Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  20:07:29

Δίκη τη «Χρυσής Αυγής»: Στον .... έκτο χρόνο της, ξαναρχίζουν από χθες οι συνεδριάσεις. Ελπίδες ότι μπορεί να τελειώσει στο τέλος Δεκεμβρίου. Αγωνία μετά την ..... απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως. Κύριο

Καμία δίκη ούτε σε διεθνές επίπεδο δεν διάρκεσε τόσο πολύ. Άρχισε τον Απρίλιο του 2014 και μετά από πολλές αναβολές, διακοπές και με συνεδριάσεις μόνο μιά-δύο φορές την εβδομάδα, ξανάρχισε χθες η 430η συνεδρίαση, μετά διακοπή 3,5 μηνών λόγω πανδημίας.

Ακόμα βρισκόμαστε στη φάση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπερασπίσεως που είναι 130 και από αυτούς έχουν αγορεύσει μόνο 15,. Στον έκτο χρόνο της η περιβόητη δίκη δεν πρόκειται να τελειώσει ενωρίτερα από τα τέλη Δεκεμβρίου, Ύστερα από μεγάλη διακοπή λόγω των έκτακτων μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού, η πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε εκ νέου την Τετάρτη – είναι η 430ή ημέρα της διαδικασίας στο Εφετείο Αθηνών.

Έξω από το Εφετείο πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική συγκέντρωση, ενώ με την είσοδο στην αίθουσα ακτιβιστές ύψωσαν καρτέλες με το σύνθημα «Δεν είναι Αθώοι». Η κίνηση αυτή ήταν μία απάντηση στην απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου η οποία στις 18 Δεκεμβρίου, πρότεινε την απαλλαγή του Νίκου Μιχαλολιάκου, αρχηγού της οργάνωσης, καθώς και όλων των άλλων κατηγορουμένων πλην του μαχαιροβγάλτη Γιώργου Ρουπακιά, φυσικού αυτουργού της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Το σκεπτικό της εισαγγελέως -που δεν δεσμεύει το προεδρείο- ήταν ότι τα περιστατικά στα οποία στηρίχθηκε η κατηγορία δεν ήταν απόρροια κεντρικού σχεδιασμού, αλλά «μεμονωμένα». Η διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης καθώς και της πολιτικής αγωγής και εκτιμάται ότι εφόσον δεν υπάρξουν άλλες διακοπές το δικαστήριο θα είναι έτοιμο για να εκδώσει απόφαση τον προσεχή Οκτώβριο.

Παρούσα στην επανέναρξη της δίκης ήταν βεβαίως η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του Παύλου, αλλά και η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου.

Οι αιτίες της καθυστέρησης πολλές. Ανάμεσα τους, η αναλγησία των κυβερνήσεων για την εγκληματική δράση της οργάνωσης έως τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η αδυναμία της Δικαιοσύνης με τον τρόπο ομαδοποίησης των κατηγοριών να προχωρήσει πιο γρήγορα, η καθυστέρηση της Πολιτείας να εξασφαλίσει συνθήκες ομαλής διεξαγωγής της δίκης, αλλά και οι συνεχείς καθυστερήσεις των κατηγορουμένων της οργάνωσης (μεταξύ των οποίων και η ηγεσία της) κατά την ακροαματική διαδικασία, καθιστούν τη δίκη της Χρυσής Αυγής ως μια από τις πιο μακρές δίκες στην ιστορία όχι μόνο της χώρας, αλλά και παγκοσμίως! Η δίκη των «Απριλιανών», των πρωταιτίων δηλαδή της χούντας, διήρκεσε από τις 28 Ιουλίου έως τις 29 Αυγούστου του 1975, ενώ η δίκη της Νυρεμβέργης, των Γερμανών ναζιστών εγκληματιών πολέμου, από τις 20 Νοεμβρίου 1945 έως τις 1η Οκτωβρίου του 1946!

Η δίκη της Χρυσής Αυγής, μάλιστα, είναι πρωτόγνωρη, καθώς σε συνθήκες δημοκρατίας, σε όλα τα μέλη μιας κοινοβουλευτικής ομάδας ενός κόμματος, όπως και σε ένα μεγάλο μέρος ηγετικών στελεχών και μελών του, έχουν απευθυνθεί κατηγορίες εγκληματικού χαρακτήρα του κοινού ποινικού δικαίου. Ένα κόμμα που κατηγορείται ως εγκληματική οργάνωση.

Και μπορεί η αγόρευση της εισαγγελέως να προκάλεσε έκπληξη ως προς τις πολιτικές της κατ' ουσίαν κρίσεις της, αλλά οι τοποθετήσεις των συνηγόρων, όπως και πολλών κορυφαίων νομικών προσώπων, τοποθέτησαν τα πράγματα στη σωστή τους βάση.

Και μπορεί ο κορωνοϊός να επέφερε περαιτέρω καθυστέρηση στη δίκη, με το κλείσιμο των δικαστηρίων, αλλά με την επανέναρξη των εργασιών, δεν πρέπει να επιτραπούν και νέα παιχνίδια από τους δικηγόρους υπεράσπισης. Η απόφαση πρέπει να εκδοθεί το γρηγορότερο δυνατόν πλέον!

ΥΓ: Μεταξύ των 69 κατηγορουμένων περιλαμβάνονται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και όλοι οι εκλεγμένοι το 2012 βουλευτές του κόμματος Ενός κόμματος που, σύμφωνα με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη, αποτελεί μία «ενεργή ναζιστικού τύπου εγκληματική οργάνωση που δρα από το 1987 μέχρι σήμερα με στρατιωτική δομή, ιεραρχία και διακλαδώσεις σε όλη τη χώρα».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline