Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  09:54:10

Καλύπτονται 100% οι εργοδοτικές εισφορές στον τουριστικό κλάδο

Οι εργοδοτικές εισφορές για τις εποχικές επιχειρήσεις θα καλυφθούν για το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου. Την πλήρη κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις εποχικές επιχειρήσεις, κατά το κρίσιμο για τον τουρισμό τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, την επέκταση της δυνατότητας για αναστολές συμβάσεων, ακόμη και σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, αλλά και νέο ρετούς στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Με στόχο το άνοιγμα όσο το δυνατόν περισσότερων εποχικών επιχειρήσεων και την αποφυγή ενός μαζικού κύματος απολύσεων εντός του καλοκαιριού, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή το επόμενο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, που, όσον αφορά τις δράσεις του υπουργείου Εργασίας, έχουν προϋπολογισμό άνω του 1,25 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, τα μέτρα εξειδικεύονται ως εξής:
• Επεκτείνεται έως και τον Οκτώβριο η ισχύουσα επιδότηση 60% των εργοδοτικών εισφορών για τους εργαζομένους που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Το μέτρο κοστολογείται στα 600 εκατ. ευρώ που έρχονται να προστεθούν στο τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ που, ήδη, στο οικονομικό επιτελείο έχουν προϋπολογίσει να διαθέσουν στον συγκεκριμένο μηχανισμό. Βέβαια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, έχουν ενταχθεί σε αυτόν μόλις 4.700 επιχειρήσεις και συνολικά 50.000 εργαζόμενοι. Η κατά 60% ελάφρυνση από τις εργοδοτικές εισφορές, που αφορά το διάστημα κατά το οποίο ο εργαζόμενος δεν απασχολείται, ίσχυε μόνο για την περίοδο 15 Ιουνίου - 31 Ιουλίου. Πλέον θα ισχύσει έως και τη λήξη του προγράμματος.
• Καλύπτεται στο 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό το ύψος των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για ένα τρίμηνο και συγκεκριμένα για το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους άμεσα εξαρτημένους από τον τουρισμό. Αναλυτικά, προβλέπεται 100% κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους μισθωτούς, ανεξάρτητα από το εάν συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» ή όχι, για επιχειρήσεις που εμφανίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου τους το 3ο τρίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, αναμένεται να διατεθούν άλλα 600 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα που υπόκεινται σε ΦΠΑ, οι οποίες κατά το 3ο τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος - Σεπτέμβριος) έλαβαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους, προκειμένου να καλυφθούν στο σύνολό τους οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές. Το μέτρο ισχύει και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.
• Η επιδότηση του συνόλου των εργοδοτικών εισφορών ισχύει και για τις εποχικές επιχειρήσεις που θα εντάξουν τους εργαζομένους τους στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Προσοχή όμως. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ισχύει η επιχορήγηση του 60% και μόνο των εισφορών που αντιστοιχούν στον μισθό του εργαζομένου που «χάνεται» λόγω της μείωσης του χρόνου εργασία.
Τέλος, επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία), στο λιανικό εμπόριο τουριστικών ειδών, σε καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και στις επιχειρήσεις στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Στην πράξη, το μέτρο αυτό δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις αναστολές σύμβασης στους εργαζομένους τους προκειμένου να λάβουν την ειδική αποζημίωση των έως 534 ευρώ τον μήνα.
Μέχρι σήμερα, η δυνατότητα αυτή ίσχυε έως το τέλος Ιουλίου για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, όπως για παράδειγμα τα μεγάλα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, και έως τον Σεπτέμβριο μόνο για τα εποχικά ξενοδοχεία - καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία. Πλέον, επεκτείνεται σε όλες τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουριστικό κλάδο και στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline