Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  07:16:37

Γιατί πάγωσε από τον ίδιο, η βιαστική και εξωθεσμική «υποψηφιότητα» του Σωτήρη Τσιόδρα να γίνει μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Κύριο

Η μάλλον πρόχειρη εισήγηση του Κώστα Συνολάκη, ο οποίος μίλησε στα «ΝΕΑ», να γίνει μέλος του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος ο γνωστός λοιμωξιολόγος, η στάση των άλλων μελών και οι συνυποψήφιοί του. Η ισχυρή υποψηφιότητα της Αντωνίας Δημ. Τριχόπουλου.

Ήταν ο θερμός αλλά εξωθεσμικός εισηγητής της υποψηφιότητας του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, γεννημένου το 1965, που όμως δεν είχε πολλές ελπίδες να προχωρήσει. Για μια σειρά από λόγους ουσίας, που αγνόησε καταρχήν ο ακαδημαικός κ, Συνολάκης (αλλά όχι ο κ.Τσιόδρας), μέλος της Ακαδημίας από το 2016, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956.

Σπούδασε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (1997) και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2004). Έρευνες στη σεισμολογία, στην ωκεανογραφία και ιδιαιτέρως στα αποτελέσματα σεισμών και παλιρροϊκών κυμάτων.

Ανέπτυξε το υπολογιστικό μοντέλο προσομοίωσης ΜΟSΤ για την πρόγνωση της διάδοσης των παλιρροϊκών κυμάτων. Εξήγησε τις διαφορές μεταξύ μακρών κυμάτων που προξενούνται από κατολισθήσεις και αυτών που προξενούνται από σεισμούς. Σχεδίασε και ανέπτυξε τους επίσημους χάρτες αντιπλημμυρικής προστασίας της Πολιτείας της Καλιφόρνιας από παλιρροϊκά κύματα. Πλητως αναρμόδιος δηλαδή να εισηγηθεί μάλιστα για θέματα Ιατρικής στη Ακαδημία και πλήρωσης με το κατάλληλο πρόσωπο.

Μια έκπληξη περίμενε όλους στην Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών, στην πρώτη και μοναδική συνεδρίασή της στη μετά εγκλεισμού εποχή (διέκοψε τις εργασίες της, όπως προβλέπεται λόγω καλοκαιρινών διακοπών, έως τον Σεπτέμβριο) στις 18 Ιουνίου, που ήταν η πρόταση υποψηφιότητας του ειδικού λοιμωξιολόγου, επικεφαλής της ομάδας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, Σωτήρη Τσιόδρα, από το τακτικό μέλος του σώματος, τον καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Παράκτιας Μηχανικής Κώστα Συνολάκη. Με τελείως παράτυπη διαδικασία και από αναρμόδιο πρόσωπο.

Ρεαλιστής και υπεύθυνος, όταν του συστήθηκε από τις υπηρεσίες ότι μπορεί να υποβάλλει συγκεκριμένη πρόταση-φάκελλο ο καλός και σεμνός επιστήμονας επέλεξε να μην ανταποκριθεί στην πρόσκληση επικαλούμενος τον φόρτο εργασίας εξαιτίας της πανδημίας η οποία βρίσκεται εν εξελίξει. 

Τα πράγματα αποδείχθηκαν πιο δύσκολα σύντομα για πολλούς, όταν το προεδρείο της Ακαδημίας Αθηνών ανακοίνωσε στο τραπέζι της ολομέλειας τα ονόματα των επιστημόνων που είχαν υποβάλει υποψηφιότητα για την προκηρυχθείσα έδρα «Ιατρικές επιστήμες: Επιδημιολογία - Δημόσια Υγεία» ώστε να επικυρωθούν και να ξεκινήσει η προβλεπόμενη διαδικασία: να οριστεί εισηγητής και οι υποψήφιοι να ξεκινήσουν τις επαφές τους με τους εν ενεργεία ακαδημαϊκούς.

Οι υποψήφιοι

Οταν ανακοινώθηκαν οι τρεις υποψήφιοι τα πράγματα'έγιναν πιό φανερά και πιο περπλοκα.- Πρόκειται για τους Αντωνία Τριχοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής και πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας( με τεράστια επιστημονική και κοινωνική προσφορά, συζύγου του αείμνηστου Δημήτρη Τριχόπουλου, κορυφαίου επιστήμονα Επιδημιολογίας και καθηγητή του κ,Τσιόδρα στο ΕΚΠΑ, που τον βοήθησε στη καριέρα του) τον, Ιωάννη Ιωαννίδη, τακτικό καθηγητή Παθολογίας, Ερευνας, Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και διευθυντή του Κέντρου Ερευνας Πρόληψης του ίδιου πανεπιστημίου ( σφοδρό πολέμιο του Σωτ,. Τσιόδρα και γενικά της Εθνικής Επιτροπής Λοιμωξιολόγων στη Ελλάδα για την πολιτική και τα μέτρα , που εφάρμοσαν ως υπερβολικά κλπ) και τον Γιάννη Τσελέντη, καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, επιδημιολόγο και ειδικό σε θέματα δημόσιας υγείας.

Βάσει κανονισμού, ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε περιθώριο μία εβδομάδα για να αποδεχτεί την πρόταση και να υποβάλει την υποψηφιότητά του στη Γραμματεία της Ακαδημίας. Εκείνος όμως προτίμησε να αφήσει την προθεσμία να εκπνεύσει, χωρίς να απαντήσει επισήμως. Αντ' αυτού - και αφού είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κώστα Συνολάκη στην οποία εξέφρασε τους προβληματισμούς του - έστειλε επιστολή με παραλήπτες τους κ.κ. Συνολάκη και Παπαδήμο.

Σε αυτήν, αφού ευχαριστούσε τους δύο ακαδημαϊκούς εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την πρότασή τους, μεταξύ άλλων επικαλέστηκε την τρέχουσα κατάσταση η οποία δεν του αφήνει το περιθώριο να ασχοληθεί με τη στήριξη της υποψηφιότητάς του καθώς οφείλει, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, να συνεχίσει να προσφέρει με όλες του τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αρνητική στάση

Πέραν του μη διαθέσιμου χρόνου και του χαρακτήρα του όμως εκτιμάται ότι υποφώσκουν κι άλλοι λόγοι που οδήγησαν στην αρνητική απάντηση του δημοφιλούς λοιμωξιολόγου προς το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα. Ως βασικότερος λόγος θεωρείται το γεγονός ότι θα βρισκόταν συνυποψήφιος με τον Ιωάννη Ιωαννίδη, με τον οποίο έχει πολύ διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας και ιδίως με το ζήτημα της θνησιμότητας του πληθυσμού και πολλοί εκτιμούσαν ότι η εκλογή θα εξελισσόταν σε μια μάχη μεταξύ δύο εντελώς διαφορετικών χαρακτήρων με σχεδόν εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση στο ζήτημα της διαχείρισης των ευάλωτων ομάδων.

Δευτερευόντως εκτιμάται ότι ενδέχεται ο κ. Τσιόδρας να συνυπολόγισε και το γεγονός ότι η πρόταση δεν έγινε από κάποιον από τους γιατρούς-μέλη της Ακαδημίας, όπως ενδεχομένως θα επιθυμούσε, αλλά από έναν έγκριτο μεν επιστήμονα, που προέρχεται όμως από ένα άλλο γνωστικό πεδίο.

Ανάμεσα τους ο καθηγητής ΜΕΘ Χαρ. Ρούσσος, μέλος από το 2013 και ο Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, ο άνθρωπος που ανέδειξε τον κλάδο της ανοσολογίας στην Ελλάδα , καθώς ανέδειξε τον κλάδο της ανοσολογίας στην Ελλάδα μιλά για την πανδημία, τα αυτοάνοσα, τα συστήματα υγείας και την παιδεία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline