Κυριακή 12 Ιουλίου 2020  18:53:40

Από αύριο η Ελλάδα με καλές ελπίδες για τον φετινό τουρισμό, καθυστερημένο και περιορισμένο ακόμα. Με κλειστά σύντομα στις μεγάλες αγορές των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ρωσίας, της Σουηδίας και του Ισραήλ. Κύριο

Μετά οκτώ και πλέον χρόνια λιτότητας και Μνημονίων, νέα και μεγάλη φάση δοκιμασίας για την οικονομία, την κοινωνία και τον τουρισμό της Ελλάδος ξεκινάει αύριο Τετάρτη 1 Ιουλίου.

Επαναλειτουργούν τα μεγάλα ξενοδοχεία, ξαναρχίζουν οι πολλές αεροπορικές πτήσεις για όλη τη χώρα, και ανοίγουν τα σύνορα σε λιμάνια , σε αεροδρόμια και τελωνεία για ξένους ταξιδιώτες και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης από ορισμένες μόνον χώρες,. Με αυστηρά μέτρα και διαδικασίες, υγειονομικής ασφάλειας σε μεταφορές, ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι απώλειες τουριστικών εσόδων. Πέρυσι είχαν εισρεύσει στην Ελλάδα 18,1 δισ. ευρώ. τώρα οι αισιόδοξοι προβλέπουν τα μισά μέχρι τον Οκτώβριο...

Έντονες ανησυχίες

Ο φόβος της πανδημίας παραμένει ισχυρός μεταξύ των δυνητικών επισκεπτών της χώρας, ενώ τα ελληνικά σύνορα δεν ανοίγουν αύριο για όλες τις χώρες από τις οποίες συνήθως η Ελλάδα έλκει ταξιδιώτες: η Βρετανία παραμένει εκτός της λίστας των χωρών από τις οποίες επιτρέπεται να έρθουν τουρίστες, όπως επίσης και οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και η Ρωσία, η Σουηδία και το Ισραήλ. Αθροιστικά όλες αυτές οι αγορές αντιστοιχούν σχεδόν στο ένα τέταρτο των συνολικών ταξιδιωτικών εσόδων. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το χαμένο τετράμηνο Μαρτίου - Ιουνίου οδηγούν πολλούς να εκτιμούν πως στο βέλτιστο σενάριο η χώρα θα σημειώσει εισπράξεις 4-5 δισ. ευρώ το 2020 με ό,τι αυτό σημαίνει για την εθνική οικονομία.

Και ενώ για κάποιες χώρες όπως η Βρετανία αναμένεται να επανεξεταστούν τα επιδημιολογικά τους δεδομένα περί τα μέσα Ιουλίου, οι προοπτικές για την προσέλευση τουριστών από αυτές τις χώρες το επόμενο δίμηνο είναι στην καλύτερη περίπτωση αναιμικές, σύμφωνα με έρευνες που γίνονται σε αυτές. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της Ελλάδας από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Βρετανία κατά τη διάρκεια του 2019 αθροίζουν περισσότερα από τέσσερα δισ., σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Πρόκειται για το 20% των εσόδων της χώρας από τον τουρισμό και πολύ περισσότερο για συγκεκριμένους ελληνικούς προορισμούς και ξενοδοχειακές μονάδες που εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη μία ή την άλλη αγορά.

Οι ΗΠΑ αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού. Η Ελλάδα συνιστά δημοφιλή προορισμό των Αμερικανών, ιδιαίτερα για το προϊόν ήλιος και θάλασσα, αλλά τα τελευταία χρόνια η διαμονή τους εδώ περιλαμβάνει και αρκετές ημέρες στην πρωτεύουσα.

Οι ρυθμοί αύξησης των αφίξεων από τις ΗΠΑ την τελευταία διετία ήταν υπερδιπλάσιοι του συνόλου του ελληνικού τουρισμού και το 2019 έφτασαν το 1,18 εκατ. ταξιδιώτες. Πέρυσι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τις ΗΠΑ ήταν 1,2 δισ. ευρώ. Το 2019, το 27% των δαπανών των Αμερικανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε κατά το δεύτερο τρίμηνο, ενώ το 52% στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού, μετά τη Γερμανία. Το 2019 οι εισπράξεις από τη Βρετανία διαμορφώθηκαν στα 2,564 δισ. ευρώ και οι αφίξεις πέρυσι έφτασαν τα 3,5 εκατ. ταξιδιώτες. To 2019, το 26% των δαπανών των Βρετανών στην Ελλάδα έγινε στο δεύτερο τρίμηνο και το 63% στο τρίτο, ενώ το 89% των πριν από την πανδημία προγραμματισμένων θέσεων προς τα περιφερειακά αεροδρόμια για φέτος ήταν με πτήσεις χαμηλού κόστους.

Η Ρωσία βρίσκεται στη 12η θέση της αγοράς του ελληνικού τουρισμού, έχοντας υποχωρήσει σημαντικά από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν προ δεκαετίας. Η Ελλάδα αποτελεί δημοφιλή προορισμό των Ρώσων. Αποτελεί δε αγαπημένο προορισμό ενός πολύ μεγάλου αριθμού Ρώσων ιδιαίτερα υψηλού εισοδηματικού προφίλ που προτιμούν έναν μικρό αριθμό περιοχών και μονάδων, κυρίως στην Κρήτη και τη Χαλκιδική.

Το 2019, το 22% των δαπανών των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, οι οποίες έφτασαν στα 433 εκατ. (582.000 ταξιδιώτες), έγινε στο δεύτερο τρίμηνο και το 60% στο τρίτο, ενώ για φέτος μόλις το 3% των προγραμματισμένων θέσεων προς τα περιφερειακά αεροδρόμια ήταν με πτήσεις χαμηλού κόστους.
Το Ισραήλ, όπου η πανδημία δείχνει να ανησυχεί εκ νέου τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων, αποτελεί μία από τις νέες δυναμικά ανερχόμενες αγορές του ελληνικού τουρισμού. Η αγορά του Ισραήλ βρίσκεται στην 21η θέση του ελληνικού τουρισμού, και συγκεκριμένα το 2019 έφερε έσοδα της τάξης των 200 εκατ. με το 27% των δαπανών των Ισραηλινών τουριστών στην Ελλάδα στο δεύτερο τρίμηνο και το 54% στο τρίτο. Για το 2020 μόλις το 4% των προγραμματισμένων προ πανδημίας θέσεων προς τα περιφερειακά αεροδρόμια ήταν με πτήσεις χαμηλού κόστους.

tourismos-2020

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline