Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  16:25:14

Τελευταίος και πλαδαρός σε συμπαράσταση-διαμαρτυρία ο Πάπας για την Αγία Σοφία: «Είμαι βαθιά λυπημένος.....» Κύριο

Τελευταίο το Βατικανό των τραπεζών και της υποκρισίας σε ευαισθησία και αλληλεγγύη στην «αδελφή εκκλησία του Χριστού» . Χρειάσθηκε η προκλητική απόφαση του ισλαμιστή Ερντογάν για να αντιδράσεις και μάλιστα με τόσο χλιαρό τρόπο.

Σιγή ιχθύος από Τραμπ-Μέρκελ-Τζόνσον για την προκλητική μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Καμία σοβαρή συμπαράσταση και καμία ελπίδα για σοβαρή αντίδραση για την Αγία Σοφία, πρόκληση ενός μοναδικού χριστιανικού μνημείου από το 537 μ.χ., δηλαδή πριν 15 αιώνες, παγκόσμιου μόνο θρησκευτική αλλά και ιστορική κι πολιτιστική.

Προκαλώντας ειρωνικά σχόλια για την βραδυφλεγή αλλά και περιορισμένη αντίδραση του, χωρίς καμία καταδίκη της Τουρκίας και καμία σοβαρή διαμαρτυρία, Ο Πάπας Φραγκίσκος χθες έκανε την πρώτη του αναφορά για την Αγία Σοφία, μετά την προκλητική -βλάστημη απόφαση της Τουρκίας να την μετατρέψει σε τζαμί.
Μόνο με μια σύντομη και απόλυτα ουδέτερη αναφορά στο θέμα της Αγίας Σοφίας ο Πάπας Φραγκίσκος σχολίασε τα όσα συμβαίνουν στην Κωνσταντινούπολη λέγοντας πως είναι... λυπημένος.

Κατά τη διάρκεια του κυριακάτικου κηρύγματός του από το μπαλκόνι του Βατικανού προς τους πιστούς στην Πλατείας του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας είπε πως «Η θάλασσα πηγαίνει τις σκέψεις μου λίγο πιο μακριά από εδώ, στην Ίσταμπουλ. Σκέφτομαι την Αγία Σοφία και είμαι πολύ λυπημένος».
Ο Πάπας που την ώρα της αναφοράς του στην Αγία Σοφία έκανε αρκετές και μεγάλες παύσεις στο λόγο του, χειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους πιστούς, όμως δεν ανέφερε τίποτα παραπάνω.

Όπως αναφέρει πολύ επιφανειακά το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η παρέμβαση του Πάπα πραγματοποιήθηκε παρόλο που η πλειονότητα των αναλυτών προέβλεπαν ότι δεν θα γίνει, για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη μικρή καθολική κοινότητα που ζει στην Τουρκία.

Την ώρα που οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εντείνονται ο πρόεδρος της χώρας Ντόναλντ Τραμπ τηρεί σιγή ιχθύος. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV και του Έθνους στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου «ο πρώτος που έκανε παρέμβαση ήταν ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ και στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι νομοθέτες. Το αποκορύφωμα ήταν η κοινή δήλωση Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατών στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Από εκεί και πέρα απουσίασε η παρέμβαση Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνήθως τρέχει να τοποθετηθεί όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν τις θρησκευτικές ελευθερίες».

«Η συμπεριφορά του Τραμπ έχει προκαλέσει κακή εντύπωση και μεγάλη απογοήτευση στις τάξεις της ομογένειας. Οι ομογενείς ελπίζουν ακόμη ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα τοποθετηθεί εναντίον της απόφασης. Για να είμαστε όμως δίκαιοι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έκανε μία εξαιρετική δήλωση, την οποία όμως απέρριψε η τουρκική κυβέρνηση και δεν της έδωσε καμία σημασία. Ύστερα από την απόφαση του τουρκικού Ανωτάτου Δικαστηρίου το State Department εξέδωσε ανακοίνωση όπου εκφράζει την απογοήτευσή του. Όμως αυτή η δήλωση δεν έχει καμία σχέση με εκείνη του κ. Πομπέο. Μου φαίνεται ότι οι Αμερικανοί "έβαλαν νερό στο κρασί τους"» συμπλήρωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

«Στο μεταξύ περιμένουμε και άλλες ανακοινώσεις από μέλη του Κογκρέσου ενώ ομάδα νομοθετών σκέφτεται και άλλες ενέργειες. Μία καταδίκη του Ερντογάν από το Κογκρέσο θα ήταν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα και ιδιαίτερα εάν συνδυαστεί με κάποιο άλλο μήνυμα. Δηλώσεις έκανε και ο Τζο Μπάιντεν. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση Ερντογάν και τον κάλεσε να αναιρέσει την απόφασή του. O Μπάιντεν προέβη σε αυτή την ανακοίνωση για να ικανοποιήσει το κομματικό του ακροατήριο (ανάμεσά τους βρίσκονται και αρκετοί ομογενείς). Δυστυχώς ο Ερντογάν απέδειξε χθες όσα προειδοποιούσαμε. Δηλαδή ότι οι δηλώσεις και οι καταδικαστικές ανακοινώσεις του δεν τον πτοούν. Η μόνη φορά που μίλησε ήταν όταν ο Τραμπ του επέβαλε οικονομικές κυρώσεις για τον πάστορα Μπράνσον» συνέχισε ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους.
«Γνωρίζω ότι θα γίνει μία νέα προσπάθεια από Αμερικανούς νομοθέτους για επαναφορά του θέματος των κυρώσεων κυρίως για τους S-400, αλλά νομίζω ότι όσο είναι πρόεδρος της χώρας ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα το επιτρέψει» κατέληξε ο Μιχάλης Ιγνατίου. Σιωπηλός χωρίς καμία δήλωση διαμαρτυρίας ο Άγγλος Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον,Play Video

-Την ίδια ώρα μετά την αρχική σιωπή της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι δηλώσεις για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας θα γίνουν στο briefing της Δευτέρας. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασσόπουλο, το Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε την πιο ήπια και χλιαρή δήλωση. Το Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανήκει στους σοσιαλδημοκράτες (θέλουν διάλογο με την Τουρκία ενώ έχει πολλές ψήφους από Τούρκους που ζουν στη Γερμανία). Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «εκφράζουμε τη λύπη μας που η τουρκική κυβέρνηση με αυτό το βήμα βάζει τέλος στη χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσείο».

Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Θρησκευτικών ζητημάτων (προέρχεται από το CDU της Μέρκελ) τονίζει ότι «είναι πολύ θλιβερό το γεγονός ότι η Αγία Σοφία διατίθεται για τέλεση μουσουλμανικής προσοχής».

Στο μεταξύ οι Χριστανοκοινωνιστές (CSU), που πάντα έχουν σκληρή θέση έναντι της Τουρκίας υποστηρίζουν ότι «μόνο μία συνέπεια μπορεί να υπάρξει. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία να τερματιστούν τώρα. Πρέπει τώρα να σταματήσει αυτή η φάρσα με την Τουρκία. Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του CSU, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θεωρείται ως ο άνθρωπος που θα διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ. Τέλος Γερμανοί αναλυτές σημειώνουν ότι ίσως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκηρύξει εκλογές, ακόμα και το προσεχές φθινόπωρο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline