Τρίτη 23 Απριλίου 2024  22:55:23

Διστάζουν και το ΣτΕ και ο Ερντογάν να προχωρήσουν στη μετατροπή σε Τζαμί της Αγίας Σοφίας. Απαράδεκτη η στάση σιωπής και αδιαφορίας του Πάπα Φραγκίσκου για τον μέγα σύμβολο της Χριστιανοσύνης. Κύριο

Παρέμβαση Γαλλίας για την Αγία Σοφία: «Να παραμείνει ανοιχτή για όλους».

29.11.2014 Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίο έφθασε σήμερα το απόγευμα στο Φανάρι. Ακολούθησαν δοξολογία και οι ομιλίες των δυο θρησκευτικών ηγετών για τον μεγάλο ρόλο της θρησκείας και της χριστιανοσύνης στον κόσμο. Ο Πάπας πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Τουρκία με στόχο την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών. Χθες συναντήθηκε στην Άγκυρα, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

2. Ιουλίου 2020. «Ένα σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας, ο χώρος αυτός πρέπει να παραμείνει ανοιχτός για όλους» ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Να παραμείνει «ανοιχτή για όλους» η Αγία Σοφία ζητά με παρέμβασή της η Γαλλία, λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση – εξπρές του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας για το εάν θα μετατραπεί ή όχι σε τέμενος.
«Ένα σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας, ο χώρος αυτός πρέπει να παραμείνει ανοιχτός για όλους» ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Αγία Σοφία έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και σήμερα είναι ένα από τα μνημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Τουρκία.

Η απόφαση του δικαστηρίου και η αμηχανία Δικαστηρίου αλλά και του Τ. Ερντογάν προσωπικά πλέον. Σοβαρές οι διεθνείς διαστάσεις της όλης υπόθεσης ,περισσότερες από όσες νόμιζε.
Σημειώνεται πως η απόφαση του δικαστηρίου θα είναι γραπτή και, σύμφωνα με τη Daily Sabah, θα εκδοθεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.

Μάλιστα, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, η συνεδρίαση διήρκεσε μόλις 17 λεπτά.
Την ίδια ώρα, ο εκνευρισμός στην Άγκυρα να έχει χτυπήσει κόκκινο, όταν υπήρξε παρέμβαση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, για το θέμα.

Ο αμερικανός αξιωματούχος κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείο και να μην την μετατρέψει σε τέμενος -κάτι που εξόργισε την Άγκυρα, με τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) Νουμάν Κουρτουλμούς να εξαπολύει «βολές» μέσω Twitter:

«Η αρμοδιότητα να αποφασίζει για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, το οποίο είναι ένα θέμα που αφορά στην ανεξαρτησία της Τουρκίας, ανήκει αποκλειστικά στην Τουρκία. Δεν χρειαζόμαστε συμβουλές και υποδείξεις από το εξωτερικό».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline