Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  23:53:00

Πτώση έκπληξη των θετικών απόψεων για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χθες σε γκάλοπ του ΒΗΜΑΤΟΣ. Δέκα μονάδες λιγότερες από το 64% του Απριλίου. Κύριο

Προβληματισμοί στις 115 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της στις 13 Μαρτίου και πρώτες ερμηνείες ειδικών, γιατί η δημοφιλία στο πρόσωπο της δεν αποτυπώνεται, μετά την ευρεία συναίνεση που χαρακτήρισε την εκλογή της από τα κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Οι πρώτες εκδοχές για το φαινόμενο της απώλειας-μείωσης μονάδων πολλές. Μόλις 54% δημοφιλία για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με 28% αρνητικές γνώμες(ολίγον αυξημένες από τον περασμένο Μάρτιο) και με ένα 18% «δεν ξέρω, δεν απαντώ», προβληματικό και αυτό ίσως. Υποστηρίζεται λχ. ότι φταίει η απουσία πολιτικής εμπειρίας και ενδιαφέροντος δημόσιου λόγου από την δικαστική Πρόεδρο. Τα περισσότερα κείμενα επικρίνονται ως «υποτονικά και τετριμμένα προοδευτικά», πολύ γεωμετρικά.

Ειδικοί της επικοινωνίας με εκτίμηση στο πρόσωπο και τον ρόλο της πιστεύουν ότι η κ, Σακελλαροπούλου χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα στο ντύσιμο, στην κίνηση, στην λειτουργική της άνεση ως επιφανούς δημοσίου προσώπου, στην όλη εικόνα και επιπλέον στις Ιδέες που οφείλει να εκφράζει στις συναντήσεις και στις δημόσιε εμφανίσεις.

Επικρίνεται ότι παραμένει αποξενωμένη από την κοινωνία, πέραν της ευποιίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης κλπ, απόμακρη και μη συνδεδεμένη με ένα ανάλογη επιτελείο. Κλειστών οριζόντων, λένε, με συνέπεια στις συνήθως εμφανίζεται αμήχανη, φοβισμένη, μετρημένη, χωρίς κάποια άνεση και κοινωνικότητα, σε απόσταση τον λεγόμενο αέρα του αξιώματος. Παρότι είναι ευγενικός, μορφωμένος και προσηνής άνθρωπος δεν το εισπράττει ο συνομιλητής της είτε ατομικά είτε συλλογικά.. Αλλες εκτιμήσεις λένε ότι μάλλον λειτουργεί βλαπτικά, ακόμα, η υποτονική, κάπως άχρωμη συμπεριφορά της στα δημόσια καθήκοντα της, με ευπρέπεια πάντοτε αλλά συχνά. «μαζεμένη».

Για ορισμένους άλλους, ίσως και ότι λειτούργησαν αρνητικά διάφορες φήμες για την προσωπική της ζωή, τις αλλαγές στο προσωπικό τη Προεδρίας, την δήθεν αθεία της (ψευδώς) και γενικά για την αποστασιοποίηση της Προεδρίας και της ίδιας, χωρίς κάποια προνομιακή έμφαση λχ, σε θέματα Πολιτισμού, Θεσμών, Παιδείας, Οικουμενικού Ελληνισμού κλπ. Πάντως οι ίδιες εκτιμήσεις ότι υπάρχει «βαθύτερο πρόβλημα» τα νέα καθήκοντα υποστηρίζουν ότι εξαρχής η κ. Σακελλαροπούλου μόλις ανέλαβε καθήκοντα συγκέντρωνε τον περασμένο Μάρτιο ένα θετικό ποσοστό μόλις 58% με αρνητικές το 216%.. ενώ τη Βουλή έλαβε το 85% των ψήφων των βουλευτών και των κομμάτων.

23.1.2020. Την κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ως επόμενη Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέδειξε χθες με την πρώτη ψηφοφορία και με ευρύτατη πλειοψηφία η εθνική αντιπροσωπεία: 261 εκ των 294 παρόντων βουλευτών ψήφισαν θετικά επί της πρωθυπουργικής προτάσεως, και έτσι η διάδοχος του νυν ανώτατου πολιτειακού παράγοντα, θα αναλάβει από τα μέσα Μαρτίου όταν και λήγει η θητεία του κ. Πρ. Παυλόπουλου.

«Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η διαδικασία είχα πει ότι θα επιδιώξω να προτείνω ένα πρόσωπο το οποίο θα συμβολίζει την ενότητα του ελληνικού έθνους. Χαίρομαι που το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επιβεβαίωσε ότι στα μεγάλα μπορούμε τελικά να συμφωνήσουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Και αφού έκανε λόγο, αναφερόμενος στη νέα Πρόεδρο, για «μια σπουδαία νομικό, μια σπουδαία δικαστή, μια προσωπικότητα, η οποία ενώνει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Eλληνες», συνέχισε: «Η νέα Ελλάδα η οποία ξημερώνει, μπαίνει σε μια νέα εποχή με πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Σήμερα, άνοιξε ένα παράθυρο στο μέλλον και καθώς η χώρα μας εισέρχεται πιο αισιόδοξη στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα αποκτά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο που συμβολίζει ακριβώς αυτή τη μετάβαση στη νέα εποχή. Θέλω, και πάλι να ευχηθώ στην κ. Σακελλαροπούλου καλή επιτυχία στα καθήκοντά της και με οδηγό το Σύνταγμα είμαι σίγουρος ότι θα συνεργαστούμε αποτελεσματικά προς όφελος πάντα της πατρίδας μας», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπέρ της υποψηφιότητας Σακελλαροπούλου ψήφισαν η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ με διαφορετική επιχειρηματολογία έκαστο, περιορίστηκαν στο να δηλώσουν «παρών» το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Το επόμενο θεσμικό βήμα –όπως το Σύνταγμα προβλέπει– δηλαδή η ορκωμοσία της νέας Προέδρου ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας προγραμματίζεται για τις 13 Μαρτίου. Από τη διαδικασία της ψηφοφορίας απουσίαζαν συνολικά έξι βουλευτές: πέντε προερχόμενοι από τα κόμματα που τάχθηκαν υπέρ της προτάσεως της κυβέρνησης και μία –η κ. Κωνσταντίνα Αδάμου– από το ΜέΡΑ25.

Από την «προεδρική» πλειοψηφία απουσίαζαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς – λείπει στο εξωτερικό, ο Τρ. Αλεξιάδης που εισήχθη προχθές στο νοσοκομείο εξαιτίας αιφνίδιου προβλήματος υγείας, ο Αλ. Μεϊκόπουλος (που όπως έγινε γνωστό παρουσιάστηκε πρόβλημα στο αυτοκίνητό του και δεν κατέστη δυνατόν να φθάσει εγκαίρως στο Κοινοβούλιο), ο Ν. Συρμαλένιος, και ο Κ. Ζουράρις. Πλην του τελευταίου, άπαντες έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, γνωστοποιώντας την πρόθεση ψήφου τους.

«Η Ελληνική Λύση, πιστή στις απόψεις της κυρίως για τις συντάξεις, τους μισθούς και τα εθνικά θέματα, ουσιαστικά δεν συναίνεσε στην πρόταση για την κ. Σακελλαροπούλου. Σεβόμαστε τον θεσμό, της ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο της», δήλωσε ο κ. Κυρ. Βελόπουλος.

«Η σύμπνοια Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ στη σημερινή εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι χαρακτηριστική αυτού του Μεγάλου Συνασπισμού του Μνημονιακού Τόξου», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Γ. Βαρουφάκης. Στα αξιοσημείωτα, τέλος, είναι και σχόλιο που έκανε ο Κ. Τζαβάρας (Alpha), καθώς ο βουλευτής της Ν.Δ. επέλεξε να αναδείξει «μειονέκτημα» της νεοεκλεγείσας Προέδρου: «Νομίζω ότι κατά γενική παραδοχή, ένα από τα μειονεκτήματα της υποψηφιότητας αυτής είναι η απουσία της από την πολιτική ζωή», είπε ο κ. Τζαβάρας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline