Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  01:42:50

Διατηρείται η γενική απαγόρευση εισόδου σε κάθε χώρα της Ε.Ε. κατοίκων και πτήσεων από ΗΠΑ, Βραζιλία, Ρωσία, Τουρκία, Κατάρ, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Ελεύθερη είσοδος για κατόχους ελληνικής ταυτότητας ή διαβατηρίου από κάθε χώρα. Κύριο

Ποιές κατηγορίες επισκεπτών από τρίτες χώρες και κατ΄εξαίρεσιν μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα από τρίτες χώρες.

Επιβεβαιώθηκε και επισήμως η «λευκή λίστα» των 14 χωρών και τεσσάρων κρατιδίων με τα οποία θα ανοίξουν από αύριο τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συστήνει να ανοίξουν τα εξωτερικά σύνορα με την Αλγερία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γεωργία, την Ιαπωνία, το Μαρόκο, το Μαυροβούνιο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρουάντα, τη Σερβία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη, την Τυνησία, την Ουρουγουάη, καθώς και το Βατικανό, την Ανδόρα, το Σαν Μαρίνο και το Μονακό. Επιπλέον, θα είναι δυνατή η υποδοχή Κινέζων στην Ε.Ε., υπό τον όρο της αμοιβαιότητας (με άλλα λόγια, ότι θα επιτρέψει και το Πεκίνο σε Ευρωπαίους ταξιδιώτες να ταξιδέψουν στην Κίνα).

Όπως αναμενόταν, εκτός λίστας έμειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία και η Ρωσία. Πρόκειται για τις χώρες με τον μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό κρουσμάτων διεθνώς και όπου η επιδημία εξακολουθεί να βρίσκεται σε έξαρση, με αριθμό κρουσμάτων πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (16 κρούσματα/100.000 στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου). Εκτός έμεινε και το Κατάρ, που καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κατά κεφαλή από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά και η Τουρκία, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία.

Η λίστα είχε ουσιαστικά συμφωνηθεί από το βράδυ της Παρασκευής, μετά από μία εξάωρη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών (την τρίτη μέσα σε πέντε μέρες). Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπό την πίεση των εθνικών υγειονομικών τους αρχών, αρκετά κράτη-μέλη απείχαν από τη σχετική ψηφοφορία την Παρασκευή και χρειάστηκε να φτάσουμε στη χθεσινή ημέρα για να επιβεβαιωθεί ότι υπήρχε η αναγκαία ειδική πλειοψηφία για να υιοθετηθεί η λίστα, ως σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σημειώνεται ότι το μέτρο δεν είναι νομικά δεσμευτικό – η τελική αρμοδιότητα για την πολιτική των συνόρων ανήκει στα κράτη-μέλη.

Η λίστα αναμένεται να ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες, ανάλογα με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά των υποψήφιων τρίτων χωρών και άλλους παράγοντες (αμοιβαιότητα, επάρκεια αριθμού τεστ, δυνατότητες ιχνηλάτησης και περιορισμού νέων ξεσπασμάτων του ιού). Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ταξιδιωτική απαγόρευση αφορά μόνο τις μη αναγκαίες μετακινήσεις και ότι ακόμα και οι τουρίστες από ορισμένες από τις χώρες εκτός λίστας εξακολουθούν να μπορούν να ταξιδέψουν προς την Ε.Ε. με ενδιάμεσες συνδέσεις (π.χ. από ΗΠΑ μέσω Ελβετίας) – γεγονός που θέτει επιπλέον δυσκολίες στην επιδημιολογική επιτήρηση των ροών.

Επισκέπτες και είσοδος στην Ελλάδα

Συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους της ΕΕ+.
Εξακολουθεί, επίσης, να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και οι λοιπές εξαιρέσεις για πολίτες τρίτων χωρών (μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, εργαζόμενοι και ερευνητές στον χώρο της υγείας, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους, εργαζόμενοι στα σύνορα, εποχικά εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας, προσωπικό απασχολούμενο στον τομέα των μεταφορών – συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, διπλωματικό προσωπικό, προσωπικό διεθνών οργανισμών, στρατιωτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Επιβάτες σε διαμετακόμιση, επιβάτες που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, σπουδαστές, εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης αν η απασχόλησή τους είναι επωφελής για την εθνική οικονομία και η εργασία τους δεν μπορεί να αναβληθεί ή να εκτελεστεί εξ αποστάσεως).

Εξυπακούεται ότι οι Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (ΕΔΤΟ) είναι πάντα καλοδεχούμενοι από όπου και εάν προέρχονται.

Η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση, επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα και για τους μονίμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών ( η λίστα θα ανανεώνεται ανά δεκαπενθήμερο):

Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα.
Προκειμένου να αποδείξουν τον τόπο κατοικίας τους οι πολίτες τρίτων χωρών δύνανται να προσκομίζουν την άδεια παραμονής τους, την άδεια εργασίας τους, την ταυτότητά τους, εφόσον αναγράφει τον τόπο διαμονής και/ή την άδεια οδήγησης ή άλλα έγγραφα.

Η «περιοχή Ε.Ε.+» περιλαμβάνει τις χώρες Schengen (συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου και Ρουμανίας), τις συνδεδεμένες στο Schengen χώρες (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν), καθώς και την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Θα εξεταστεί επί τη βάσει της αμοιβαιότητας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline