Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  17:36:44

Μήνας αγωνίας από την Τετάρτη ο Ιούλιος για τον χώρο του τουρισμού. Μόλις 25% των τουριστών του 2019 περιμένουν οι ξενοδόχοι. Μητσοτάκης στο ΣΕΤΕ: Δεν θα διστάσουμε για νέα μέτρα στήριξης τον Ιούλιο. Κύριο

Το φάσμα της ανεργίας μεγάλο και απειλητικό ήδη. Αποκαλυπτικά τα νούμερα για την αγορά εργασίας. Τον Μάιο που παραδοσιακά γίνονται πολλές χιλιάδες εποχικές προσλήψεις, πρωτίστως στον τουρισμό, φέτος έγιναν 224.000 λιγότερες προσλήψεις. Το 2019, έγιναν τον Μάιο 323.524 προσλήψεις, ενώ το 2020 μόλις 99.257.

Αν μάλιστα εξετάσει κανείς το διάστημα Ιανουαρίου – Μαϊού, έγιναν 518.065 προσλήψεις λιγότερες. Από 1.130.113 που πραγματοποιήθηκαν το 2019, φτάσαμε στις 612.048 φέτος.

Από τις 7 Ιουλίου οι εργαζόμενοι σε καταλύματα που δεν θα λειτουργήσουν φέτος, λόγω πανδημίας, θα πρέπει να μπουν μόνοι τους να κάνουν την αίτηση για το επίδομα των 534 ευρώ. Όσα ξενοδοχεία ανοίξουν, θα πρέπει να τους προσλάβουν κι έπειτα να τους βγάλουν σε αναστολή ώστε να δικαιούνται το εν λόγω επίδομα.

Με το τοπίο στον τουρισμό να είναι ασαφές, τις αγωνίες επιβίωσης χιλιάδων επιχειρήσεων να κορυφώνονται, αλλά και τους υγειονομικούς κινδύνους να ελλοχεύουν βάζοντας νάρκες στις προσπάθειες μεσοπρόθεσμης αναστροφής του κλίματος στην οικονομία της φιλοξενίας, συνήλθε η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη στόχος είναι να γίνει «επίλογος προβλημάτων και πρόλογος νέων επιτυχιών» σημειώνοντας ότι έχει τεθεί «προσεκτικά σε επανεκκίνηση ο πανίσχυρος κινητήρας του τουρισμού».

Ζήτησε, δε, να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία το σχέδιο του τουρισμού για την επόμενη δεκαετία να διορθώσει παθογένειες ετών.
«Η κυβερνητική επιλογή για lockdown ήταν απόλυτα συνειδητή. Είχαμε συζητήσει ότι κλάδοι όπως ο τουρισμός και η εστίαση θα πλήρωναν ένα σημαντικό τίμημα αλλά πρόσκαιρο. Η προτεραιότητα ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας και της ζωής των Ελλήνων» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επανέλαβε, δε, ότι «η κυβέρνηση άκουσε τους ειδικούς και κινήθηκε με σχέδιο, πήρε τολμηρές αποφάσεις, οι πολίτες είδαν το αποτέλεσμα, εμπιστεύτηκε τους πολιτικούς και το ίδιο έκανε και ο κόσμος της αγοράς».

«Το κράτος έπρεπε να συμπαρασταθεί στην αγορά για να στηρίξει τις επιχειρήσεις στο επίπεδο της ρευστότητας, να στηρίξει την αγορά εργασίας σηκώνοντας ένα κομμάτι του μισθολογικού βάρους» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «έχουμε ακόμα εφεδρείες αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Είμαστε εδώ να δούμε αν χρειάζεται πρόσθετη στήριξη των δυνάμεων παραγωγής πιστεύω προς τα τέλη Ιουλίου δεν θα διστάσουμε να τη δώσουμε».
«Πάνω από όλα με κανόνες ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες και με διάθεση το φετινό καλοκαίρι να γίνει επίλογος προβλημάτων αλλά και πρόλογος νέων επιτυχιών από την επόμενη σεζόν. Υπάρχει και η πείρα και το σχέδιο και οι δυνατότητες. Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία» σημείωσε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline