Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  13:41:57

«Στην Ελλάδα θα την πατήσουμε με τους ανεύθυνους στα πάρτυ και τις παραλίες». Φόβοι των λοιμοξιολόγων για αύξηση των κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι. Κύριο

Ανησυχία επιστημόνων για τα πάρτι-συνάξεις με κοσμοσυρροή, με νέα κρούσματα σε Θεσπρωτία και στη Ξάνθη-Κομοτηνή ενώ δεύτερος μεγάλος κίνδυνος μπορεί να είναι οι ξένοι τουρίστες, που άρχισαν να έρχονται κατά εκατοντάδες.

Προβληματισμό και ανησυχία, πρώτου βαθμού, περισσότερο από κάθε άλλη πηγή αγωνίας, όπως οι τουρίστες και οι τόποι εργασίας, προκαλούν τα πάρτι-συνάξεις άναρχα και ανεύθυνα. Με ερωτηματικά αγωνίας σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του Κορωναιού από τις αρμόδιες αρχές

Ανεύθυνα φαινόμενα συνωστισμού σε καταστήματα, κέντρα και παραλίες στη Αττική και την επαρχία, από τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα έως τα νησιά του Ιονίου, την Κρήτη και τις Κυκλάδες και τη Θεσσαλία την ώρα διατηρείται μια αύξηση κρουσμάτων, πολύ πάνω από τη δεκάδα κάθε ημέρα..
Ερωτηματικά λχ. προκάλεσε το υπαίθριο πάρτι σε παραλία της Πάτρας με περισσότερα από 1.000 άτομα, σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του Κορωναιού από τις αρμόδιες αρχές.

Την ανησυχία για τις εικόνες συνωστισμού σε πάρτι εξέφρασε και ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Στην Ελλάδα από τα πάρτι θα την πάθουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως επεσήμανε είναι δύσκολο οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα τουλάχιστον και αυτό που τουλάχιστον μπορεί να γίνει είναι να μην υπάρχουν συναθροίσεις όταν δεν χρειάζονται. π.χ. τα πάρτι είναι ευκολότερα να αποφευχθούν.

Η πανδημία στην Θεσπρωτία

Τα επτά νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας έχουν προκαλέσει ανησυχία, αφού η περιοχή δεν ήταν στον χάρτη με τις «επικίνδυνες» περιοχές.
Ο κ. Βατόπουλος ωστόσο εξέφρασε και την ανησυχία του για την εμφάνιση κρουσμάτων σε περιοχές όπου ήταν εκτός του χάρτη της πανδημίας, όπως η Θεσπρωτία.

«Η Θεσπρωτία δεν ήταν στον χάρτη της πανδημίας όμως ξαφνικά βρέθηκε. Γι αυτό αν κάποιος νιώθει ότι μπορεί να είναι άρρωστος ας αποταθεί στο σύστημα υγείας. Όποιος έχει γρίπη ας πούμε ότι έχει κορωνοϊό μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Το παιχνίδι παίζεται στην γρήγορη διάγνωση» τονίζει ο καθηγητής.
Σχετικά με τον αν η Παραμυθιά είναι ο νέος Εχίνος ο καθηγητής μιλώντας στο Σκάι εξηγεί πως υπάρχει η λογική του παγόβουνου δηλαδή έχεις ενδεχόμενα λίγα κρούσματα και ενδεχόμενα πολλά κρούσματα από κάτω. «Ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνει» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Επιπροσθέτως υπογραμμίζει πως η νόσος υπάρχει.

Υπενθυμίζεται ότι κλειστά είναι σήμερα Δευτέρα, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, μετά τα επτά κρούσματα κορωνοϊού, ενώ στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Ο προβληματισμός για τους ασυμπτωματικούς

Σχετικά με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊου ο κ. Βατόπουλος συμφωνεί πως οι ασυμπτωματικοί μπορεί να το φέρουν, ενώ επεξηγεί πως η διαφορά του covid-19 με το SARS είναι πως το SARS μεταδιδόταν μόνο από τους συμπτωματικούς άρα ήταν πιο εύκολο να απομονωθούν και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ενώ στο κορωνοϊό μεταδίδεται και από τους ασυμπτωματικούς.

Αναφορικά με το αν είναι πιθανό το δεύτερο κύμα να έρθει μέσα στο καλοκαίρι ο ίδιος απαντά πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο ενώ σημειώνει πως στα μέσα Ιουλίου θα φανεί αν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων λόγω του ανοίγματος των συνόρων.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι πλέον -σε καθημερινή βάση- διψήφιος, με τις υγειονομικές αρχές να υπογραμμίζουν ότι ο συναγερμός για την διασπορά του ιού δεν έχει λήξει, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας.

Μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της πανδημίας το επόμενο στοίχημα είναι η διατήρηση της θετικής πορείας που πλέον, έχει να κάνει και με τον τουρισμό. Επιστήμονες θεωρούν πιθανό να έρθουν φορείς του νέου κορωνοϊού, και ένας από τους μεγάλους προβληματισμούς τους, είναι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς.

Τέλος ο καθηγητής τονίζει πως αν ο ιός εγκατασταθεί σε μια περιοχή (σημαίνει να έχεις τοπικά RO πάνω από την μονάδα), ο ιός δύσκολα εκριζώνεται ενώ αναφέρει πως εφόσον τηρηθούν τα μέτρα οι πολίτες μπορούν να κάνουν τις διακοπές τους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline