Σάββατο 20 Απριλίου 2024  16:16:02

Επιλογή συμπόρευσης από το ΚΙΝΑΛ, όπως προβλέψαμε χθες. Θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, μετά τις σημαντικές αλλαγές του Μιχ. Χρυσοχοίδη για σπουδαίο ρόλο των δικαστικών. Κύριο

Γεννηματά: Θα ψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πρόσθεσε ότι «αλλάξαμε ριζικά το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που απαγόρευε, ουσιαστικά, τις διαδηλώσεις».

Το Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις αποφασίστηκε σε σύσκεψη του Συντονιστικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος χθες το μεσημέρι παρουσία της Φώφης Γεννηματά.

Η πρόεδρος του κόμματος δήλωσε πως «με την καθοριστική παρέμβασή μας, αλλάξαμε ριζικά το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που απαγόρευε, ουσιαστικά, τις διαδηλώσεις. Ήθελε ανοιχτό το κέντρο αλλά οδοφράγματα στις πορείες».

Υπογράμμισε πως είναι «άλλο ρύθμιση και κανόνες και άλλο κατάργηση συνταγματικών δικαιωμάτων, που για μας είναι αδιαπραγμάτευτα. Από τις θεσμικές εγγυήσεις, κερδισμένοι είναι οι πολίτες» .

Τόνισε ακόμη ότι «η μετωπική σύγκρουση που στήθηκε και στο θέμα αυτό θα οδηγούσε σε νέες βίαιες συγκρούσεις στο πολύπαθο κέντρο της Αθήνας.»

«Ψηφίζουμε επί της αρχής το νέο πια νομοσχέδιο και παλεύουμε για περαιτέρω βελτίωση. Δημιουργική αντιπολίτευση απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό», υπογράμμισε.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΌ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΚΕ

Μητσοτάκης- Χρυσοχοίδης θέλουν τις ψήφους του ΚΙΝΑΛ για το νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις και έκαναν τις «αναγκαίες αλλαγές» στο νομοσχέδιο. Τέλος στη παντοδυναμία της Αστυνομίας να αποφασίζει χωρίς δικαστές.

Γράφτηκε από τον NonPaperNews

Τρίτη, 07 Ιουλίου 2020 02:43

Οι κύριες βελτιώσεις με βάση τα αιτήματα Γ.Καμίνη και τις προτάσεις της ομάδας Ν. Αλιβιζάτου. Αύριο οι συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στην Ολομέλεια.

Σε αλλαγές που «δείχνουν» ευρύτερες συναινέσεις, προχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο πλαίσιο της β' ανάγνωσης του νομοσχεδίου για τις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις», από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης στην παρέμβαση του κατέθεσε κείμενο με νομοτεχνικές βελτιώσεις και αλλαγές, οι οποίες όπως ήρθε προήλθαν τόσο από τις προτάσεις που έκαναν βουλευτές του ΚΙΝΑΛ όσο και από τις προτάσεις που έκαναν κυβερνητικοί βουλευτές. Τερματίζοντας τις αποκλειστικές εξουσίες της Αστυνομίας και απαιτώντας πλέον συναρμοδιότητα δικαστικού σε περιπτώσεις διενέργειας νόμιμης η συγκρότησης αυθόρμητης «παράνομης συγκέντρωσης») (ποδοσφαιρική, αθλητική νίκη κλπ), διάλυσης μιας συγκέντρωσης-συλλαλητηρίου κλπ.

Πιο σημαντική αλλαγή είναι η κατάργηση της ποινής φυλάκισης έως και ένα έτος που προβλεπόταν στο άρθρο 13 παράγραφος 1 σε οποίον συμμετείχε σε διαδήλωση ή πορεία που ήταν απαγορευμένη.
Με την αλλαγή αυτή επί της ουσίας καταργείται το ιδιώνυμο αδίκημα που προβλεπόταν στο αρχικό κείμενο. Μάλιστα ο κ. Χρυσοχοΐδης μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέφερε ότι κακώς μπήκε η συγκεκριμένη διάταξη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσοχοΐδης κατέθεσε τις εξής νομοτεχνικές βελτιώσεις:

- Η διατύπωση του νομοσχεδίου, η οποία ανέφερε ότι «αυθόρμητη συνάθροιση δύναται να επιτραπεί εφόσον», μετατρέπεται σε «επιτρέπεται εφόσον ...».

- Στη ρύθμιση για ενδεχόμενη «απαγόρευση» συνάθροισης, προστίθεται η πρόβλεψη να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη προέδρου Πρωτοδικών. Επίσης, εάν ο δικαστικός δεν έχει απαντήσει εντός 24ώρου, θα σημαίνει ότι συναινεί στην απαγόρευση.

- Στη ρύθμιση για «διάλυση» συνάθροισης, προβλέπεται πλέον η παρουσία και συμφωνία εισαγγελέα. Επίσης, εάν δεν παρίσταται, τότε ενημερώνεται αμελλητί.

- Τέλος, αφαιρείται το λεγόμενο «ιδιώνυμο»: Στο άρθρο 13, παράγραφος 1, αφαιρείται η πρόβλεψη ότι όποιος συμμετέχει σε διαδήλωση ή πορεία, που είναι απαγορευμένη, τιμωρείται με έως ένα έτος φυλάκιση.
Συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι «με τις βελτιώσεις αυτές γίνονται δεκτές όλες οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής».

Εξάλλου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε την κατάθεση τροπολογίας για την πλήρωση θέσεων συνοριοφυλάκων που δεν καλύφθηκαν από την προηγούμενη προκήρυξη. Όπως σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, είχαν προκηρυχθεί 800 θέσεις στα νησιά, δυστυχώς όμως, με το κριτήριο της εντοπιότητας που είχε τεθεί, δεν υπήρξε ο αναγκαίος αριθμός υποψηφίων. Έτσι, επαναπροκηρύσσονται οι εναπομείνασες κενές θέσεις με υποψήφιους από γειτονικές περιφέρειες για να καλυφθούν οι ανάγκες για τη διαχείριση του μεταναστευτικού στα νησιά.

Τετάρτη και Πέμπτη στην ολομέλεια

Το νομοσχέδιο για τις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις», το οποίο ψηφίστηκε στο σύνολό του, «κατά πλειοψηφία», από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, εισάγεται για συζήτηση την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, το ενδιαφέρον θα κορυφωθεί λόγω των αναμενόμενων ομιλιών αρχηγών κομμάτων.
Σχολιάστε πρώτοι!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline