Σάββατο 20 Απριλίου 2024  11:50:58

Οι 20 κατηγορούμενοι -με πρώτους Δούρου, Ψινάκη, αξιωματικούς- για την τραγωδία στο Μάτι και τους 101 νεκρούς κινδυνεύουν με κατηγορίες για κακουργήματα. Κύριο

Πύρινη τραγωδία στο Μάτι: Διώξεις για κακούργημα ζητά ο ανακριτής.

Διεύρυνση του κατηγορητηρίου με κακούργημα μετά από αίτημα του ανακριτή - Το αίτημα φέρεται να αφορά κυρίως σε υπαλλήλους της πολιτικής προστασίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, που βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο της δικαστικής έρευνας

Λίγο πριν συμπληρωθούν δυο χρόνια από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους, για πρώτη φορά είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το κατηγορητήριο που έχει συναχτεί για την υπόθεση και το οποίο απαρτίζεται μέχρι σήμερα από αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, να διευρυνθεί με αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος και συγκεκριμένα με την κατηγορία της έκθεσης.

Ήδη, όπως αναφέρουν πληροφορίες ο ανακριτής που χειρίζεται την ογκωδέστατη δικογραφία και διενεργεί την ανάκριση Αναστάσιος Μαρνέρης έχει ζητήσει επικαλούμενος νεώτερα στοιχεία διεύρυνση του κατηγορητηρίου για αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα. Πιο συγκεκριμένα και, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ανακριτής επικαλείται νεότερα στοιχεία που έχει συλλέξει και έχει υποβάλλει ήδη στην εισαγγελία αίτημα να προχωρήσει στην άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για το κακούργημα της έκθεσης. Το αίτημα για άσκηση συμπληρωματικής κακουργηματικής δίωξης, φέρεται να αφορά σε υπαλλήλους της πολιτικής προστασίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, που βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο της δικαστικής έρευνας.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο κ. Μαρνιέρης είχε πραγματοποιήσει εφόδους στο συντονιστικό κέντρο της πυροσβεστικής και σε άλλες υπηρεσίες που είχαν την ευθύνη του σχεδιασμού και επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Κατά τις εφόδους αυτές φέρεται να συγκέντρωσε κρίσιμα στοιχεία. Προς το παρόν, πάντως, το ανακριτικό αίτημα εξετάζεται από τον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο.

Υπενθυμίζεται πως οι διώξεις που έχουν ασκηθεί για το Μάτι από την εισαγγελία είναι σε βαθμό πλημμελήματος και στέφονται μεταξύ άλλων, κατά της Ρένας Δούρου, του Ηλία Ψινάκη, του Ευάγγελος Μπουρνούς, πρώην στελεχών της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, κ.ά.

5.2.2019.Τραγωδία στο Μάτι: Ποινική δίωξη για πλημμελήματα σε 20 πρόσωπα

Διώξεις εναντίον του δημάρχου Ψινάκη, που πριν από λίγες μέρες δήλωνε ότι «κοιμάται ήσυχος», του πρώην γγ Πολιτικής Προστασίας Καπάκη, του 65χρονου που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς, αξιωματικών της Πυροσβεστικής και άλλων εμπλεκομένων
Στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό πλημμελήματος κατά 20 προσώπων, προχώρησαν οι εισαγγελικές αρχές που ερεύνησαν την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι το περασμένο καλοκαίρι, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 100 άνθρωποι.

Οι εισαγγελικές αρχές έπειτα από πολύμηνη προκαταρκτική εξέταση άσκησαν ποινικές διώξεις σε βάρος των 20 ατόμων για:
-Εμπρησμό από αμέλεια,
- Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και τέλος για
-Σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

Για τα παραπάνω αδικήματα προβλέπονται ποινές φυλάκισης έως πέντε έτη. Ωστόσο, η προβλεπόμενη ποινή μπορεί υπό εξαιρετικές περιστάσεις να φθάσει ως και τα δέκα χρόνια.

Πλέον, μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων η δικογραφία για το Μάτι διαβιβάζεται σε ανακριτή, λόγω της σοβαρότητάς της και παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Ποιοι διώκονται

Οι διώξεις για τη φονική πυρκαγιά που ασκήθηκαν από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, στρέφονται μεταξύ άλλων κατά του 65χρονου που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης, του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, ο οποίος πριν από λίγες μόλις ημέρες ξεσήκωσε κύμα οργής με τη δήλωσή του ότι «κοιμάται ήσυχος τα βράδια» του δημάρχου Ραφήνας Ευάγγελου Μπουρνούς, του πρώην γ.γ Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη αλλά και κατά στελεχών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ, της Πυροσβεστικής καθώς και κατά της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου.
Ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι δηλώνει ότι «κοιμάται ήσυχος τα βράδια» Αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για τις ευθύνες του σε ό,τι αφορά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι είναι και ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης Υπόλογος ενώπιον της Δικαιοσύνης είναι ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης, όπως και ο διάδοχός του, που την επίδικη περίοδο ήταν υπαρχηγός

Απαλλακτική διάταξη για 4 άτομα

Αντίθετα οι εισαγγελικές αρχές εξέδωσαν απαλλακτική διάταξη για τέσσερα άτομα τα ονόματα των οποίων είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων και θυμάτων- εγκαυματιών. Οι τέσσερις για τους οποίους εκδόθηκε η απαλλακτική διάταξη είναι οι: Κωνσταντίνος Τσουβάλας πρώην αρχηγός ΕΛΑΣ, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής ταξίαρχος Νίκος Σπανουδάκης, η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Ιωάννα Τσούπρα, υπεύθυνη για την Πολιτική Προστασία,ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής Κωνσταντίνος Καλύβας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline