Σάββατο 20 Απριλίου 2024  05:08:43

Έχουν παραγραφεί πλέον τα όποια αδικήματα «χρηματισμού- δωροληψίας των 3.000 και πλέον γιατρών για συνταγογράφηση υπέρ της NOVARTIS. Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρθηκε μόνο για τον ανύπαρκτο χρηματισμό των 10 πολιτικών της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κύριο

Οι περισσότεροι γιατροί, με συνηθισμένα δώρα (ταξίδια, ηλεκτρονικά) από όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες, όπως έχουν πρώτοι αποκαλύψει σε εκτενές μας δημοσίευμα από τον Μάρτιο του 2018.

Για χρόνια λεγόταν και γραφόταν ιδιαίτερα από κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ότι « αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία που καταγράφονται στην έρευνα του FBI ως προς το σκέλος που αφορά περισσότερους από 4.000 Έλληνες γιατρούς, τότε μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει παρά μόνο την κορυφή ενός παγόβουνου που κρύβει στο βάθος του μίζες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και φαραωνικά σχέδια συγκάλυψης.». Για να αποδειχθούν όλα ψέματα σε ότι αφορά το λεγόμενο πολιτικό χρήμα και κάτι περισσότερο μια σκευωρία.

Μια ολόκληρη «βιομηχανία μέσα στη βιομηχανία» φέρεται να είχε στηθεί εντός της πολυεθνικής με μοναδικό σκοπό τη δωροδοκία Ελλήνων γιατρών, ιδιωτών και του δημόσιου συστήματος Yγείας, για να προωθούν και να συνταγογραφούν προϊόντα της Novartis στην αγορά, κυρίως καινοτόμα και ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα. Η κατάληψη πέντε χρόνια μετά άκρως απογοητευτική, για τους τιμητές των άλλων, δηλαδή από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ .

Τελικά, έχουν παραγραφεί πλέον τα όποια αδικήματα « χρηματισμού-δωροληψίας των 3.000 και πλέον γιατρών για συνταγογράφηση υπέρ της NOVARTIS. Απλά πλημμελήματα ,που αφορούσαν και σε γιατρούς του χώρου της αριστεράς. Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρθηκε μόνο για τον ανύπαρκτο χρηματισμό των 10 πολιτικών της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η έρευνα των ελληνικών δικαστικών αρχών ξεκίνησε στα μέσα του Δεκεμβρίου 2016 με αρχικό υλικό στοιχεία που ήρθαν στο φως με αφορμή την έρευνα που διεξάγεται από τις αμερικανικές αρχές για τη Novartis. Το περασμένο φθινόπωρο, κλιμάκιο εισαγγελικών λειτουργών μετέβη στις ΗΠΑ όπου σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές συγκέντρωσε συγκεκριμένα στοιχεία για το ελληνικό σκέλος της υπόθεσης.
Στο έγγραφο των αμερικανικών αρχών που περιλαμβάνεται στη δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή, περιγράφονται με λεπτομέρειες τέσσερα σχέδια χρηματισμού:

-Σχέδιο 1: Επιστημονικά συνέδρια και πολυτελή ταξίδια
-Σχέδιο 2: Ηλεκτρονικά πάνελ
-Σχέδιο δωροδοκίας 3: Ψευδή τιμολόγια
-Σχέδιο 4: Απευθείας πληρωμή των γιατρών

Ταξίδια και ηλεκτρονικά πάνελ

Τα πολυτελή ταξίδια -από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Ιαπωνία- με πρόσχημα την επιστημονική ενημέρωση ήταν μια από τις συνηθέστερες πρακτικές της εταιρίας, σύμφωνα πάντα με τη σχετική αναφορά που περιλαμβάνεται στη δικογραφία.

«Η Sandoz (σ.σ.: η Novartis δημιουργήθηκε το 1996 από τη συγχώνευση των Ciba-Geigy και Sandoz Laboratories) πλήρωσε για μία -εβδομαδιαίας διάρκειας- ομάδα συζήτησης για ένα επιλεγέν γκρουπ ιατρών και έκανε όλες τις συμφωνίες. Ένας ψυχολόγος παρουσίαζε μια δίωρη παρουσίαση στους γιατρούς. Ο ψυχολόγος ήταν εκεί για να εκτιμήσει συμπεριφορές και χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για να έρθουν οι γιατροί σε ένα θέρετρο. Τα επιστημονικά αποτελέσματα και οι αναφορές της δίωρης παρουσίασης επικοινωνούνταν ώστε η Sandoz να αποφύγει εντοπισμό από τον ΕΟΦ. Οι εναπομείνασες δραστηριότητες του Σαββατοκύριακου ήταν διαφορετικοί τύποι ψυχαγωγίας για τους γιατρούς που πληρώνονταν από τη Sandoz. Τα Σαββατοκύριακα οργανώνονταν σε διαδραστικά γκρουπ και οι γιατροί ενθαρρύνονταν να φέρουν και τις οικογένειές τους».

Σημαντικός ήταν ο ρόλος των αντιπροσώπων πωλήσεων, οι οποίοι πήγαιναν στα ιατρεία και συζητούσαν για τις παραμέτρους των δωροδοκιών. «Οι αντιπρόσωποι ενημέρωναν τους γιατρούς ότι θα έπαιρναν 500-1.000 ευρώ για συγκεκριμένο αριθμό συνταγογραφήσεων φαρμάκων της Novartis. Ο μέσος όρος που πληρωνόταν σε κάθε γιατρό τη φορά ήταν 500 ευρώ. Ο λόγος ήταν ότι τα 1.000 ευρώ θα φάνταζαν ως ιδιαιτέρως μεγάλο και ύποπτο ποσό για έρευνα αγοράς. Η συνταγογράφηση για κάθε γιατρό ήταν ένας μέσος όρος 1,5 κουτί. [...]

Τα γενόσημα απειλούσαν την αγορά των φαρμάκων της Novartis. Δεν υπήρχε καμία αξία στις πληροφορίες που ελήφθησαν μέσω των ερευνών. Η Sandoz αρχικά ήθελε να δωροδοκήσει 400 γιατρούς κατά την πραγμάτωση του προγράμματος ηλεκτρονικού πάνελ. Αυτό έγινε με διάφορους τρόπους. Το πρώτο κύμα περιελάμβανε 100 γιατρούς και το δεύτερο κάτι περισσότερο από 100 γιατρούς. Οι γιατροί είχαν τη δυνατότητα να λαμβάνουν πολλαπλές πληρωμές σε κάθε κύμα. Οι αντιπρόσωποι πωλήσεων λάμβαναν ένα ποσό για το σύνολο που θα δινόταν στους γιατρούς».

Ενδιαφέρον όμως είχε και η κατάταξη των γιατρών ανάλογα με τη σχέση που είχαν με την εταιρία. «...Η Sandoz διέκρινε ελκυστικούς (πρόθυμους) γιατρούς εφαρμόζοντας ένα σύστημα κατάταξης. Οι γιατροί χωρίζονταν σε κατηγορία Α, Β ή Γ με βάση τον αριθμό των ασθενών που κάθε γιατρός θεράπευε με φάρμακα της Novartis. Οι γιατροί μετά χωρίζονταν σε υποκατηγορία 1, 2 ή 3. Η υποκατηγορία βασιζόταν στη σχέση που είχε ο γιατρός με τη Novartis. Στην πρώτη κατηγορία ανήκαν οι γιατροί-"φίλοι" της Novartis, στη δεύτερη αυτοί που ήταν στη μέση και στην τρίτη ανήκαν αυτοί που δεν ήταν φίλοι με τη Novartis. Οι γιατροί της κατηγορίας 1 είχαν τη δυναμική της αύξησης των προϊόντων της Novartis. Όπως και να έχει, οι γιατροί αυτοί γενικά συνταγογραφούσαν περισσότερα προϊόντα της Pfizer ή της Bayer. Το πρόγραμμα ηλεκτρονικού πάνελ επικεντρωνόταν κυρίως στους γιατρούς της κατηγορίας Α1, Α2 και Α3».

Ο έλεγχος βέβαια για την αποδοτικότητα των γιατρών ήταν αυστηρός. «[...] Οι γιατροί δεν είχαν τη δυνατότητα να καθορίσουν τον αριθμό συνταγογραφήσεων που περιέγραψαν. Ήταν παράνομο υπό το ελληνικό Δίκαιο για τους γιατρούς να παρέχουν πληροφορίες συνταγών στους αντιπροσώπους πωλήσεων αφ' ης στιγμής περιλαμβάνονταν και πληροφορίες των ασθενών. Από τη στιγμή που η διαπραγμάτευση συνιστούσε συμφωνία, ο γιατρός υποχρεούνταν να επιδείξει στον αντιπρόσωπο πωλήσεων τον αριθμό συνταγογραφήσεων. Το 2009, όταν η Novartis ήταν κάτω από τεράστια πίεση, οι αντιπρόσωποι πωλήσεων υποχρέωσαν τους γιατρούς να δώσουν τηλεφωνικούς αριθμούς ασθενών στους αντιπροσώπους. Οι αντιπρόσωποι επικοινωνούσαν με τους ασθενείς για να επιβεβαιώσουν ότι οι τελευταίοι λάμβαναν φάρμακα της Novartis. Οι αντιπρόσωποι μιλούσαν με τους ασθενείς χωρίς την έγκριση των ιατρών».

Τα ψευδή τιμολόγια

Το δεύτερο τρίμηνο του 2016, σημειώνουν οι συντάκτες του κειμένου, η Sandoz ξόδεψε 15.000 ευρώ σε ψευδή τιμολόγια για την παραγωγή διαφημιστικών εντύπων. Ο πωλητής κρατούσε το 10% και χρησιμοποιούσε το υπόλοιπο για να πληρώσει τους γιατρούς που η Sandoz αναγνώριζε.
Το 2013 σταμάτησε η προώθηση με ηλεκτρονικά πάνελ, αφού, όπως ενημέρωσε η ηγετική ομάδα τους περιφερειακούς διευθυντές, ήταν παράνομη μέθοδος. Έτσι, οι γιατροί πλέον θα πληρώνονταν απευθείας...

Έφοδοι σε σπίτια και εντάλματα – Κλιμακώνονται οι έρευνες

Η αντίστροφη μέτρηση για τις επόμενες κινήσεις της Εισαγγελίας Διαφθοράς έληξε ήδη, καθώς έχουν ξεκινήσει έφοδοι σε σπίτια εμπλεκομένων στην υπόθεση της Novartis.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί του Σαββάτου έγινε έλεγχος στο σπίτι, αλλά και στο γραφείο όπου εργάζεται σήμερα, πρώην συνεργάτιδος του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Αδώνιδος Γεωργιάδη.

Η έφοδος έγινε στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Novartis σε μη πολιτικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στη δικογραφία, αφού για τα πολιτικά πρόσωπα τον λόγος έχει πλέον η Βουλή. Αυτή δεν είναι η μόνη έφοδος σε σπίτι, που γίνεται στο πλαίσιο της έρευνας, αλλά τις τελευταίες ώρες φέρονται να έχουν γίνει πολλές τέτοιες έφοδοι. Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν αναφέρει και άλλα πρόσωπα πλην των 10 πολιτικών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αναφορές σε κάποια από τις συνεργάτιδες του πρώην υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη, γιατί την οποία ο προστατευόμενος μάρτυρας με το ψευδώνυμο «Αικατερίνη Κελέτση», είχε καταθέσει:

«Γνωρίζω ότι ο Φρουζής έκανε τους χρηματισμούς χέρι με χέρι ο ίδιος. Στην περίπτωση όμως του Αδωνι Γεωργιάδη, γνωρίζω ότι εκτός από τις φορές που ο ίδιος ο Φρουζής τον χρημάτισε απευθείας (χέρι με χέρι), σε τρεις περιπτώσεις, τα χρήματα έλαβε για λογαριασμό του Γεωργιάδη η ιδιαιτέρα γραμματέας του, Βασιλική Κατραβά, εντός κίτρινων φακέλων, μία φορά εντός του ξενοδοχείου Λίντρα Μάριοτ, όπου η ανωτέρω έλαβε το ποσό των 70.000 ευρώ, το οποίο προοριζόταν για την ανακαίνιση της οικίας του Αδώνιδος Γεωργιάδη, και τις άλλες δύο φορές εντός του υπουργείου Υγείας, όπου έλαβε 50.000 ευρώ και 20.000 ευρώ αντίστοιχα, περίπου».

Πάντως στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ενταθούν οι έρευνες και οι έφοδοι σε σπίτια και γραφεία, ενώ δεν αποκλείεται να εκδοθούν και εντάλματα σύλληψης. Εν τω μεταξύ, το ελβετικό υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε ότι δέχθηκε αιτήματα δικαστικής συνδρομής τόσο από την Ελλάδα όσο και από τις ΗΠΑ. Τα αιτήματα αυτά, που σύμφωνα με ελβετικά μέσα ενημέρωσης υποβλήθηκαν στα τέλη του '17 και τον Ιανουάριο του '18, εξετάζονται.
ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ – ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

11.3.2018.ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΌ ΜΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΘΕΝ ΜΕΓΣΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΛΑΔΩΜΑΤΟς ΓΙΑΤΡΩΝ

«Δωράκια» 500-800 ευρώ τον μήνα στους.......πρωτοπόρους σε συνταγογράφηση γιατρούς από την NOVARTIS. Ελάχιστοι οι εκλεκτοί από την πρώτη λίστα των 3.000. Κύριο

Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Κυριακή, 11 Μαρτίου 2018 23:44

Μάλλον δεν επαληθεύεται η εντύπωση της μεγάλης και εκτεταμένης διαφθοράς και συναλλαγής της Νovartis με 4000-4500 γιατρούς.
Σε αναμονή των υπόλοιπων αποκαλύψεων από τη δικαστική έρευνα και –στη συνέχεια- από τις «πρακτικές συναλλαγής» άλλων φαρμακευτικών εταιρειών.
Πολύτιμες, ενδιαφέρουσες, διαφωτιστικές αλλά όχι καταλυτικές οι πρώτες εντυπώσεις για εκτεταμένο και χρυσοφόρο κύκλωμα συναλλαγής και διαφθοράς. Στη μεγάλη πλειοψηφία του ιατρικού κόσμου. Πάνω από 70.000 συνολικά οι γιατροί, από τους οποίους οι 20.000 έχουν μεταναστεύσει σε διάφορες χώρες, ενώ στην Ελλάδα λειτουργούν 50.000.

Παράλληλα, συνολικά. περισσότερα από 3.000 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με μη γνωστό αντικείμενο έλαβαν εμβάσματα από το λογαριασμό της Novartis στην Ελβετία - Ο έλεγχος επικεντρώθηκε στην ταυτοποίηση των γιατρών που υπάγονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ή είναι συμβεβλημένοι, έτσι ώστε να μπορεί να στοιχειοθετηθεί τυχόν αδίκημα δωροδοκίας.

Καθηγητές Πανεπιστημίου αλλά και γιατροί της διπλανής πόρτας, είναι μεταξύ των επιστημόνων που έδωσαν τον όρκο του Ιπποκράτη αλλά δεν τον τήρησαν, με αντάλλαγμα του "φούσκωμα" των τραπεζικών τους λογαριασμών από τη Novartis κατά το "Πρώτο Θέμα", το οποίο αποκαλύπτει τις πρώτες περιπτώσεις γιατρών που ταυτοποίησε η εισαγγελική έρευνα με τις μίζες της φαρμακευτικής εταιρείας.

Η έρευνα ξεκίνησε στις αρχές του 2016 από την τότε Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς κ. Ελένη Ράικου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα από τη διάδοχό της κ. Ελένη Τουλουπάκη. Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν εντοπίστηκε ο λογαριασμός της Novartis στην Ελβετία, από όπου στέλνονταν τα χρηματικά εμβάσματα στην Ελλάδα από το 2006 και έπειτα. Το συνολικό ύψος των εμβασμάτων ανέρχονταν σε 50 εκατομμύρια ευρώ. Όπως έδειξε η έρευνα, τα 2/3 του ποσού αφορούσαν το επιχειρησιακό σκέλος της Novartis, όπως παραγγελίες σε άλλες εταιρείες για παραγωγή χαπιών κ.α., ενώ το υπόλοιπο 1/3 κατέληξε σε τσέπες γιατρών με τη μορφή της προμήθειας.

Συνολικά περισσότερα από 3.000 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με μη γνωστό αντικείμενο έλαβαν εμβάσματα από το λογαριασμό της Novartis στην Ελβετία. Ο έλεγχος επικεντρώθηκε στην ταυτοποίηση των γιατρών που υπάγονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ή είναι συμβεβλημένοι, έτσι ώστε να μπορεί να στοιχειοθετηθεί τυχόν αδίκημα δωροδοκίας. Και όπως διαπιστώθηκε, ήταν εκατοντάδες οι περιπτώσεις γιατρών που χρέωναν το ελληνικό Δημόσιο συνταγογραφόντας φάρμακα της Novartis και βρέθηκαν να έχουν λάβει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ακόμη και δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τον επίμαχο λογαριασμό.
Μέχρι σήμερα η έρευνα έχει ταυτοποιήσει περισσότερες από 600 περιπτώσεις γιατρών που έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι.
Μεταξύ των επιστημόνων που εμφανίζονται να έχουν αθέμιτες δοσοληψίες με την εταιρεία είναι:

* Καθηγητής ιατρικής έλαβε περίπου 75.000 ευρώ από το 2006 και εντεύθεν. Πρόκειται για εξέχον πρόσωπο στο χώρο της Πανεπιστημιακής κοινότητας με μακρά καριέρα, που παρά το βαρύ βιογραφικό του δεν είπε "όχι" στη μίζα που ξεπερνούσε κατά μέσο όρο τις 10.000 ευρώ ετησίως.
* Στην ίδια λίστα βρίσκεται και το όνομα ενός αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής, επίσης με σπουδαία καριέρα, ο οποίος έβαλε στον τραπεζικό του λογαριασμό ποσό άνω των 60.000 ευρώ.

Το αξιοσημείωτο ωστόσο είναι, ότι σημαντικά ποσά και σε κάποιες φορές ακόμη μεγαλύτερα, έλαβαν και οι γιατροί της διπλανής πόρτας, δηλαδή επιστήμονες που δεν έχουν κάποια πανεπιστημιακή έδρα ή σημαντική διοικητική θέση στο ΕΣΥ. Από το πάρτι της μίζας δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν και ονόματα γιατρών που εδρεύουν στην επαρχία.

Οι τελευταίοι ίσως και να έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα καθώς λόγω των ελλείψεων στην Περιφέρεια, δέχονται περισσότερους ασθενείς άρα συνταγογραφούν αναλόγως και περισσότερα φάρμακα.

* Τα τραπεζικά εμβάσματα εμφανίζουν παθολόγο από το Λαύριο να εισέπραξε, από τον ελβετικό λογαριασμό της Novartis, ποσό που αγγίζει τις 70.000 ευρώ.
* Καρδιολόγος από την Καλαμαριά κατάφερε ακολουθώντας την ίδια τακτική, δηλαδή γράφοντας αθρόα φάρμακα της συγκεκριμένης εταιρείας, να αυξήσει την περιουσία του κατά περίπου 50.000 ευρώ μέσα σε μόλις μια πενταετία.
* Ανάλογο συνολικό ποσό (50.000 ευρώ) με τη μορφή εμβασμάτων από την Ελβετία εντοπίστηκε σε τραπεζικό λογαριασμό ενός παθολόγου από τη Νίκαια.
* Ογκολόγος από τη Θεσσαλονίκη ανταμείφθηκε για τις "υπηρεσίες" του με 45.000 ευρώ.

Τα δεκαχίλιαρα έπεφταν "βροχή" για τους "συνεργάσιμους" ιατρούς, οι οποίοι δεν δίστασαν να βάλουν το παράνομο χρήμα πάνω από τον όρκο τους, την επιστήμη τους αλλά και την υγεία των ασθενών τους. Διότι εκτός από το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης, ακόμη σοβαρότερο είναι να διερευνηθεί, πόσα από αυτά τα φάρμακα αυτά ήταν αχρείαστα ή αποδείχθηκαν βλαπτικά για την υγεία των πελατών τους που τελούσαν εν αγνοία και τους εμπιστεύονταν τυφλά.
Ο έλεγχος αν και έχει προχωρήσει στην ταυτοποίηση εκατοντάδων γιατρών με τη Novartis και τις αθέμιτες μεθόδους της, εντούτοις δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, δύο χρόνια μετά την έναρξή του. Τα τραπεζικά στοιχεία που έλαβαν οι ελληνικές αρχές έχουν καταγεγραμμένη όλη τη διαδρομή του χρήματος.

Αυτό που κλήθηκαν να κάνουν, ήταν να επικοινώνησαν με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και άλλους, αρμόδιους φορείς του Δημοσίου, για να εντοπίσουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς στους οποίους θα μπορούσε να ασκηθεί ποινική και πειθαρχική δίωξη για δωροδοκία. Ίσως οι ελεγκτικές αρχές να επιδιώκουν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline