Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  16:50:15

Δεύτερη έκφραση αγωνίας-παρέμβαση για την Αγία Σοφία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι το καθεστώς θα προκαλέσει τα 2,5 δις των χριστιανών όλου του κόσμου και θα οδηγήσει διχασμό χριστιανών –μουσουλμάνων. Κύριο

Αύριο η αναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας της Τουρκίας (που δεν είναι υποχρεωτική για τη διοίκηση και τη διοίκηση), θέμα για το οποίο ο Πατριάρχης δήλωσε, προ ημερών, ότι νοιώθει «λυπημένος και συγκλονισμένος» αλλά και τόνισε την αποφασιστικότητα των Ελληνισμού της Πόλης να επιβιώσει.

Οικουμενικός Πατριάρχης: Τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει τους πιστούς κατά του Ισλάμ

Στην πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος ενόψει και της γνωμοδότησης του Συμβουλίου της Επικρατείας της γειτονικής χώρας για το θέμα αυτό, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίων Αποστόλων Φερίκιοϊ.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έστειλε μεταξύ άλλων το μήνυμα πως «τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, «το έτος 2016 απεστείλαμεν Γράμμα εις τον τότε διευθυντήν Θρησκευτικών Υποθέσεων και εκφράσαμε την ανησυχία μας για το ενδεχόμενο αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. Δεν θα πρέπει αυτός ο Ναός να γίνει αιτία συγκρούσεων μεταξύ των δύο λαών.
Δεν ανήκει μόνο σε αυτόν που κατέχει το μνημείο, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ο τουρκικός λαός έχει την μεγάλη ευθύνη και την υψίστη τιμή να αναδεικνύει την οικουμενικότητα του μνημείου.

Η Αγία Σοφία ως μουσείο αποτελεί τόπος και σύμβολο συναντήσεως, αλληλεγγύης και αλληλοκατανοήσεως Χριστιανισμού και Ισλάμ.
Η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ. Το ζητούμενο, όμως, είναι η ενότητα».

Η ΠΡΩΤΗ ΘΑΡΡΑΛΕΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

«Επιζήσαμε στη Κωνσταντινούπολη για 17 αιώνες και εδώ θα μείνουμε για πάντα...». Με σπάνια παρρησία ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος για τα σχέδια να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία: «Είμαι συγκλονισμένος και λυπημένος...». 

Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020 22:51

Επιστολή Μενδώνη σε UNESCO για Αγία Σοφία: Εργαλειοποιείται από τον Ερντογάν κατά τρόπο παράνομο και προκλητικό.
«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε καμία περίπτωση η Αγία Σοφία δεν πρέπει να απολέσει τον οικουμενικό της χαρακτήρα και να μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος», επισημαίνει η κ. Λίνα Μενδώνη

Στις 2 Ιουλίου το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας εξετάζει και μάλλον αποφασίζει για το αν η Αγία Σοφία θα μετατραπεί σε τζαμί ακυρώνοντας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934 με την οποία είχε μετατραπεί σε Μουσείο.

«Τι μπορώ να πω ως χριστιανός κληρικός και Έλληνας πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη; Αντί να ενώσουμε, μια κληρονομιά 1.500 ετών μας χωρίζει. Είμαι λυπημένος και συγκλονισμένος» δηλώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην συνέντευξη του στην εφημερίδα Washington Post για όλη τη συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής χρήσης της Αγίας Σοφίας. Ο ίδιος τονίζει, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV, Μαρία Ζαχαράκη, στην Κωνσταντινούπολη πως «επιζήσαμε για 17 αιώνες και θα μείνουμε εδώ για πάντα, όπως θέλει ο Θεός».

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Ιουλίου το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας αποφασίζει για το αν η Αγία Σοφία θα μετατραπεί σε τζαμί ακυρώνοντας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934 με την οποία είχε μετατραπεί σε μουσείο.
Λυπημένος και συγκλονισμένος δήλωσε στην Αμερικανική εφημερίδα Washington Post ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για τα τεκταινόμενα για την Αγιά Σοφιά και την πρόθεση του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να την μετατρέψει σε τζαμί.

Στο άρθρο γνώμης το οποίο υπογράφει η δημοσιογράφος Asli Aydintasbas παρατίθενται δηλώσεις του Πατριάρχη στις οποίες λέγει «τι μπορώ να πω ως χριστιανός κληρικός και Έλληνας Πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη; Αντί να είμαστε ενωμένοι, αφήνουμε μια κληρονομιά 1.500 ετών να μας χωρίζει.

«Είμαι λυπημένος και συγκλονισμένος» είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης ορμώμενος από τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Πρόεδρου Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας, έναν βυζαντινό καθεδρικό Ναό του 6ου αιώνα και ένα από τα πλέον πολύτιμα αρχιτεκτονικά θαύματα του κόσμου, σε Τζαμί.
Στο άρθρο ανάμεσα στα άλλα τονίζεται πως «καμία τουρκική κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν είχε αγγίξει το θέμα, από τότε που ο Ατατούρκ είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσείο».

Σε άλλο σημείο επισημαίνει το άρθρο πως «ο Ναός της Αγίας Σοφίας, από το 537 μέχρι το 1453 λειτουργούσε ως Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός της πόλης, με εξαίρεση την περίοδο 1204–1261, κατά την οποία ήταν Ρωμαιοκαθολικός ναός. Όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη το 1453, κάλυψαν προσεκτικά τα ψηφιδωτά και το μετέτρεψαν σε τζαμί. To 1934 o Μουσταφά Κεμάλ, στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της Τουρκίας, μετέτρεψε το τέμενος σε μουσείο. Σήμερα ο ναός εξακολουθεί να είναι μουσείο, ενώ πραγματοποιούνται σε αυτόν πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και εκδηλώσεις που θεωρούνται από ορισμένους ότι δεν αρμόζουν στο χώρο, όπως επιδείξεις μόδας. Παράλληλα γίνονται προσπάθειες για τη διάσωση των ψηφιδωτών του ναού».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρόσθεσε πως «επιβιώσαμε εδώ (στην Κωνσταντινούπολη) επί 17 αιώνες και εφόσον είναι θέλημα Θεού θα μείνουμε εδώ για πάντα» αναφέρει στο άρθρο της η δημοσιογράφος σημειώνοντας πως «είπε ο Πατριάρχης όταν τον επισκέφθηκα την περασμένη εβδομάδα».

Σχολιάζει η δημοσιογράφος πως «ελπίζω να έχει δίκιο ο Πατριάρχης αλλά φοβούμαι πως μακροπρόθεσμα αυτή είναι μία χαμένη μάχη τουλάχιστον για την Αγιά Σοφιά. Η Χριστιανική κοινότητα της Τουρκίας εξαφανίζεται και μαζί της εξαφανίζεται η διαφορετική οικοδόμημα της χώρας μας. Η Τουρκία θα είναι απίστευτα φτωχότερη εάν χαθεί αυτή η κληρονομιά. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα τροφοδοτούσε επίσης αντι-μουσουλμανικά συναισθήματα μεταξύ των ακροδεξιών στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ελπίζω ότι οι Τούρκοι ηγέτες θα το αναγνωρίσουν αυτό - και θα διακόψουν τη συζήτηση για την Αγία Σοφία. Ανέφερε επίσης πως όταν οι Οθωμανοί ήρθαν στην Κωνσταντινούπολη, την οποία ονόμασαν Konstantiniyye από το όνομα του ιδρυτή του Βυζαντίου, δεν υπήρχε κανένα τζαμί εδώ. Σήμερα, υπάρχουν σχεδόν 3.500 χιλιάδες. Αφήστε αυτό τουλάχιστον να παραμείνει μνημείο για την πλούσια ιστορία μας", κατέληξε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Υπενθυμίζεται ότι η Αγία Σοφία ανήκει ήδη από το 1985 στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως μουσείο που εντάσσεται στην ιστορική ζώνη της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με διαδικασίες που προβλέπει η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά, προτού ληφθεί οιαδήποτε απόφαση για οποιαδήποτε μετατροπή τέτοιου μνημείου, απαιτείται η προηγούμενη επίσημη γνωστοποίηση στην UNESCO. Εν συνεχεία, συγκαλείται η αρμόδια 21μελής διακυβερνητική επιτροπή, η οποία εξετάζει τις κατάλληλες λύσεις, με γνώμονα τη διατήρηση της εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας του μνημείου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline