Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  17:00:36

Επιμένει να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης

Απροκάλυπτος, χωρίς κανένα πρόσχημα, δίνη γραμμή στη «δικαιοσύνη»τους. Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμντουλχαμίτ Γκιουλ στο τηλεοπτικό κανάλι Kanal24, τόνισε πως πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος περί ιδρυμάτων, που καθιστά υποχρεωτικό ένα κληροδότημα να επιτελεί το σκοπό τον οποίο του έθεσε ο κληροδότης του.


«Mας παραχωρήθηκε ως τζαμί, ως τόπος λατρείας και από νομικής και διοικητικής απόψεως εφόσον αποτελεί κληροδότημα σε ίδρυμα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος περί ιδρυμάτων. Άρα από τη στιγμή που η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου, σε ένα κράτος δικαίου είναι υποχρεωτικό ένα κληροδότημα να επιτελεί το σκοπό τον οποίο του έθεσε ο κληροδότης του», είπε ο Γκιούλ, εννοώντας τον Μωάμεθ τον Πορθητή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος υπουργός εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ως τζαμί, ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου. «Το τζαμί της Αγίας Σοφίας είναι το μόνο τζαμί που διαθέτει γκισέ με εισιτήρια για να περάσουμε μέσα. Περιμένουμε όλοι αυτή η ντροπή να ξηλωθεί», είπε ακόμη ο κ. Γκιουλ, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο το τουρκικό ΣτΕ να απαντήσει αρνητικά.

«Όποια κι αν είναι η απόφαση, ως κυβέρνηση, όπως έχει ενημερώσει κι ο Πρόεδρός μας την κοινή γνώμη – το κράτος της Τουρκίας είναι ένα κράτος δικαίου- θα αξιολογήσουμε αυτή τη διαδικασία με σεβασμό απέναντι στο νόμο και θα προβούμε στα ανάλογα βήματα», επισήμανε σύμφωνα με το Haberturk.
«Πιστεύουμε ότι πρέπει η Αγιά Σοφιά να ανοίξει ως τόπος λατρείας και ότι θα γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είτε μέσω της νομικής είτε μέσω της κυβερνητικής οδού. Ελπίζω και εύχομαι να επιτελέσει και πάλι (η Αγία Σοφία) τον πραγματικό της σκοπό, αυτόν που ορίζει το ίδρυμα, δηλαδή το σκοπό του τζαμιού», υπογράμμισε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline