Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  17:53:41

Διπλό άδειασμα από το Μαξίμου στον υπουργό Μάκη Βορίδη, στην πρόταση του για το Μουσείο Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη. Κύριο

Τα αρνητικά σχόλια για την «εθνικιστική» δήλωση, του κατά τα άλλα παρεμβατικού και με ορθολογιστικό καλό δημόσιο λόγο υπουργού.

1.Με υπερβολές για ακροδεξιά πρόταση και τάση στη ΝΔ (μαζί με ..Αντ. Σαμαρά) σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ . Ωστόσο, σύμφωνα με ψύχραιμες εκτιμήσεις καταλογίζεται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι η πρόταση του για τη δημιουργία Μουσείου του Ποντιακού Ελληνισμού στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ ως λαθεμένη πολιτικά και ως δείγμα απειρίας σε διεθνή θέματα. Συγκεκριμένα, θα εξίσωνε στα μάτια της διεθνούς κοινότητας την Ελλάδα με την βάρβαρη Τουρκία από πλευράς μεθόδων, θα χαροποιούσε το καθεστώς Εντομών και τον ίδιο τον νέο-Σουλτάνο που θέλει να διαγραφεί κάθε ανάμνηση του δυτικόφιλου και ιδρυτή τους Τουρκικού Κράτους. Επιπλέον ότι βιάστηκε να κάνει μια «εθνικιστική, ακραία ανακοίνωση» αντί να περιμένει-όπως είχε ειδοποιηθεί από τον συντονιστή κ.Γεραπετρίτη- να αναμένουν όλοι οι υπουργοί την δήλωση-πλαίσιο του Πρωθυπουργού.

2.Την εκτίμηση ότι δεν χρειάζονται αντίποινα στην Τουρκία για την Αγιά Σοφιά έκανε ο Στέλιος Πέτας, ενώ νωρίτερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης είχε ζητήσει το μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη να μετατραπεί σε μουσείο μνήμης Γενοκτονίας του Ελληνισμού.
Ειδικότερα, ο Μάκης Βορίδης τόνισε (Real fm) σχετικά με την Τουρκία και την Αγία Σοφία, αλλά και τη δήλωσή του για το μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη ότι: «το αν είναι εφικτή λόγω κυριότητας η πρόταση για μετατροπή του μουσείου σε μουσείο μνήμης Γενοκτονίας του Ελληνισμού, η κυριότητα πάντοτε σε αυτά τα ζητήματα είναι ένα θέμα, απαιτούνται και άδειες για την ίδρυση ιδιωτικών μουσείων.

Επομένως αν θέλει κάποιος να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και είναι κράτος και έχει όρεξη να επιβάλλει κυρώσεις σε αυτή την κατεύθυνση, είναι προφανές ότι μπορεί να το κάνει. Άρα αυτοί που έσπευσαν να ανακαλύψουν νομικά κωλύματα στα θέματα της ιδιοκτησίας και σε άλλα θέματα σε αυτή την ιδέα, ας το πω έτσι, θα ήθελα να είναι εξίσου νομιμόφρονες και να φροντίζουν τα θέματα με τέτοια νομική επιμέλεια και σε άλλα ζητήματα, όταν πλέον ευθέως αντιτίθενται σε νόμους.

Αυτοί που έκαναν όλη αυτή την κριτική, είναι πολύ υπάκουοι στα ζητήματα νομιμότητας όταν αφορούν θέματα να μη θιγεί η Τουρκία, αλλά καθόλου υπάκουοι όταν έχουμε να εφαρμόσουμε στο εσωτερικό τη νομιμότητα. Το λέω για την βαθιά αντίφαση που περιέχει αυτή η κριτική. Το δεύτερο που άκουσα είναι ότι υπάρχει μια σύγκρουση, Κεμαλιστών ας το πω και Οθωμανικών, τους οποίους εκπροσωπεί ο Ερντογάν. Εκείνο που έχει σημασία εδώ, γιατί ξαφνικά θα αναδείξουμε σε φιλέλληνα τον Κεμάλ Ατατούρκ, έχουμε μπερδευτεί λίγο στην Ελλάδα, το έχουμε μπερδέψει το πράγμα».

3.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως, σε ερώτηση για τις δηλώσεις Βορίδη, ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν εξετάζει αντίποινα στην Τουρκία για την Αγιά Σοφιά αλλά να δοθεί οικουμενική διάσταση στις αντιδράσεις για τη μετατροπή της σε τέμενος.
«Η Ελλάδα θεωρεί αναγκαίο να σταλεί στη γειτονική χώρα ισχυρό μήνυμα ότι κανένας δεν μπορεί να παραβιάζει ατιμώρητα τη διεθνή νομιμότητα. Και ότι ενέργειες, κατάφωρα αντίθετες στις διεθνείς υποχρεώσεις και το Διεθνές Δίκαιο, θα έχουν συγκεκριμένες συνέπειες», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στη σημερινή εισαγωγική του τοποθέτηση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΡΙΔΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΝΔ

«Άθλια» χαρακτήρισε την απόφαση του Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο MEGA, ενώ σημείωσε πως η Τουρκία φερόταν διαφορετικά όσο είχε ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και προσανατολισμό, επισημαίνοντας πως φαίνεται ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται πλέον να έχει καλές σχέσεις με οποιοδήποτε δυτικό κράτος και διεθνές σύστημα.

Ο Βορίδης έρχεται δεύτερος καθώς πρώτος ήταν ο Αντώνης Σαμαράς

«Οργή, αγανάκτηση, στενοχώρια ειδικά στην Ελλάδα και αίσθηση βαθύτατης προσβολής. Η Αγία Σοφία δεν είναι απλώς ένα παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού, αλλά ένα παγκόσμιο χριστιανικό, ορθόδοξο σύμβολο» συμπλήρωσε ο κ. Βορίδης.
«Χρειάζονται απαντήσεις από την διεθνή κοινότητα και φυσικά από την Ελλάδα», τόνισε ο Υπουργός.

Ερωτηθείς μάλιστα για το είδος των απαντήσεων που θα πρέπει να δοθούν από ελληνικής πλευράς, ο κ. Βορίδης σχολίασε πως ένα από αυτά που μπορούν να γίνουν άμεσα και θα ήταν μια κίνηση «εξόχως συμβολική», έχει να κάνει με το μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη και τη μετατροπή του σε μουσείο μνήμης Γενοκτονίας του ελληνισμού. «Θεωρώ ότι μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα» είπε χαρακτηριστικά.

«Θα πρέπει επίσης να αναθεωρηθεί η πολιτική σε διεθνές επίπεδο των ανοιχτών διαύλων με την Τουρκία. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιληφθεί οτι η Τουρκία αποτελεί κίνδυνο για τη διεθνή σταθερότητα και θα πρέπει να σταλούν μηνύματα από τη Δύση ακόμη και σε οικονομικό επίπεδο, ώστε να υποστεί τις συνέπειες της αναδιάταξής της» συμπλήρωσε.
«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στη Δύση ότι ο Ερντογάν καθίσταται «απολύτως ανεξέλεγκτος» και οι δυτικοί χώρες θα το βρουν κάποια στιγμή μπροστά τους» είπε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline