Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  13:23:59

Στο σκαμνί τελικά όχι μόνο ο Δημ Παπαγγελόπουλος- Ρασπούτιν, που δηλώνει αθώος. Ξηλώματα δικαστικών, νέες παραπομπές και ανακρίσεις. Ακόμη και Ειδικό Δικαστήριο ενόψει και για άλλα πρόσωπα ενοχής στην όλη «σκευωρία της υπόθεση NOVARTIS». Κύριο

Σε πολλαπλή πολιτικοδικαστική περιδίνηση έχουν εμπλακεί κυβερνητικά στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς διευρύνονται οι καταγγελίες εις βάρος τους, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές στην άσκηση κυβερνητικής πολιτικής σε κρίσιμους τομείς, όπως η Δικαιοσύνη και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

- Στις αρχικές καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή εις βάρος του τέως υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, που ήδη διερευνώνται από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής, προστέθηκαν και εκείνες του εργολάβου- επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ έκανε λόγο για στημένο διαγωνισμό σε ό,τι αφορά την απόφαση της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να προκηρύξει διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι καταγγελίες Καλογρίτσα, που μετείχε με εταιρικό σχήμα στον διαγωνισμό, έγιναν επίσημα στη Δικαιοσύνη, προκαλώντας πολιτική θύελλα και επικεντρώνοντας πλέον τις έρευνες και σε δεύτερο υπουργό της περιόδου εκείνης, τον τότε πανίσχυρο υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.
Με δύο υπουργούς ελεγχόμενους, για διαφορετικά θέματα, αλλά εξίσου σοβαρά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες και πάλι στο επίκεντρο σκληρής κριτικής από την κυβέρνηση για τα πεπραγμένα επί των ημερών του σε θεσμικά πεδία, όπως η Δικαιοσύνη και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Και ενώ οι καταγγελίες δεν λένε να κοπάσουν, μεταφέροντας, όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, το βάρος της διαχείρισης των καταγγελλομένων στη Δικαιοσύνη, η Βουλή συνεχίζει το έργο της στο πλαίσιο της προανακριτικής επιτροπής που αρχικά συγκροτήθηκε για να ελέγξει τι έγινε με την ενοχοποίηση δέκα πολιτικών χωρίς στοιχεία στο σκάνδαλο της Novartis.

Οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώνονται την εβδομάδα που μας έρχεται, και η κατάληξη του πορίσματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, αναμένεται να είναι καταπέλτης για την εν γένει δραστηριότητα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως το πόρισμα της Επιτροπής που θα είναι έτοιμο, εκτός απροόπτου την προσεχή Τρίτη, θα είναι παραπεμπτικό για σειρά αδικημάτων για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τόσο για τη διαχείριση από δικαστικής πλευράς της ενοχοποίησης των πολιτικών για τη Novartis όσο και για άλλες υποθέσεις που καταγγέλθηκαν είτε από εν ενεργεία εισαγγελικούς λειτουργούς είτε από τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, που έχει μιλήσει για εκβιασμό με όχημα δικαστικές διώξεις και δικαστικές εμπλοκές εις βάρος του.

Αν οι πληροφορίες περί πορίσματος-καταπέλτη εις βάρος του τέως υπουργού επιβεβαιωθούν, τότε όπως όλα δείχνουν θα δρομολογηθούν σύντομα –μέσα στον μήνα– διαδικασίες με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ανοίγοντας νέα κεφάλαια στη Δικαιοσύνη που μπορεί να φθάσουν μέχρι και το Ειδικό Δικαστήριο.
Ο τέως υπουργός που ελέγχθηκε για σωρεία παραβατικών συμπεριφορών σε σχέση με τη Novartis, άλλες υποθέσεις για τις οποίες καταγγέλθηκε ότι παρενέβη στη Δικαιοσύνη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αλλά και από τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, αρνείται τα καταγγελλόμενα και κάνει λόγο για πολιτική δίωξη και σκευωρία. Σε κάθε περίπτωση το σύνολο των υποθέσεων που τον αφορούν θα απασχολήσουν τη Δικαιοσύνη, η οποία σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις θα κρίνει την περαιτέρω πορεία των ερευνών και θα απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα, αν θα στηθεί για τον τέως υπουργό Ειδικό Δικαστήριο.

Πέραν του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου όμως, υπάρχουν και μη πολιτικά πρόσωπα τα οποία έχουν εμπλακεί στην όλη υπόθεση και τα οποία αν ο ίδιος παραπεμφθεί θα τα συμπαρασύρει. Από τα μη πολιτικά πρόσωπα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εισαγγελείς Διαφθοράς με επικεφαλής της Ελένη Τουλουπάκη, που ελέγχθηκαν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για μήνες.

Η Ελένη Τουλουπάκη

Οι αντεισαγγελείς του ανωτάτου δικαστηρίου Ευάγγελος Ζαχαρής (σήκωσε το βάρος των ερευνών) και ο Λάμπρος Σοφουλάκης, ολοκλήρωσαν –και αυτοί– την έρευνά τους και διαβίβασαν ήδη τον σχετικό φάκελο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Η διαβίβαση του φακέλου στην Εισαγγελία με βάση τις προβλέψεις του νόμου, παραπέμπει σε δίωξη εις βάρος της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, που χειρίστηκε την υπόθεση με τους δέκα πολιτικούς και δέχθηκε δριμείες επικρίσεις από τους εμπλεκόμενους ανάμεσα στους οποίους ήταν δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο κεντρικός τραπεζίτης και σημαίνοντα πολιτικά στελέχη για τα οποία δεν αποδείχθηκε τίποτα και η υπόθεση μπήκε από την ίδια στο αρχείο.

Πάντως, στην περίπτωση παραπομπής Παπαγγελόπουλου, όπως όλα δείχνουν, η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη και όποιοι άλλοι με ιδιότητα μη πολιτικού προσώπου θα ακολουθήσουν τη δικαστική τύχη του τέως υπουργού, όπως προβλέπουν ο νόμος και το Σύνταγμα.

Και ενώ η υπόθεση Νovartis, που φαίνεται να έχει εν μέρει επισκιαστεί και από άλλες καταγγελίες για δραστηριότητες παραδικαστικού κυκλώματος, έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία με κεντρικό πρόσωπο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, μία νέα υπόθεση ανοίγει μετά τις καταγγελίες του εργολάβου- επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα. Τα καταγγελλόμενα από τον ίδιο ενώπιον των δικαστικών αρχών για στημένο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, στον οποίο ο ίδιος εκλήθη να μετάσχει, και κυρίως η αποκάλυψη του παρασκηνίου της συμμετοχής του έχουν ήδη προκαλέσει εισαγγελική εμπλοκή.

Ο Χρήστος Καλογρίτσας κατήγγειλε όσα κατήγγειλε, κατονομάζοντας ως ιθύνοντα νου τον τέως υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, με μηνυτήρια αναφορά στη Δικαιοσύνη, όπου περιγράφει με λεπτομέρειες, διαδικασίες παράνομες με εικονικές συμβάσεις και ανύπαρκτες, όπως τις χαρακτηρίζει, επιχειρηματικές συναλλαγές, προκειμένου να λάβει τα 3 εκατ. ευρώ που ήταν η προϋπόθεση για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, που είχε προκαλέσει, όταν έγινε, πολιτικό σάλο και τελικώς ακυρώθηκε –ευτυχώς– από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η αναφορά Καλογρίτσα βρίσκεται ήδη υπό μελέτη στην Εισαγγελία και εντός της εβδομάδος θα αποφασιστεί, πώς θα ερευνηθεί, ενώ είναι βέβαιον πως η σχετική υπόθεση θα πάρει σύντομα τον δρόμο προς τη Βουλή, αφού κατονομάζεται τέως υπουργός (ο Νίκος Παππας) και η νομοθεσία απαιτεί την όποια διερεύνηση από το Κοινοβούλιο. Ήδη από κυβερνητικής πλευράς δεν έχει αποκλειστεί να υπάρξει διερεύνηση με τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για το παρασκήνιο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, που ενδεχομένως να περιλάβει και τις νέες καταγγελίες που προκύπτουν από τη δημοσιοποίηση συνομιλίας του τέως υπουργού Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, που –και αυτή– είναι στα χέρια εισαγγελέα.

Και αυτά προς το παρόν, καθώς ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή με δημόσια δήλωσή του προ ημερών, απείλησε με νέες αποκαλύψεις, δηλώνοντας εμφαντικά πως «κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους». Οι καταγγελίες πάντως που διαδέχονται η μία την άλλη, είναι κρίσιμο να ερευνηθούν το συντομότερο και να ξεκαθαρίσουν, καθώς το πολιτικό τοπίο ήδη είναι βεβαρημένο από όσα αποκαλύπτονται για άσκηση κυβερνητικής πολιτικής με όρους πέραν των νόμων και του Συντάγματος. 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline