Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  20:29:54

Το ανανεωμένο Σύνταγμα, τρίτη δοκιμασία των Αθηναίων μετά την Ομόνοια και την Πανεπιστημίου από τα σχέδια του Κ. Μπακογιάννη. Ικανοποίηση, αλλά και γκρίνια για τα προβλήματα στην καθημερινότητα. Κύριο

Ποιά είναι τα βασικά επιχειρήματα της κάθε πλευράς για τις αλλαγές του Μεγάλου Περιπάτου στο Δήμο της Αθήνας.

Οι θερινοί μήνες δεν είναι οι καταλληλότεροι για να μετρήσει κανείς τις επιπτώσεις των νέων μέτρων-απαγορεύσεων στο εμπόριο, την αγορά και γενικά στην ζωή των Αθηναίων επί δώδεκα μήνες. Εκφράζονται φόβοι καταστηματαρχών, ιδιοκτητών και κατοίκων ότι θα προκύψουν από το Φθινόπωρο μεγάλα προβλήματα και συνέπειες στη κυκλοφορία και την όλη ζωή της πόλης, με σταδιακή νέκρωση τα βράδια και γκετοποιήσεις.

Επιπλέον γκρίνια και ανησυχία ότι πρόκειται να μειωθεί η μεγάλη προσέλευση τουριστών-επισκεπτών τα επόμενα χρόνια και η παρουσία Ελλήνων στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας ( με απέραντη πλέον την παρουσία καφεμπάρ και εστιατορίων), ενώ τα παγκάκια και οι ζαρντινιέρες μπορεί να αποτελέσουν «πολεμοφόδια» ή πεδία μάχης αναρχικών και μπαχαλάκηδων.

- Αντίθετα οι αρμόδιοι του Δήμου Αθηναίων παραπέμπουν στην δοκιμασμένη εμπειρία από τις πεζοδρομήσεις άλλων πρωτευουσών της Ευρώπης, στις πολύμηνες μελέτες τους, στα ώριμα αιτήματα, ενώ διαβεβαιώνουν ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και θα γίνει νέο καθεστώς μετά από 3-4 μήνες εφαρμογής .Μια αλλαγή που δεν αφορούσε όπως παλαιότερα μόνο την Πανεπιστημίου, αλλά τώρα ευρύτερα το κυκλοφοριακό καθεστώς στο κέντρο των Αθηνών.

Ολοκληρώθηκαν τα έργα που ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου στο Σύνταγμα στο πλαίσιο του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας και πλέον οι πολίτες μπορούν να δουν μία νέα εικόνα της πλατείας.

Ειδικότερα, διαφορετικό είναι πλέον το Σύνταγμα, καθώς μέρος του οδοστρώματος, το οποίο είναι βαμμένο κόκκινο, έχει αποδοθεί στους πεζούς. Υπάρχουν τρεις λωρίδες για τα οχήματα και μία για τα λεωφορεία.
Οι στάσεις των λεωφορείων έχουν μεταφερθεί πιο μπροστά στο οδόστρωμα. Μία μεγάλη αλλαγή είναι η πιάτσα των ταξί, η οποία ξεκινούσε από την αρχή της Καραγεώργη Σερβίας μέχρι και τη Μητροπόλεως και πλέον καταργείται.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες δε, θα ενεργοποιηθούν άλλες 12 νόμιμες πιάτσες ταξί. Μία από αυτές θα είναι και στην Καραγεώργη Σερβίας ώστε να μπορούν οι επιβάτες των ταξί να εξυπηρετούνται και εκεί.

Στην πλατεία Συντάγματος οι παρεμβάσεις αφορούν στο οδικό τμήμα που συνδέει την οδό Σταδίου (διασταύρωση με Καραγιώργη Σερβίας) με την οδό Φιλελλήνων (διασταύρωση με Μητροπόλεως) όπου θα δημιουργηθεί νέος επιπλέον χώρος για πεζούς στη δεξιά πλευρά κυκλοφορίας.
Με τις νέες ρυθμίσεις κυκλοφορίας, θα παραμείνουν τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ελεύθερες για όλα τα οχήματα και μία λωρίδα κυκλοφορίας για την αποκλειστική κίνηση των λεωφορείων. Επιπλέον, στο τμήμα μεταξύ των οδών Ερμού και Μητροπόλεως θα δημιουργηθεί εσοχή για στάση λεωφορείων.

Με αυτές τις ρυθμίσεις, η κυκλοφοριακή ροή δεν μεταβάλλεται, ενώ διασφαλίζεται η κίνηση των οχημάτων που εισέρχονται από τις οδούς Σταδίου και Βασ. Γεωργίου Α', προς την οδό Φιλελλήνων, με δυνατότητα δεξιάς στροφής προς την οδό Μητροπόλεως και αριστερής στροφής προς την οδό Όθωνος, όπως ακριβώς και σήμερα.
Στην παρούσα φάση, από αυτό το οδικό τμήμα θα μπορούν να διέρχονται και να κάνουν στάση για επιβίβαση και αποβίβαση τόσο τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ όσο και τα ταξί. Η Τροχαία και η Δημοτική Αστυνομία θα φροντίσουν για τον συστηματικό έλεγχο της στάσης και της στάθμευσης, στο σύνολο των οδών της περιοχής.

Εναλλακτικές διαδρομές
Ο Δήμος Αθηναίων προτείνει εναλλακτικές διαδρομές που θα διευκολύνουν τη μετακίνηση των οδηγών.
Από βορειοδυτικές περιοχές και Ομόνοια, Πατήσια, Κυψέλη:
• Μέσω Ακαδημίας.
• Μέσω Πειραιώς - Χαμοστέρνας - Καλλιρρόης.
• Μέσω Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Επίσης, για την είσοδο στο κέντρο από τα προάστια προτείνεται και η μετεπιβίβαση, με την τήρηση βέβαια όλων των προβλεπόμενων κανόνων υγιεινής, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις παρυφές των κεντρικών περιοχών, όπως στο Μετρό (στον μεγάλο υπόγειο χώρο στάθμευσης στον σταθμό Μετρό Συγγρού-Φιξ) και στα λεωφορεία και τρόλεϊ.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας στοχεύουν στη μείωση της διερχόμενης κυκλοφορίας από το κέντρο της Αθήνας (οχήματα που τόσο η προέλευση όσο και ο προορισμός τους δεν έχουν σχέση με το κέντρο) και για το λόγο αυτό προτείνεται η κίνηση σε περιφερειακούς του κέντρου άξονες.

Επίσης προτείνονται εναλλακτικά μέσα και συνδυασμοί μετακινήσεων:

• Για την είσοδο στο κέντρο από τα προάστια προτείνεται και η μετεπιβίβαση, τηρώντας όλους τους προβλεπόμενους κανόνες υγιεινής, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις παρυφές των κεντρικών περιοχών, όπως στο Μετρό (π.χ. στον μεγάλο υπόγειο χώρο στάθμευσης στο μετρό Συγγρού-Φιξ) και στα λεωφορεία και τρόλεϊ.
• Για τις κοντινές μετακινήσεις στο κέντρο προτείνεται, όπου είναι δυνατόν, το περπάτημα και το ποδήλατο.
• Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ώρες κυκλοφοριακής αιχμής στο κέντρο είναι 8:30-10:00 το πρωί και 2:00-4:00 το απόγευμα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline