Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:21:05

Καθηγήτρια Αν. Κοτανίδου: Βέβαιο το νέο, απειλητικό κύμα πανδημίας στην Ελλάδα, νωρίτερα, το Φθινόπωρο. Ακριβώς τους μήνες Νοέμβριο προς Δεκέμβριο. Κύριο

Δεν εκτιμά ότι -παρά την ανεύθυνη στάση πολλών Ελλήνων σε πανηγύρια και ομαδικές συνάξεις και παρά τις αφίξεις τουριστών- πρόκειται να υπάρξει μεγάλη έξαρση του κορωνοιού, μέσα στο καλοκαίρι.

«Νοέμβριο προς Δεκέμβριο το δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα», εκτιμά η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου , διευθύντρια ΜΕΘ στον «Ευαγγελισμό» με εξαιρετικές επιστημονικές επιδόσεις .

Ανησυχεί ναι μεν για τα φαινόμενα παραβατικότητας και επιπολαιότητας σε πανηγύρια, λαϊκές φιέστες και συνάξεις γενικώς σε όλη την Ελλάδα. Δεν αποκλείει να προκληθούν μέσα στο καλοκαίρι αρνητικές συνέπειες σε διάφορες περιοχές της χώρας(όπως προειδοποιούν κυβερνητικά στελέχη ως επίφοβη εκδοχή για Ιούλιο- Αύγουστο, και τόνισαν χθες από τον Πρωθυπουργό στη Βουλή , υπουργοί και πολλάκις οι αρμόδιοι υφυπουργοί κ.κ. Πέτσας και Χαρδαλιάς). Δεν δείχνει όμως να επικίνδυνη δεύτερη πανδημία μέσα στο καλοκαίρι.

Την εκτίμηση, τη βεβαιότητα ότι στην Ελλάδα το δεύτερο κύμα κορωνοϊού θα χτυπήσει «Νοέμβριο προς Δεκέμβριο γιατί τότε θα κλειστούμε μέσα σε κλειστούς χώρους» έκανε η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου, διευθύντρια ΜΕΘ στον « Ευαγγελισμό». Ιδιαίτερα αξιόπιστη επιστήμων, κορυφαία στο είδος της, με πολλές επιτυχίες και προσεκτική στις δηλώσεις της,
Όπως εξήγησε «έχουμε την τύχη στην Ελλάδα να έχουμε καλό κλίμα που μας βοηθάει να είμαστε για μεγαλύτερο διάστημα έξω ώστε να μην συνωστιζόμαστε και να έχουμε αποστάσεις».

Τα πανηγύρια ενέχουν κινδύνους

Ερωτηθείσα για τα πανηγύρια παρατήρησε ότι «ενέχουν κινδύνους γιατί γίνεται ένας τεράστιος συνωστισμός. Όταν συνωστίζονται 200-300-1000 άτομα σε έναν χώρο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν υπάρχει ένας φορέας του ιού όπως αγκαλιάζονται θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα».
Η ίδια κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τις αποστάσεις ακόμα και με «φίλους ή την παρέα σας». «Κρατείστε αποστάσεις, αργότερα τα φιλιά και οι αγκαλιές. Όταν έρθει το εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Κοτανίδου στο ΘΕΜΑ 104,6.

Για το εμβόλιο εκτίμησε ότι «το αργότερο στις αρχές του 2021 θα το έχουμε» δίνοντας μεγάλη πιθανότητα «να το έχει νωρίτερα η Οξφόρδη και αυτό είναι το πιο αισιόδοξο και ελπιδοφόρο».
Σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχουν μεταλλάξεις του κορωνοϊού «όμως δεν είναι τέτοιες που να έχουν επηρεάσει την μολυσματικότητα του ιού».
Ως προς το άνοιγμα του τουρισμού παρατήρησε ότι «η αντίδραση μας είναι γρήγορη γιατί είδατε ότι μπορούμε μέσα σε 24 ώρες να κλείσουμε τα σύνορα με μια χώρα».

Θα παρακολουθούμε για έναν χρόνο όσους παίρνουν εξιτήριο

Σύμφωνα με την κυρία Κοτανίδου η Ελλάδα κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά το ποσοστό όσων έχουν πάρει εξιτήριο μετά από νοσηλεία σε ΜΕΘ λέγοντας ότι «έχουμε συνολική θνητότητα που δεν ξεπερνάει πολύ το 35% που είναι ένα πολύ καλό ποσοστό. Αυτοί που καταλήγουν είναι συνήθως ασθενείς με μεγάλες ηλικίες και σημαντικά προβλήματα υγείας» και προσθέτοντας ότι «θα παρακολουθούμε για ένα χρόνο όσους παίρνουν εξιτήριο».

Άσχημα τα πράγματα παγκοσμίως

Μιλώντας γενικότερα για την κατάσταση με την παρουσία του ιού στη χώρα μας την χαρακτήρισε «ελεγχόμενη» ενώ, αντίθετα, «είναι πολύ άσχημα τα πράγματα παγκοσμίως». «Αυτό οφείλεται στο ότι όλος ο κόσμος έχει σταματήσει να κρατάει αποστάσεις και έχει γενικώς χαλαρώσει γι' αυτό προσπαθούμε να κρατήσουμε πιο αυστηρούς τους κανόνες στην Ελλάδα» εξήγησε η κυρία Κοτανίδου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline