρ με 82 νέα κρούσματα.

Πλέον το σύνολο των ενεργών κρουσμάτων είναι στα 571, υπερδιπλάσιο σε σχέση με την αρχή του μήνα όπου τα συνολικά κρούσματα ήταν 233. Σύμφωνα με το Albania Daily News με βάση τα κρούσματα της Τετάρτης (επιπλέον 50) ο αριθμός των συνολικών ενεργών κρουσμάτων έχει ξεπεράσει πλέον τα 600 (608).
Πάνω από 100 νέα κρούσματα στην Βουλγαρία

Αρνητική είναι η εικόνα και από την Βουλγαρία όπου χθες είχαμε νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων (112). Πρόκειται για την τρίτη ημέρα μέσα στον Ιούνιο όπου στην χώρα σπάει το φράγμα των 100 κρουσμάτων. Εάν συνεχισθούν οι συγκεκριμένοι ρυθμοί η Βουλγαρία θα ξεπεράσει για δεύτερη φορά τα 1500 ενεργά κρούσματα που ήταν το υψηλότερο που είχε φθάσει (1.513 στις 18 Μαΐου) μίας και πλέον βρίσκεται στα 1.455 χθες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η χώρα είχε καταφέρει να ανακόψει την ανοδική πορεία τις περασμένες εβδομάδες ρίχνοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού και κάτω από τα 1000 (963 στις 6 Ιουνίου).

Φωτιά που δεν σβήνει στην Βόρεια Μακεδονία

Μπορεί το τελευταίο τριήμερο να μην είχαμε ρεκόρ νέων κρουσμάτων στην Βόρεια Μακεδονία όμως από τρεις χώρες στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας είναι αυτή που φαίνεται να παρουσιάζει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Το Σάββατο που μας πέρασε εμφάνισε ιστορικό ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων (194) ενώ τα ενεργά κρούσματα τον Ιούνιο τρέχουν με γεωμετρικούς ρυθμούς.

Ο Μάιος στην γειτονική χώρα έκλεισε με 541 ενεργά κρούσματα και χθες ο αριθμός είχε εκτοξευθεί σε 2.341 ενεργά κρούσματα. Χθες ο αριθμός των νεκρών από τον κοωνοϊό στην Βόρεια Μακεδονία ξεπέρασε τους 200 (201).
- Με στοιχεία από το worldmeters.info

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline