Τρίτη 16 Απριλίου 2024  13:05:23

Το άρθρο του Αλέξη Παπαχελά για τα μελλοντικά και τα αναγκαία της Κυβέρνησης και χθες οι «πρώτες απαντήσεις» του Κυρ. Μητσοτάκη. Κύριο

Το δύσκολο Φθινόπωρο, η δοκιμασία σε οικονομία-αγορά, οι τολμηρές πρωτοβουλίες-αλλαγές πέραν από ανασχηματισμό και πρόωρες εκλογές.

Κυρ. Μητσοτάκης για ανασχηματισμό: Κάποια στιγμή θα γίνουν αλλαγές - Ανεντιμότητα οι πρόωρες εκλογές- Δύσκολα το Φθινόπωρο και στη οικονομία- Επικοινωνία με τον Ερντογκάν χωρίς μεσολαβητές.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

1.Το μοιραίο επιχείρημα και το πολιτικό ρίσκο

Το φθινόπωρο θα αρχίσουν τα δύσκολα. Οι αντοχές της πραγματικής οικονομίας θα δοκιμαστούν σοβαρά. Τα χρήματα του ευρωπαϊκού πακέτου θα αργήσουν να πέσουν στην αγορά, ενώ οι τράπεζες κινούνται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς. Ο τουρισμός θα μείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Είναι καιρός να προσγειωθούμε –όλοι– σε αυτή την πραγματικότητα.

Στο δωμάτιο έχουμε πάντοτε και τον μεγάλο «ελέφαντα» που λέγεται ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το έχουν αντιληφθεί, επιτέλους, και οι εταίροι μας οι οποίοι προσπαθούν να προλάβουν το ατύχημα. Ο πρωθυπουργός είναι πολύ ξεκάθαρος στα μηνύματα που στέλνει και τις κόκκινες γραμμές που βάζει η Ελλάδα. Το ίδιο όμως ξεκάθαρος είναι και ο Τούρκος ηγέτης όταν συνομιλεί με σημαντικούς διεθνείς παράγοντες. Το στυλ του, σε αυτές τις συνομιλίες, είναι σχεδόν αυτοκρατορικό. Γεγονός που έχει ενισχυθεί από την ειδική σχέση που μπόρεσε να αναπτύξει με τον πρόεδρο Τραμπ.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό ο πρωθυπουργός θα πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του. Αν και τι ανασχηματισμό θα κάνει, και πότε. Αν θα αφήσει πίσω του εντελώς το σενάριο της πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης.

Οπως κάθε πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να σύρεται από τα μέσα ενημέρωσης ούτε ως προς την ουσία ούτε ως προς το τάιμινγκ των αποφάσεών του. Οι σύμβουλοι που είναι οπαδοί του στάτους κβο προτείνουν μικρό ανασχηματισμό και όχι εκλογές. Αλλοι, πιο έμπειροι, θεωρούν ότι οι εκλογές το φθινόπωρο είναι μονόδρομος και ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν πολιτικές «αυτοκτονίες» του παρελθόντος.

Ούτε ο ανασχηματισμός ούτε και οι πρόωρες εκλογές έχουν νόημα, όμως, αν δεν ακολουθήσει το «σπάσιμο των αυγών». Ο κ. Μητσοτάκης έχει αυτή την ώρα την κυριαρχία των κινήσεων και πρωταγωνιστεί στο πολιτικό σκηνικό. Εχει χτίσει πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο. Μπορεί να αποφασίσει περίπου ό,τι θέλει χωρίς να φοβάται εσωκομματικούς κραδασμούς. Εχει κυβερνήσει ένα χρόνο με επιτυχία, και σε ειδικές συνθήκες, και έχει ζυγίσει πρόσωπα και πράγματα.

Ο ανασχηματισμός έχει νόημα αν μπουν στις νευραλγικές θέσεις αυτοί που αξίζουν, όχι αυτοί που επιτάσσει κάποια κομματική επετηρίδα. Δεν υπάρχει δικαιολογία για εκπτώσεις γιατί οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Το σύστημα της καγκελαρίας δουλεύει σε περιόδους κρίσης αλλά δοκιμάζεται σε περιόδους ρουτίνας, γιατί εκεί ο κάθε υπουργός νιώθει ότι διοικεί το βιλαέτι του και το παραδοσιακό ελληνικό κράτος μπορεί και αντιστέκεται σε κάθε τομή ή μεταρρύθμιση. Μαξίμου και υπουργοί πρέπει να νιώθουν ότι είναι «καμικάζι» που τους δένει μία κοινή αποστολή. Αλλιώς τίποτα δεν θα προχωρήσει.

Οι εκλογές έχουν νόημα πάλι, αν συνοδευτούν με μια ανανέωση του πολιτικού συστήματος. Οι πολίτες έχουν γίνει δύσκολοι πελάτες και δεν θα τους αρέσουν εκλογές τακτικισμού. Απαιτούν κάτι παραπάνω.
Οι αποφάσεις ανήκουν στον κ. Μητσοτάκη. Το «πάμε καλά στις δημοσκοπήσεις, γιατί λοιπόν να πάρουμε ρίσκα;» είναι πάντως μοιραίο και αγαπημένο επιχείρημα όσων φοβούνται κάθε αλλαγή, γιατί νιώθουν ότι τους απειλεί. Και ο πρωθυπουργός έχτισε το πολιτικό του brand με ρίσκα.

2. Κυρ. Μητσοτάκης για ανασχηματισμό: Κάποια στιγμή θα γίνουν αλλαγές - Ανεντιμότητα οι πρόωρες εκλογές- Δύσκολα το Φθινόπωρο και στη οικονομία- Επικοινωνία με τον Ερντογάν χωρίς μεσολαβητές.

Κάποια στιγμή θα γίνουν αλλαγές στην κυβέρνηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι της στιγμής να γίνουν αλλαγές. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι, όταν θα γίνουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, θα το γνωστοποιήσει ο ίδιος, ενώ επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Τι είπε για τον κορωνοϊό

Αναφερόμενος στον κορωνοϊό, είπε ότι η δυσκολότερη απόφαση ήταν να κλείσει η χώρα με δραστικό τρόπο, ωστόσο σημείωσε πως η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή παρά την ύφεση. «Αποδείξαμε ως χώρα και κράτος ότι μπορούμε να φέρουμε εις πέρας δύσκολες ασκήσεις όπως αυτή με τον κορωνοϊό» υπογράμμισε, ενώ τόνισε πως όταν συζητεί με τους Ευρωπαίους είναι σαφές ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που ξέρει και μπορεί να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι τα πανηγύρια έχουν προβληματίσει την κυβέρνηση και το ζήτημα έχει ζητηθεί με τις υγειονομικές αρχές, ωστόσο όπως πρόσθεσε, «δεν κινούμαστε στην κατεύθυνση της απαγόρευσης». Πάντως, εξήγησε ότι θα υπάρχει επιτήρηση, όπως υπάρχει γενικότερα για την τήρηση των μέτρων.

Αποκάλυψε επίσης ότι θα ζητήσει από την αρμόδια επιτροπή να τοποθετηθεί για το κατά πόσο μπορεί να καταργηθεί ο περιορισμός των έξι ατόμων ανά τραπέζι. «Μπορούμε να περάσουμε ένα ωραίο καλοκαίρι αποφεύγοντας τις λίγες δραστηριότητες που ενδέχεται να δημιουργήσουν ζήτημα στη δημόσια υγεία» εξήγησε.

«Εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί ξανά γενική καραντίνα»

Για τα εισαγόμενα κρούσματα, σημείωσε ότι η χώρα τα διαχειρίζεται με επαγγελματισμό και μέχρι στιγμής με επιτυχία. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί ξανά γενική καραντίνα και υπογράμμισε ότι «το κόστος είναι τόσο μεγάλο που δεν το αντέχει καμία οικονομία». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «μπορούμε να πηγαίνουμε σε στοχευμένες καραντίνες».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δικαιωθήκαμε για το άνοιγμα των σχολείων» και εξήγησε ότι «αν έχουμε ένα κρούσμα σε ένα σχολείο, θα κλείσει το συγκεκριμένο, δεν θα κλείσουν όλα». Για τη Σερβία, είπε ότι πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και η απόφαση έγινε κατανοητή.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, σημείωσε ότι ο Ιούλιος είναι δύσκολος μήνας, αλλά τόνισε πως η Ελλάδα εκπέμπει την εικόνα μιας σοβαρής χώρας. Πάντως, διαμήνυσε ότι εφόσον χρειαστεί, θα υπάρξουν εκ νέου ταξιδιωτικοί περιορισμοί για ταξίδια από το εξωτερικό.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι άκουσε την κριτική της αντιπολίτευσης, διορθώνοντας το ζήτημα με τα δωμάτια καραντίνας. Εξάλλου, δήλωσε ανήσυχος για συνέπειες του κορωνοϊού στην οικονομία, καθώς και για τα ελληνοτουρκικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι εφόσον χρειαστεί, θα υπάρξουν και άλλα μέτρα στήριξης.

Όπως είπε, η κυβέρνηση θα κριθεί και από την αποτελεσματικότητα της να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊος. «Πριν τον κορωνοϊο η οικονομία πήγαινε πολύ καλά» επανέλαβε. Τόνισε εξάλλου ότι η πρόκληση των επόμενων 12 μηνών είναι η απορρόφηση των κραδασμών της οικονομικής κρίσης.

Μιλώντας για τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης Ν.Δ., σημείωσε ότι αντιμετωπίστηκαν κρίσεις και παρήχθησαν 85 νομοσχέδια, ενώ τόνισε ότι βελτιώθηκε η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας. Είπε επίσης ότι παρά τις δυσκολίες, τηρείται η δέσμευση για το Ελληνικό, ενώ τόνισε ότι υποστηρίχθηκε η οικονομία με ένα πακέτο 24 δισ.

Η αναφορά στα ελληνοτουρκικά

Για τα ελληνοτουρκικά τόνισε ότι δεν θα έπρεπε αποτελεί είδηση η συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο και διευκρίνισε ότι υπάρχουν μεν σημαντικές διαφορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει επικοινωνία. Όπως τόνισε, η επικοινωνία είχε διακοπεί όχι με δική του υπαιτιότητα, υπενθυμίζοντας ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πει πως δεν επιθυμεί να μιλά μαζί του.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το τηλεφώνημα με τον κ. Ερντογάν δεν προέκυψε από διαμεσολάβηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Διαμήνυσε δε ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Επεσήμανε ωστόσο ότι έχουν αποκατασταθεί οι θεσμικοί δίαυλοι επικοινωνίας, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν ήταν εκείνη στην Ε.Ε. που επέμεινε να εξαιρεθεί η Τουρκία από το πρώτο άνοιγμα των συνόρων. Τέλος, χαρακτήρισε εκ νέου παράνομο το μνημόνιο Άγκυρας - Τρίπολης.

Μιλώντας για τον Νίκο Παππά, τόνισε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί δεν έχει αποπεμφθεί, εκτιμώντας πως είναι μονόδρομος η αποπομπή του.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline